Menü

„A fényképezés egy privát, magányos élmény” – Jessica Lange, a fotográfus

22 • 12 • 11Baki László

2010-ben a The Planche(s) Contact Deauville Photography fesztivált az eredeti terv szerint Deauville város fotógyűjteményének gyarapítása céljából alapították, ahol a meghívott fotográfusokat arra kérték fel, hogy örökítsék meg képeiken, hogy milyennek látják a várost. Az elmúlt 12 évben Lise Sarfati, Charles Fréger, Massimo Vitalli, Paolo Roversi, Sarah Moon és Harry Gruyaert is a fesztivál díszvendége volt, mely gyors népszerűségének köszönhetően mára kinőtte magát, és a város egész területén fotókiállításokkal, workshopokkal és panelbeszélgetésekkel várják az érdeklődőket.

0103

Fotó: © Jessica Lange: Highway 61, diChroma Photography

Idén a fesztivál díszvendége Jessica Lange, akinek a Highway 61 című sorozatából – mely képek néhol Robert Frank munkáit idézik – Anne Morin rendezett kiállítást. (A vele készült interjúnk ezen a linken olvasható el.)

Jessica Phyllis Lange ötszörös Golden Globe-díjas, háromszoros Emmy-díjas, valamint kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő filmes munkásságát biztosan nem kell bemutatnunk, de talán azt kevesen tudják, hogy az elismert színésznő a fotográfia területén is nevet szerzett magának. Lange 1949. április 20-án született Cloquet-ben (Minnesota állam), és tanulmányait a Minnesotai Egyetem művészettörténet szakán kezdte el. Festészetre jelentkezett, de oda nem vették fel, így beiratkozott a fotográfia szakra, és bár ott ismerkedett meg közelebbről a fényképezéssel – és 1970 és 1981 között egy spanyol fotográfus, Paco Grande felesége is volt – mégis csak az 1990-es években kezdett el a fényképezéssel komolyabban foglalkozni, amikor Sam Shepard színész-forgatókönyvíró – aki 26 éven át volt házastársa – ajándékba adott neki egy Leica M6 fényképezőgépet.

Pár évvel ezelőtt a CBS egyik reggeli műsorában kérdezték meg tőle, hogy mi késztette arra, hogy végül fényképezőgépet vegyen a kezébe. Lange így válaszolt:

„Azt hiszem, akkor volt, amikor a gyermekeim kicsik voltak. És azt gondoltam, hogy nem csak pillanatfelvételekkel és Kodakkal akarom őket dokumentálni. És akkor megtanítottam magam fényképezni. Ez volt az egyik olyan dolog, amely azonnal fontossá vált az életemben. Azért szeretek fényképezni, mert olyan részletekre tudok odafigyelni, amikre általában nem is igazán figyelnék oda."

0103

Fotó: © Jessica Lange: Highway 61, diChroma Photography

0103

Fotó: © Jessica Lange: Highway 61, diChroma Photography

0103

Fotó: © Jessica Lange: Highway 61, diChroma Photography

Lange fotóit kiállították már New Yorkban, Moszkvában, Barcelonában és Portugáliában is. 2009-ben ő volt az első, aki megkapta az Eastman House Honors-díjat. Képei több fotóalbumban is megjelentek; debütáló monográfiája, az 50 Photographs (PowerHouse, 2008) volt, melyet az In Mexiko (RM, 2010) és egy gyerekkönyv, az It’s About A Little Bird (Sourcebooks, 2013) követett. A fényképezéshez fűződő viszonyáról így vallott:

„A fényképezés egy nagyszerű ellenpontja a filmkészítésnek, mert ez egy privát, magányos élmény. Olyan, mint az írás vagy a festészet; olyasmi, amit egyedül csinálhatsz. A színészet egy társfüggő művészeti forma, és a színész nem ura a helyzetnek.”

0103

Fotó: © Jessica Lange: Highway 61, diChroma Photography

Legutóbbi sorozata, a Highway 61 egyfajta tisztelgés annak az útvonalnak, amelyen Lange számtalanszor haladt át gyermekkorában. A 61-es autópálya Minneapolistól északkeletre indul, és 2575 kilométer hosszan fut a Mississippi folyó mentén az amerikai közép- és délnyugaton, nyolc államon át egészen New Orleansig. Lange így foglalta össze hét évig készült sorozatát, melyet a 2017-ben elhunyt Sam Shepardnek ajánlott:

„Ezek a fényképek a krónikái annak, ami megmaradt és ami eltűnt. Hosszú története van a 61-es autópályának."

A sorozat képei ezen a linken tekinthetők meg.

Jegyzetek

The Planche(s) Contact Deauville Photography Festival
Jessica Lange: Highway 61
2022. október 22. – 2023. január 1.