Menü

0103

Fotó: © Alpern Bernadett: A Magyar Fotográfiai Múzeum homlokzata, 2014

Katona István a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a Múzeum alapítója

24 • 07 • 10Punkt

Kétségtelen tény, hogy Kincses Károly a magyar fotográfia megkerülhetetlen alakja.

Ugyanakkor a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által meghirdetett „Kincses 70” elnevezésű esemény meghívójában megfogalmazott állítások – miszerint Kincses Károly nevéhez fűződik a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítása – nélkülözik a tényeket, hiszen mellőzik Katona István (1928–2006) és társai alapítói szerepét.

Nem vitatjuk Kincses Károly jelentőségét e két intézmény fejlődésében, a Magyar Fotográfiai Múzeum első igazgatójaként (1991–2007) – melyet az Alapítvány alkalmazottjaként töltött be –, ugyanakkor a fellelhető levéltári és irattári dokumentumok, a még élő, az alapításban részt vevő kollégák visszaemlékezése szerint az Alapítvány alapítása Katona István nevéhez fűződik. A Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökeként ő kezdeményezte a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a Magyar Fotográfiai Múzeum létrehozását, ekkor került átadásra a Szövetség műtárgyvagyona a Múzeum részére, és ő kérte fel igazgatónak Kincses Károlyt.

Amennyiben a fenti tényeket cáfoló dokumentum van Kincses Károly birtokában, szívesen megismernénk annak tartalmát, vagy akár egy kerekasztal beszélgetés keretében kérjük, adjon számot „alapítói” szerepéről.

Arató András, Magyar Fotográfiai Alapítvány, kuratóriumi tag
Baki Péter, Magyar Fotográfiai Múzeum, igazgató
Erdélyi László Attila, Magyar Fotográfiai Alapítvány, kuratóriumi elnök
Szamódy Zsolt Olaf, Magyar Fotográfiai Alapítvány, kuratóriumi tag