Menü

A korlátok lebontása – A No Borders Award szabadtéri kiállítása az Epreskertben

24 • 07 • 26Punkt

A 2011-ben alapított NO BORDERS díj egy olyan kezdeményezés, amely a feltörekvő tehetségeket ünnepli, miközben erősíti a különböző kultúrák közötti együttműködést és a kölcsönös megértés szellemét, átlépve földrajzi, kulturális és politikai határokat. A kiállítás hatókörének kiterjesztése érdekében a fotográfiák online is megtekinthetőek, a NO BORDERS ehhez egy digitális platformot biztosít, illetve katalógus is kíséri az utazó tárlatot, melynek hazai résztvevője a Mai Manó Ház.

A pályázat a fotográfiát hídként használva világít rá a művészi együttműködés fontosságára. Nem csupán a művészi kifejezésnek biztosít platformot, hanem hozzájárul a szélesebb körű kulturális párbeszédhez is. A NO BORDERS teret és lehetőséget biztosít a résztvevők számára a művészi fejlődéshez, az oktatáshoz és a nyilvánossághoz. A pályázat egy szabadtéri kiállítássorozatban csúcsosodik ki, amely a Visegrádi Csoport (V4) országainak közterein kerül megrendezésre, és a nemzetközi zsűri által kiválasztott nyertes pályaműveket széles közönség számára teszik elérhetővé.

A pályázat víziója és missziója a korlátok lebontása, célja a nemzeteket és kultúrákat elválasztó akadályok felszámolása. Olyan teret hoz létre, ahol a különböző országokból származó fotográfusok együttműködnek és megosztják művészi kifejezésmódjukat, mindezzel egy olyan közösséget alakítanak ki, amely túllép a nemzeti határokon. A kultúrák közötti párbeszéd előremozdításával katalizátorként szolgál az identitásról, az örökségről és a közös élményekről szóló diskurzushoz a fotográfia médiumán keresztül. A kiállítás középpontjában a személyes és a kollektív identitás közötti sokrétű párbeszéd áll. Ezek az ellentétes képek a köz- és magánélet spektrumát mutatják be, és arra ösztönzik a nézőket, hogy elgondolkodjanak a személyes történelem és a nemzeti identitás metszéspontjain.

0103

0103

0103

0103

0103

0103

0103

0103

0103

A projekt Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányának társfinanszírozásával, a Nemzetközi Visegrádi Alap nemzetközi donorszervezet Visegrad Grants támogatásával valósult meg. A szabadtéri kiállítás Budapesten a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésével jött létre.
Jegyzetek
Magyar Képzőművészeti Egyetem – Epreskert
2024. augusztus 1. – szeptember 1.

A zsűri tagjai: Lucia Benická (SK), Biró Dávid (HU), Michael Hanke (CZ), Kudász Gábor Arion (HU), Igor Manko (UA), Katarzyna Zolich (PL).

Kiállító művészek: Gera Artemova (UA), Bagoly Anna (HU),  Belicza Gábor (HU), Ewelina Białoszewska (PL), Xeniya Brik (PL), Daniela Buyrova (CZ), Cseke Tamás (HU), Csernoviczki-Veres Ágnes (HU), Przemysław Damek (PL), Andrej Dlabac (SK), Dorogi Enikő (HU), Libor Fojtik (CZ), Nargiz Gasimli (AZ), Waneska Graca (PL), Alena Grom (UA), Bogdan Gulyay (UA),  Gyenes András (HU), Katarzyna Hadka (PL),  Hecker Sára (HU), Katarzyna Jackiewicz (PL), Tomas Jiracek (CZ), Martyna Kliś (PL), Anna Kłosek (PL), Evgeny Kom (UA), Ekaterina Konsulova (UA),  Koroknai Patrícia (HU), Łukasz Korulczyk (PL), Katerina Kouzmitcheva (BY), Agnieszka Kowalczyk (PL), Michał Krajewski (PL), Karina Krystosiak (PL), Aneta Kubica (PL), Monika Łagoda (PL), Damian Lemański (PL), Yehor Lemzyakoff (UA), Wioletta Mazur (PL), Mezősi Ágnes (HU), Monarit (PL), Buthelezi Mpumelelo (RSA), Gugulethu Ndlalani (RSA), Monika Ney (PL), Karolina Nowicka (PL), Paweł Olejnik (PL), Stanisław Potoczny (PL), Justyna Rojek-Linda (PL), Samu Balázs (HU), Eryk Siemianowicz (PL), Kamil Śleszyński (PL), Małgorzata Smieszek (PL), Marian Suwała (PL), Szabó Liza (HU), Száraz Katalin (HU), Ania Szuta (PL), Ullmann Vivien (HU), Monika Wanat (PL), Katarzyna woźnica (PL), Zsemberovszky Tilda (HU), Zsolt Balázs (HU), Igor Manko (UA), Teresa Suranova (SK), Michael Hanke (CZ), Katarzyna Zolich (PL).