Címke: Robert Frank

„Amikor valaki észreveszi a fényképezőgépet, akkor teljesen más lesz a fotó.” – Robert Frank: The Americans

Robert Frank mestermunkáját, a ma is nagyon aktuális The Americans című könyvet először Franciaországban adták ki 1958. május 15-én Les Américains címmel, majd 1959-ben Amerikában is megjelent immár The Americans címmel és a beatnemzedék híres írója Jack Kerouac írta hozzá a bevezetőt. Kerouac szövege tökéletes kiegészítője a fotográfiáknak az ötvenes évekbeli dzsesszritmusával.

Tovább

Fényképek az Andokból – Martín Chambi és kortársai munkái a PHotoESPAÑA 2023 kiállításán

A madridi Casa de América kiállítást rendezett Martín Chambi y sus contemporáneos. Los Andes fotografiados címen a perui kecsua fotográfus, Martín Chambi (1891–1973) és kortársai számára. Az Andok világát és annak társadalmát jellemzően az 1920-as és az 1950-es évek között megörökítő fotográfiák szerzői között megtaláljuk Irving Pennt, Werner Bischofot és Robert Franket is.

Amerika és az amerikaiak – Robert Frank fényképei a Sotheby’s árverésén

A Sotheby’s legutóbbi aukcióján Robert Frank több fényképét is árverésre bocsátották. A tételek többek között a From the Bus, a The Americans című sorozatokból, illetve a Black White and Things című könyv képanyagából kerültek ki. A jellemzően a huszadik századi amerikai életet középpontba állító fotográfiák közül több még sosem szerepelt egyetlen árverésen sem. Most összesen 109 alkotásra lehetett licitálni.

Közel százmillió forintot várnak egyetlen fényképért a Christie’s legújabb árverésén

A Photographs című élő aukción összesen 139 fényképet árvereznek majd el, melyeket jelentős 20. századi fotográfusok, köztük Diane Arbus, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Robert Mapplethorpe és Irving Penn készítettek, de olyan kortárs művészek képei is szerepelnek az aukcióra kerülő tételek között, mint William Eggleston, Nan Goldin, Sally Mann, Thomas Ruff és Hiroshi Sugimoto.