Menü

Dokumentumfilm készül Jessica Lange fotográfiai munkásságáról

24 • 06 • 03Baki László

Jessica Phyllis Lange ötszörös Golden Globe-díjas, háromszoros Emmy-díjas, valamint kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő filmes életművét biztosan nem kell bemutatnunk, de talán azt kevesen tudják, hogy az elismert színésznő a fotográfia területén is nevet szerzett magának. A Deadline beszámolója szerint a Cinergistik produkciós cég nemrég bejelentette, hogy dokumentumfilmet készít – Jessica Lange: Something About the Light címmel – a színésznő fotográfusi karrierjéről.

0103

Fotó: © Jessica Lange: Highway 61, diChroma Photography

Jessica Lange 1949. április 20-án született Cloquet-ben (Minnesota állam), és tanulmányait a Minnesotai Egyetem művészettörténet szakán kezdte el. Festészetre jelentkezett, de oda nem vették fel, így beiratkozott a fotográfia szakra, és bár ott ismerkedett meg közelebbről a fényképezéssel – és 1970 és 1981 között egy spanyol fotográfus, Paco Grande felesége is volt – mégis csak az 1990-es években kezdett el a fényképezéssel komolyabban foglalkozni, amikor Sam Shepard színész-forgatókönyvíró – aki 26 éven át volt házastársa – ajándékba adott neki egy Leica M6 fényképezőgépet.

A Jessica Lange: Something About the Light forgatása ezen a nyáron kezdődik Mexikóban, New Yorkban, valamint a 61-es autópálya mentén. Lange Highway 61 című sorozata tisztelgés annak az útvonalnak, amelyen Lange számtalanszor haladt át gyermekkorában. A 61-es autópálya Minneapolistól északkeletre indul, és 2575 kilométer hosszan fut a Mississippi folyó mentén az amerikai közép- és délnyugaton, nyolc államon át, egészen New Orleansig.

A Deadline jelentése szerint a dokumentumfilm „mélyen személyes utazásra invitálja a nézőket azokon a világokon keresztül, amelyeket Lange Leica M6 kamerájával rögzített több mint húszéves fotográfusi karrierje során”. A filmet Benjamin Alfonsi fogja rendezni, aki a 2023-as Whitney Houston in Focus című dokumentumfilmet is készítette. Alfonsi így nyilatkozott:

„Jessica fotográfiai munkássága filmszerű, így természetesnek éreztem, hogy ezeket a képeket filmre vigyük. (...) Nem annyira a fotók mögötti történetek elmesélése érdekelt, mint inkább az általuk feltárt témákba, életekbe és az általuk kiváltott érzésekbe való elmélyülés.

Lange fotóit kiállították már New Yorkban, Moszkvában, Barcelonában és Portugáliában is. 2009-ben ő volt az első, aki megkapta az Eastman House Honors-díjat. Képei több fotóalbumban is megjelentek; debütáló monográfiája, az 50 Photographs (PowerHouse, 2008) volt, melyet az In Mexiko (RM, 2010) és egy gyerekkönyv, az It’s About A Little Bird (Sourcebooks, 2013) követett. A fényképezéshez fűződő viszonyáról így vallott Lange:

„A fényképezés egy nagyszerű ellenpontja a filmkészítésnek, mert ez egy privát, magányos élmény. Olyan, mint az írás vagy a festészet; olyasmi, amit egyedül csinálhatsz. A színészet egy társfüggő művészeti forma, és a színész nem ura a helyzetnek.”
Jegyzetek

Jessica Lange képeit egy korábbi cikkünkben mutattuk be.

Címlapfotó: Eonnam Kim