Címke: Thames and Hudson

„A reményt leginkább színekben lehet kifejezni” – Joel Meyerowitz gondolatai a színes fényképezés erejéről

Az 1960-as évek végéig Meyerowitz két kamerát hordott magánál: az egyik fekete-fehér, míg a másik színes filmmel volt betöltve. Legújabb albumában, mely a Thames and Hudson gondozásában jelent meg A Question of Color címmel, Meyerowitz elmeséli azt a történetét is, amikor azt mondták neki, hogy a komoly fotográfusok fekete-fehér képeket készítenek. ‘De miért?’ kérdezte Meyerowitz: ‘mikor a világ színes?’ A cikkünkben olvasható interjú magyar nyelven kizárólag a Punkt oldalán érhető el.

Tovább

Vogue címlaplányból háborús haditudósító – Lee Miller élete és életműve könyvben és a filmvásznon éled újjá

A Thames & Hudson gondozásában Lee Miller. Photographs címen megjelent a 20. század egyik legjelentősebb női fotográfusáról szóló monográfia. A húszas évek Párizsában Miller a szürrealisták múzsája volt, később fotómodellként és reklámfotográfusként, majd a második világháború idején már haditudósítóként dolgozott a Vogue számára. A könyv előszavát Kate Winslet Oscar-díjas brit színésznő írta, aki a fotográfus életéről szóló film főszerepét is játssza. A Lee című filmet idén szeptemberben mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, európai premierje decemberben várható.

„Ezek a nők mindenhol ott voltak, és mindent rögzítettek” – A World History of Women Photographers

A fotográfia alternatív történetének megírása mindig is kihívást jelentett, de A World History of Women Photographers szerkesztő párosa, Luce Lebart és Marie Robert fotótörténészek rendkívüli erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy ez az újragondolás a lehető legátfogóbb legyen. E könyv segítségével gazdagabb, pontosabb és kiegyensúlyozottabb diskurzus várható a szakmai körökben.

Teljes pályafutására kiterjedő retrospektív album jelent meg Vivian Maierről

A Vivian Maier című könyv korábban nem publikált anyagokra és a legújabb tudományos elemzésekre egyszerre támaszkodik, ezáltal új megvilágításba helyezi Maier munkásságát. Az album fontos adalék Maier munkásságának értékeléséhez, egyben a legmaradandóbb, kulcsfontosságú képeinek egykötetes összefoglalója.