Címke: kortárs fotó

A World In Common — kortárs afrikai fotográfia a Tate Modernben

A Temze déli partján magasodó Tate Modernben július 4-e óta tekinthetjük meg az afrikai fotográfia 36 kortárs képviselőjének a munkáit. A kiállítás célja a médium szerepének vizsgálata a kontinens történelmének feltérképezésében és feldolgozásában. A tárlaton bepillantást nyerhetünk a kulturális örökség kérdéskörébe és a spiritualitás világába, valamint az urbanizáció és a klímaválság kihívásaiba is.

Tovább

New Photography 2023 – társadalmi kérdések és a múltfeldolgozás kortárs afrikai reflexiói a New York-i MoMA kiállításán

Szeptember 16-ig látogatható a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) New Photography 2023 tárlata. Az évtizedek során emblematikussá vált kiállítássorozat idén először nem pusztán egyéni alkotói pályákat mutat be, hanem egy konkrét történelmi, társadalmi és kulturális közegre koncentrál. A kiállításon szereplő hét alkotó mindegyike Nigéria és az afrikai kontinens egyik legnépesebb városa, Lagos pezsgő művészeti színteréből érkezett.

Így jönnek – Fiatal Magyar Fotográfia a Mai Manó Házban

Jól oldja meg a szinte lehetetlen feladatot a Mai Manó Házban rendezett Mint Te és Én – Fiatal Magyar Fotográfia című kiállítás, nevezetesen azt, hogy úgy mondjon el valamit a közelmúlttal összeérő jelenről és az ebben alkotó fiatal(abb) fotográfus generációról, hogy az ne legyen se közhelyes, se erőltetett.

„Szeretném szem előtt tartani azt a látásmódot, amit Török László képviselt” – interjú Kovács Melindával

Az idén 30 éves salföldi Pajta Galéria anyagából újrarendezett, sok újdonságot tartalmazó tárlat az alapító, Török László halálának első évfordulóján nyílt meg Kovács Melinda fotográfus, a galéria művészeti vezetője rendezésében, akivel a megújulás mikéntjéről és jövőbeli terveiről is beszélgettünk.

„Az elfojtásokról szól minden” – interjú Bede Kincsővel

Az 1995-ben Kovásznán született Bede Kincső a magyar fotós színtér egyik legfrissebb szeme, aki jelenleg a MOME mesterképzésén vesz részt. Képei a kelet-közép-európai közelmúlt és identitás feldolgozásával és megértésével foglalkoznak, amelyekben megjelenik a szürrealista mozi és a modern fashion hatása. A Három színt ismerek a világon című sorozatával találkozhattunk már itt a Punkton is, de megjelent az Utca&Karrier magazinban, a breda-i fotófesztiválon és a Paris Photo-n is. Az alkotót szeptember óta a TOBE Galéria képviseli.

„Igazítások” – interjú Szász Lillával

“Szerintem mindig látszik egy fotón, hogy van benne idő. Vannak rutinportrék és vannak azok a bizonyos portrék, amelyekre ha ránézel, tudod, hogy van benne időmunka, bizalommunka.” Szász Lilla fotográfussal legutóbbi, portugál vonatkozású munkáiról és a szerelem-kiállításról beszélgettünk.

Fotográfia és hit

Az Aperture Magazine tavaly decemberben megjelent, 237. lapszámának témája a spiritualitás volt, vendégszerkesztője pedig a fotográfus-nagyágyú, Wolfgang Tillmans. Mostani cikkünkben egy holland művész, Robin Alysha Clemens képein keresztül foglalkozunk mi is a témával, aki különböző vallási közösségek életét mutatja be antropológiai eszközök segítségével. 

Vagányan empatikus – Bertien van Manen képeiről

Bertien Van Manen a holland dokumentarista fotó meghatározó alakja, munkái olyan nagy múzeumok gyűjteményében is megtalálhatóak mint a MOMA, a Metropolitan Museum Tokyo vagy a Stedelijk Museum. Ez utóbbiban látható 2020. október elejéig retrospektív kiállítása, amely életművének hangsúlyos munkáira fókuszál.