Menü

Paris Photo, erős magyar részvétellel

19 • 11 • 10PUNKT

A Paris Photo idei igazgatója, Florence Bourgeois szavaival, „a legrégebbi, a legnagyobb és a legglobálisabb” fotóvásár a világon a megszokott, relatíve szűk időhatárok között, november 7. és november 10. között kerül megrendezésre. Mégpedig erős magyar részvétellel, ugyanis az ACB, az Art+Text, az Inda, a TOBE és a Vintage galéria önálló standdal szerepel a mintegy 213 galéria és könyvkiadó között. A vásáron természetesen továbbra is Európa és Amerika dominál, míg Ázsia tíz, a Közel-Kelet öt, és Latin-Amerika és Afrika három-három résztvevővel van jelen.

0103

A Paris Photo hivatalos fejléce, logója.

Az acb Galéria Dobokay Máté, Eperjesi Ágnes, Ficzek Ferenc, Nádor Katalin, Tarr Hajnalka és Várnagy Tibor, az Art+Text Budapest Drozdik Orshi, Hajas Tibor, Halas István, Haris László, Francisco Infante, Kerekes Gábor, Koncz Csaba, Stalter György, Szalai Tibor-Vincze László, Szerencsés János, Szirányi István, Szőnyei György, Török László, Vető János, az INDA Galéria Csáky Marianne, a TOBE Gallery Bartha Máté és Reismann Marian, a Vintage Galéria pedig Attalai Gábor, Csiky Tibor, Gémes Péter, Halász Károly, Hajas Tibor, Holics Gyula, Kálmán Kata, Kerny István, Kinszki Imre, Langer Klára, Lőrinczy György, Maurer Dóra, Megyik János, Perneczky Géza, Pinczehelyi Sándor, Szabó Dezső, Türk Péter és Vadas Ernő munkáit mutatja be. Ahogy a vásár egészére, úgy a magyar felhozatalra is jellemző a friss, kortárs anyagok vegyítése a klasszikusokkal, és a közelmúlt folyamatosan feltárás alatt lévő, egyre izgalmasabbá váló, egyre keresettebb neoavantgárdjával.

0103

A Vintage Galéria standja. Fotó: Vintage Galéria

A kortárs fotósok közül a TOBE Gallery standján van az idei év nagy arles-i sikere, díjazottja, nem mellesleg 2018 Capa-Nagydíjasa Bartha Máté Kontakt sorozata. A falakon installált fotók mellett exkluzív kialakításban, fadobozban is megvásárolható a sorozat kilenc alkotása.

Magyar érdekeltség a Robert Morat Galerie standján, a nemzetközileg mondhatni már befutott, komoly pozíciót kiharcoló Puklus Péter.

0103

Bartha Máté: Kontakt, enteriőr. Paris Photo, a TOBE Gallery standja. Fotó: TOBE

Aki a kortárs fotó nagy neveire vagy a fotótörténet klasszikusaira kíváncsi, számtalan nagyágyú önálló kiállításával találkozhat. A két csúcs mindenképp a Gagosiannál Man Ray, és a Hauser & Wirthnél August Sander, a kortárs nagyok közül a Baudoin Lebon & Ethertonnál az örök szubverzív Joel-Peter Witkin, a Xippasnál Joel Sternfeld, a Nicholas Metiviernél a globális problémákra korán ráérző Edward Burtynsky, a Nikolaus Ruzicskánál Axel Hütte, és a Suzanne Tarasieve galériánál a felforgató és polgárpukkasztó Juergen Teller, hogy csak pár ismertebb nevet emeljünk ki a hatalmas és izgalmas felhozatalból.

0103

A TOBE galéria standja. Fotó: TOBE

De persze egy vásár nemcsak standokból és fotókból áll, hanem számtalan, a fotóhoz köthető program, pontosabban programok hegyei várnak az érdeklődőkre, filmek, videók, beszélgetések, könyvbemutatók, dedikálások. És hogy mindez mennyire nem pusztán csak a kultúráról vagy a széplelkek összejöveteléről szól, hanem a kőkemény üzletről, az a támogatók és partnerek névsorából is látszik, akik közül a két legnagyobb a BMW és a J.P.Morgan, de ott van a Huawei, a The New York Times, az Aperture, és természetesen a luxuscégek, a Pernod Richard és a Louis Vuitton is.