Menü

Válogatás a photo basel 2024 művészeti vásár kiállításainak képeiből

24 • 06 • 12Szabó Benedek

A photo basel Svájc egyetlen, fotóalapú művészetnek szentelt nemzetközi vásárát idén 9. alkalommal rendezik meg. A photo basel a világ minden tájáról érkező galériákat hoz össze, hogy olyan integratív és hibrid platformot teremtsen, amely összekapcsolja a művészeti világ legkülönbözőbb szereplőjét. A rendezvény ugyanakkor vásárként aktívan hozzájárul a művészeti párbeszédhez és a művészeti fotográfia szélesebb körű terjesztéséhez. A vásár mellett változatos kísérőprogramokkal és egy különleges díjjal is készülnek a szervezők a június 11. és 16. között tartandó eseményre.

A photo basel idei 9. kiadása 15 ország 41 galériáját hozza el Svájcba, hogy a legváltozatosabb fotográfiai irányokat mutassa be a látogatók számára. A rendezvényen több mint 150 művész mintegy 450 fotográfiája lesz látható.

A művészeti vásár ebben az évben egy különleges kiállítást szentel Kurt Wyss bázeli fotográfusnak. Az Eyewitness Kurt Wyss in Dialogue with Jean Dubuffet című kiállítással a szervezők betekintést engednek a svájci művész munkásságának egy fontos szakaszába, amikor Jean Dubuffet francia szobrásszal folytatott együttműködést. Kurt Wyss ebben az időszakban több portrét is készített a szobrászról. Ezek a képek a műterme intim környezetében mutatják be a művészt, gyakran munka közben, hogy ezzel az ember és a mű között álló gondolatiságot is felfedjék.

A kiemelt kiállítás mellett több tematikus szekció várja a látogatókat. A fotográfia határterületeit vizsgáló Beyond Photography című szekcióban olyan fotográfiai pozíciók kerülnek előtérbe, amelyek túlmutatnak a hagyományos fotográfia keretein. A különleges nyomdatechnikákkal, vagy háromdimenziós installációkkal készült alkotások a műfaji határok kiterjesztésének lehetőségét kínálják. Egy másik szekció, amely a Spotlight Africa címet viseli, kizárólag afrikai művészek munkáit mutatja be, hogy a kortárs afrikai fotográfiák előtérbe helyezésével elősegítsék a kultúrák közötti párbeszédet, és láthatóvá tegyenek eddig kevésbé ismert alkotókat. A szekcióban a mindennapi életet megörökítő dokumentumértékű munkáktól kezdve az egyéni perspektívákat kereső alkotásokig számos felvétel látható, amelyek az afrikai kontinens kulturális sokszínűségét hangsúlyozzák.

A rendezvény idén egy új szekcióval is bővült. A Novum szektorban a photo basel olyan műveket mutat be, amelyek korábban még sosem kerültek kiállításra, és kifejezetten a vásár számára készültek. A photo basel ugyanakkor a mostani vásáron is hangsúlyt fektet arra, hogy a kiállító művészeket, illetve az őket kísérő galériák vezetőit, kurátorait is bevonja a programba. A vásár ideje alatt mindennap több panelbeszélgetés és artist talk lesz látogatható, amelyeken a művészeti világgal kapcsolatos aktuális témákról esik szó. Ezenfelül idén második alkalommal adják át a Maurice de Mauriac-díjat, amelyet a kiállításra kerülő művek egyike kapja meg. A díj nyertesét június 13-án, a vásáron hirdetik ki.

0103

Fotó: Buchkunst Berlin Ogawa Yasuhiro: 7.30pm, Into the Silence

0103

Fotó: form gallery Ksenia Malafeeva: untitled

0103

Fotó: Galerie XII Mona Kuhn: INTERLEAVED, 2022

0103

Fotó: Homecoming Gallery Hayley Eichenbaum: San Bernardino

0103

Fotó: Red Lab Gallery Ezio Dagostino: Neos 2 Lightbox, 2017–2019

0103

Fotó: Bildhalle Joost Vandebrug: 24-VI (Triptych), 2024

0103

Fotó: nüüd.berlin gallery Deni Horvatić: Bedroom13, 2020

0103

Fotó: MICK Agence Lotte Ekkel: Mexican Fragments #3, 2022

0103

Fotó: Galerie Anita Beckers Anton Corbijn: PJ Harvey, London, 1994

0103

Fotó: Galerie Alex Schlesinger Maria Svarbova: Yellow, 2018

0103

Fotó: Native Digital Chantal Convertini: 2463

0103

Fotó: The Bridge Gallery Lee Ann Olwage: Rahab

0103

Fotó: IN THE GALLERY Søren Solkær: Black Sun #37

0103

Fotó: IBASHO Ali Uchida: #0116

0103

Fotó: IN THE GALLERY Lise Johansson: Absence #1

0103

Fotó: espace_L & Gutmans Gallery Emir Shiro: Hot Hill

0103

Fotó: inside-out Derrick O. Boateng: Hilarity, 2022

Jegyzetek

photo basel
2024. június 11–16.