Menü

Amikor a fotográfia hat a divatra – Brassaï inspirálta ruhák a párizsi divathéten

24 • 08 • 31Szabó Benedek

Ariadna Gutiérrez, Kolumbia egykori szépségkirálynője egy magyar származású fotográfus inspirálta ruhákat mutatott be a Párizsi Haute Couture divathéten. A kolumbiai színésznő a közösségi médián keresztül is megosztotta a hírt, és mutatta be azokat a különleges ruhákat, amelyek Stéphane Rolland új kollekciójában szerepelnek, és amelyeket Brassaï háború előtti, az éjszakai Párizst ábrázoló fényképei is inspiráltak. Ez a bemutató remek példa arra, hogy nemcsak a divat képes meghatározni a fényképezést – például divatfotókon keresztül –, hanem a fotográfia is képes hatni a divatra.

A közösségi médiában látható képeken Gutiérrez egy fekete, magas nyakú, hosszú ujjú ruhát viselt, amelyet háromszög alakú hasítékkal ellátott flitteres szoknya egészített ki, de a nemzetközi érdeklődésre is számot tartó divatbemutatón Gutiérrez több designer ruhát is bemutatott. A fekete gyapjúkreppből készült, átlátszó részletekkel ellátott ruha egyfajta újragondolása volt a klasszikus estélyi viseletnek. Az extravagáns darabot ónixkövek és gyémántok egészítették ki, amely a divatbemutató kiemelkedő viseletévé tették.

Az eseményt a párizsi Salle Pleyel koncertteremben tartották, a bemutató az elegancia, illetve a kreatív tervezői megoldások együttes hatását képviselte. Ebbe a közegbe kellett illeszkednie Stéphane Rolland francia divattervezőnek is, aki ruhaterveiben korábban is előszeretettel alkalmazott fekete-fehér összeállításokat. Édesanyja az egyik leghíresebb párizsi fotóstúdióban, a Pictorial Service-ben dolgozott, abban az időszakban, amikor a divatfényképezésben sem voltak még jelen a színes felvételek. Rolland erre az időszakra gyakran utalt korábban is, legtöbbször a fekete tónusú tervezéseivel, amelyek ismertté tették a divatszakmában.

„Ez a bemutató tisztelgés az éjszakai Párizs varázsa előtt, annak minden csillogásával, eleganciájával és titokzatosságával együtt. A zártkörű partik hangulatával átitatott éjszakai Párizst, a titokzatos Párizst, a szexi Párizst hívja életre”

– nyilatkozta Rolland a show után, akinek új kollekcióját Brassaï Éjszakai Párizs című ikonikus sorozatának képei és Jacques Prévert versei ihlették. Brassaï háború előtti, sötét tónusú, éjszaka készített képeit az teszi izgalmassá, hogy a feketeségből gyakran kiviláglik egy-egy világos részlet. Egy vizes macskakő fényes felülete, vagy egy körhinta fényfüzére éppen úgy ad fogódzót a tekintetnek, mint Rolland ruháin a flitterek vagy a világos ékkövek. A párizsi éjszakai életet megörökítő fényképein az íves és a szögletes formák is fontos szereppel bírnak, amelyek néhol harmóniát és lágyságot, máskor pedig keménységet jelenítenek meg. A divattervező a szögletes kivágású, ugyanakkor ívelt formákat is hordozó ruhákkal ezt a vizuális megoldást ültette át kollekciójába.