Menü

Egy fotográfus is felkerült a legbefolyásosabb nők listájára

20 • 03 • 08PUNKT

A Time magazin 1927 óta minden évben szerkesztői döntéssel és közönségszavazás útján dönt az Év Embere cím odaítéléséről. A magazin címlapjára kerülő kiválasztott mindig egy olyan személy, aki az adott évben a legnagyobb befolyással volt az év eseményeire.

A magazin történetében mindössze hét alkalommal választottak nőt az Év emberének, elsőként 1936-ban (Wallis Simpson), míg utoljára éppen tavaly, Greta Thunberget.

A Time idén egy új projektet indított 100 Women Of The Year címmel, melynek fő kérdése az volt, hogy mi lenne, ha a nők nyernék meg ezt a díjat. A százas lista kialakítása egy egyhónapos folyamat eredménye volt, melyben 600 jelölt közül – melyeket a Time munkatársai, különféle területek szakértői, kreatív partnerek és neves női bizottságok tagjai javasoltak – választották ki azt a száz nőt, akiknek az elismerése érdekében 89 új TIME címlapot készítettek.

1940-ben eredetileg Winston Churchill volt az év embere, ám a mostani projekt keretében egy amerikai fotográfusnő, Dorothea Lange került – a 100 nő közül egyetlen fotográfusként – a Time képzeletbeli címlapjára.

0103

Time képzeletbeli címlap. © Time

Az indoklásban megemlítik, hogy Lange időben felismerte, hogy fényképezőgépét a társadalmi változások ösztönzésére szolgáló eszközként használja. Az 1936-ban készült világhírű képe (Vándorló anya) arra késztette a kormányt, hogy tettekkel reagáljon a táborokban lakók életkörülményeire. Az ikonikus képet 1940-ben mutatták be a Museum of Modern Art-ban megrendezett kiállításon.

0103

Dorothea Lange: Cable car, San Francisco, 1956. © Morehouse Gallery