Menü

A MET egymillió dollár értékű fénykép eladásával enyhíti a járvány okozta bevételhiányát

21 • 10 • 05A Fehér Vera

A The Metropolitan Museum of Art (MET) a közeljövőben 219 fénykép értékesítésével próbálja enyhíteni a járvány okozta 150 millió dolláros bevételkiesését. Legfontosabb tételekként Roy Lichtenstein, Frank Stella és Robert Frank művei, valamint polgárháborús fotók sokasága kerül eladásra.

0103

Fotó: Roy Lichtenstein: Moonscape, from the 11 Pop Artists, Volume I (Corlett 37) © Roy Lichtenstein

0103

Fotó: Frank Stella: Star of Persia II, from Star of Persia Series (Axsom 2) © Frank Stella

A MET a Christie's aukciósházat bízta meg az események lebonyolításával, és a múzeumból kikerülő alkotások és másolataik értékesítése októbertől három turnusban fog zajlani. Összesen 904.600 és 1,4 millió dollár közötti összeget várnak ellenértékként, és az esemény gazdasági vonatkozásaival kapcsolatban Tobias Meyer műkereskedő, a Sotheby’s korábbi sztár-árverezője is tanácsadó szerepet lát el. – olvashatjuk az intézmény közleményében.

A háttérben az a különleges engedély áll, melyet még 2020 áprilisában, a koronavírus-járvány szorításában, 2022 áprilisi határidővel adott ki az Association of Art Museum Directors (AAMD) az érintett amerikai intézmények számára. Az engedély lehetővé teszi, hogy a múzeumok a művek elidegenítéséből, tehát az eladásból származó bevételt – korlátozott ideig, és figyelembe véve a járványból származó bevételkiesést – a gyűjteményük gondozására fordítsák.

Így tehát a MET is kihasználja ezt a kétéves, rendkívüli időszakot. Az engedély bizonyos esetekben egyébként jogos közfelháborodást váltott ki, például a Baltimore-i Művészeti Múzeum ügyében, amely Andy Warhol, Clyfford Still és Brice Marden főbb alkotásait adta el, majd később kiderült, hogy anyagi helyzete nem bizonytalan, csupán gyűjteményét szerette volna változatossá tenni – írja az Artnet.

Darius Himes, a Christie's fotográfiai részlegének vezetője elmondta, hogy a polgárháborús fényképek ezen gyűjteménye abban az időben jött létre, amikor a fotográfia még csak új keletű találmány volt. Az amerikai polgárháború minőségi fényképanyaga ritkán kerül a piacra, tehát ezek az aukciók egyedülálló lehetőséget kínálnak a múzeum támogatása mellett a vásárlásra is. A gyűjteménynek az 1970-es évek elejéről származó olyan darabjai is vannak, mint például Ed Ruscha és Allen Ruppersberg művészkönyvei.

Minden nagyobb múzeum egyik legfontosabb szerepe az, hogy összeállítson egy átfogó és megfontolt felmérést az általa lefedett területekről, és az ebből létrejövő válogatás illusztrálja, hogy a kurátorok mennyire megfontoltan végezték ezt a feladatot.

– mondta Richard Lloyd, a Christie's másik nemzetközi vezetője.

A MET a világ egyik legnagyobb és leghíresebb polgárháborús fényképgyűjteményét birtokolja, ennek nagy részét 1933-ban szerezték be a Military Order of the Loyal Legion gyűjteményéből, s a képek mindegyike az 1860-as évekből származik. A polgárháborús képek legtöbbje statikus táj, például katonai hidak, vonatok és kórházak, nem pedig csatajelenetek. A polgárháborús fényképek az amerikai földön zajló konfliktusok legkorábbi fényképes dokumentációi közé tartoznak, ezek a fényképezés akkori újítóit – Mathew B. Bradyt, Alexander Gardnert, Timothy O’Sullivant és George Barnardot – képviselik.

0103

Fotó: possible by George N. Barnard: View of a Soldier Watering his Horse, Bull Run, Blackburn's Ford, Virginia, 1861-1862

0103

Fotó: Timothy H. O'Sullivan (?): Distant View of Landing, Belle Plaine, Virginia, 1864

A tájképkészítés hagyományai uralkodnak e képeken. A polgárháborús képek esetében a művek esztétikai értéke ugyanolyan fontos, mint történelmi vonatkozásuk.

– mondta Darius Himes.

0103

Fotó: Egbert Guy Fowx: Pontoon Bridge on James River, Deep Bottom, Virginia, 1864-1865

0103

Fotó: George Barnard: U.S. Military Railroad Bridge Across Bull Run, and Block House, Orange and Alexandria Rail Road, Virginia, April 1863

0103

Fotó: Robert Frank: U.S. 90, En Route to Del Rio, Texas, 1955

Szeptember 24. és október 7. között 168 darab albumin fénykép kerül árverésre a polgárháborús gyűjteményből. Ezután október 6-án, élőben követhető eseményen kínálnak fel 16 újabb tételt, s ezek között szerepel majd Robert Frank The Americans című könyvéből hét fotográfia, Anne Brigman, Alvin Langdon Coburn, André Kertész, Brassaï, valamint Eadweard Muybridge alkotásai, és a New York Camera Club által 1900-ban kiadott fotográfiai könyv is.

Még több nagyítás és másolat az A Graphic Century: 1875-1975 című eseményen, november 4. és 18. között válik majd licitálhatóvá. A licitek 1000 dollárról indulnak, de a szervezők magasabb összeget várnak, például George Barnard katonai hídjáról készült fényképének végső értékét 1500–2500 dollárra becsülik. A legdrágább tétel várhatóan Robert Frank fényképe lesz, a U.S. 90, En Route to Del Rio, Texas, 1955 című fotó becslések szerint akár 150.000 és 250.000 dollár közötti leütési árat is elérheti.

A MET igazgatója, Max Hollein állítása szerint a múzeum jelentős mennyiségű, felvásárlásra kínálható alappal rendelkezik, és az akvizíció ebben a kivételes évben azért történik, hogy a gyűjteménykezelő személyzet fizetését támogassák. A MET egész éves, eladásra szánt projektje körülbelül 10 millió dollár bevételhez vezet majd, de a szóban forgó alkotások nagy része duplumokból, másolatokból, reprográfiákból áll, és ezeket eredeti minőségben továbbra is a múzeum őrzi.

0103

Fotó: Eadweard Muybridge: Animal Locomotion, an Electro-Photographic Investigation of Consecutive Phases of Animal Movements, 1887

0103

Fotó: Robert Frank: Parade, Hoboken, New Jersey, 1955