Menü

„Hangulatokat és érzelmeket fotózok” – A II. világháború utáni London és Párizs René Groebli szemével

24 • 06 • 08Baki László

2024. június 1-jén nyílt meg a Buchkunst Berlin Galériában René Groebli A metropoliszok remekei: London, Párizs című új kiállítása. Groebli képein a háború utáni nagyvárosok világát láthatjuk, amikor London és Párizs ismét élettel teltek meg.

René Groebli svájci fotográfus 1927. október 9-én született Zürichben. Karrierjét mozdonyvezetőként kezdte, majd később a fényképezés iránti szenvedélyének hódolt. 1945 és 1948 között a zürichi Kunstgewerbeschule-ban tanult. 1949 karácsonya előtt érkezett meg a ködbe burkolózott, lebombázott londoni Victoria pályaudvarra. Két hétig kóborolt a városban Rolleiflex fényképezőgépével, és megörökítette London kísérteties, mégis lenyűgöző arcát. Az emberek sziluettjei a ködben, az újonnan kibővített Battersea-i erőmű kontúrjai és a London Bridge mögött feltűnő pára mind a háború utáni időszak különleges atmoszféráját idézik fel.

Párizsban készült képei éles kontrasztot mutatnak: a francia főváros utcái és jelenetei élénkebbek, intenzívebbek, mégis kevésbé szubjektívek. Groebli képei egyéni narratívát alkotnak, amelyek a modernizmus és a költészet határán mozognak, és új megvilágításba helyezik a két nagyváros háború utáni auráját.

„Mivel természetemnél fogva romantikus vagyok, hangulatokat és érzelmeket fotózok, és ha szükséges, a sötétkamrában manipulációval erősítem meg azokat."

Groebli különleges látásmódja és technikai tudása gyorsan elismerést hozott számára. Az 1950-es években a Die Augen der Liebe (A szerelem szemei) című sorozata nagy sikert aratott, amely feleségével, Ritalával való intim pillanatokat ábrázolja. Az 1960-as években a reklám- és kereskedelmi fényképezés terén is sikeres karriert épített, és számos nemzetközi magazinnak dolgozott. Fotóin gyakran különleges perspektívákat és szokatlan kompozíciókat alkalmazott, amelyek egyedi stílust kölcsönöznek munkáinak. René Groebli munkái jelentős hatással voltak a modern fotográfia alakulására, mivel képeivel egyedülálló módon ragadta meg az emberi érzelmeket és a városi élet dinamizmusát.

0103

Fotó: René Groebli: London, 1949 #1202

0103

Fotó: René Groebli: London, 1949 #1642

0103

Fotó: René Groebli: London, 1949 #1226

0103

Fotó: René Groebli: Paris, 1948 #1674

0103

Fotó: René Groebli: Paris, 1979 #1676

Jegyzetek

René Groebli: Meisterwerke der Metropolen – London, Paris
Galerie Buchkunst Berlin
2024. június 1. - augusztus 31.

 

Goebli Londonban készült képeiből ezen a linken található egy válogatás.