Címke: kortárs fotó

Fresh Meat 2024 – 8 fiatal magyar fotográfus sorozata

A Budapest FotóFesztivál a 35 év alatti alkotók számára meghirdetett kiírásából – Mucsy Szilvia és Somosi Rita kurátorok válogatása alapján – csoportos kiállítást rendezett. Az Erzsébetvárossal együttműködésben meghirdetett pályázat alapján a K6 Galériában április 1 és 21. között megrendezett tárlat tematikailag kötetlen stílusú és témájú alkotásokat mutatott be. Arra keresték a választ, hogy mi foglalkoztatja most a legfiatalabb generációt, melyek azok a tematikák, kérdések, amelyek mentén sorozataik /portfóliójuk formálódik. A kiállítás kurátorai főként az eredetiséget, a nem konvencionális látásmódot és megközelítést részesítették előnyben a témák és a koncepciók tekintetében. Galéria rovatunkba a kiállítók képeiből válogattunk.

Tovább

Humor, bizonytalanság és másolás – szlovén fotókiállítás nyílt Frankfurtban

A társadalmi szerepek szatirikus ábrázolása, a környezetünk megfigyelése, az ismétlés jelensége: a PARADISE, PERFORMANCE, REPLICA. SLOVENIAN PHOTOGRAPHIC ART (Paradicsom, előadás, másolat. Szlovén fotóművészet) című kiállítással a Fotografie Forum Frankfurt (FFF) a kortárs szlovén fotográfia három alkotóját mutatja be.

Unternächte – Elena Helfrecht díjnyertes sorozata az év leghosszabb éjszakájáról

Helfrecht Unternächte című izgalmas sorozata ismerős dolgokat tesz furcsává és nyugtalanítóvá. Helfrect ihletője a téli napforduló és a vízkereszt közötti leghosszabb éjszaka, amikor azt mondják, a varázslás és a jövőbelátás a legintenzívebb, a fekete-fehér fotográfiát pedig nagyon hatásosan alkalmazza, olyan markáns és emlékezetes képeket alkotva, amelyekben a rituálék és mítoszok saját családtörténetével fonódnak össze.

„Boldog vagyok, ha valaki felismeri a költészet nyomait a képeimen” – Jaume Llorens: Gaia

Mesteri diptichonokról van szó. Az egyes képek önmagukban is figyelemre méltóak: a megvilágítás, a képkivágás, az odafigyelés a sok apró részletre, a természet csodái – mindezek a tulajdonságok átjönnek. És amikor két képet ilyen átgondoltan, ilyen vizuális eleganciával párosítanak, a csodálat és a lenyűgözöttség érzése még intenzívebbé válik, még örömtelibbé, képi emlékek sora tolul fel.

Miko Okada: A szél hangja

Mi a különbség az interneten található számtalan gyönyörű kép és egy most készült között? Miko Okada úgy néz szembe e kétellyel, hogy visszatér a helyszínre, ahol fényképezett, és fizikailag is ott helyezi el munkáját. Ebben a környezetben a szándék és a véletlenek rétegeiből egyedi, mégis gyönyörű tájképeket hoz létre, amelyekbe olyan láthatatlan jelenségeket is bevon, mint a szél és a gravitáció.

Elmélkedés az idő múlásáról – Cornelia Hediger: Homage

A Homage (Tisztelgés) sorozat kézzel készített fotómontázsokból áll, amelyeket a művészettörténet különböző korszakaiból származó nagy hatású figuratív festmények – a nyugati kánon nagy pillanatai – ihlettek. A felfedezőút kiindulópontja az volt, hogy szeretem azt a különleges jelenlétet, ami a mesterművek sajátja, illetve érdekel a fotográfia. Elkezdtem újragondolni, újra létrehozni őket, a saját művészi érzékenységemen és érdeklődésemen keresztül. A fotómontázs lehetővé teszi, hogy a festményeket új környezetbe helyezzem.

A World In Common — kortárs afrikai fotográfia a Tate Modernben

A Temze déli partján magasodó Tate Modernben július 4-e óta tekinthetjük meg az afrikai fotográfia 36 kortárs képviselőjének a munkáit. A kiállítás célja a médium szerepének vizsgálata a kontinens történelmének feltérképezésében és feldolgozásában. A tárlaton bepillantást nyerhetünk a kulturális örökség kérdéskörébe és a spiritualitás világába, valamint az urbanizáció és a klímaválság kihívásaiba is.

New Photography 2023 – társadalmi kérdések és a múltfeldolgozás kortárs afrikai reflexiói a New York-i MoMA kiállításán

Szeptember 16-ig látogatható a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) New Photography 2023 tárlata. Az évtizedek során emblematikussá vált kiállítássorozat idén először nem pusztán egyéni alkotói pályákat mutat be, hanem egy konkrét történelmi, társadalmi és kulturális közegre koncentrál. A kiállításon szereplő hét alkotó mindegyike Nigéria és az afrikai kontinens egyik legnépesebb városa, Lagos pezsgő művészeti színteréből érkezett.

Tovább

Így jönnek – Fiatal Magyar Fotográfia a Mai Manó Házban

Jól oldja meg a szinte lehetetlen feladatot a Mai Manó Házban rendezett Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia című kiállítás, nevezetesen azt, hogy úgy mondjon el valamit a közelmúlttal összeérő jelenről és az ebben alkotó fiatal(abb) fotográfus generációról, hogy az ne legyen se közhelyes, se erőltetett.

„Szeretném szem előtt tartani azt a látásmódot, amit Török László képviselt” – interjú Kovács Melindával

Az idén 30 éves salföldi Pajta Galéria anyagából újrarendezett, sok újdonságot tartalmazó tárlat az alapító, Török László halálának első évfordulóján nyílt meg Kovács Melinda fotográfus, a galéria művészeti vezetője rendezésében, akivel a megújulás mikéntjéről és jövőbeli terveiről is beszélgettünk.