Menü

#maradjotthon – Virtuális kiállítások, online gyűjtemények a karantén idejére

20 • 03 • 18Punkt

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések miatt a következő időszakban sok múzeum, galéria marad zárva, így még több időt töltünk majd otthon. Az eddig zsúfolt múzeumok, kiállítóterek hirtelen kiürültek és most már csak a virtuális térben tartják a kapcsolatot a közönségükkel. Bár az online gyűjtemények, a virtuális túrák és a közösségi média jelenlétének fontosságát a kulturális intézmények eddig sem hagyták figyelmen kívül, a most kialakult helyzetnek köszönhetően sok intézmény ismerte fel, hogy itt az ideje, hogy ezen technológiák felgyorsításával, aktiválásával még közelebb kerüljenek a kultúrafogyasztókhoz.

0103

Fotó: Kiss Imre

A The Museum Computer Network – amit ma már csak MCM-ként ismerhetünk – azzal a céllal indult 1967-ben, hogy megvizsgálják a számítógépes technológia hogyan befolyásolhatja a múzeumok munkáját és miként segítsék elő a múzeumokban felmerülő új technológiák körüli gondolkodást. Az elmúlt 50 évben sok minden megváltozott, de az, ami akkoriban életre keltette az MCN-t, még ma is változatlan maradt.

A szervezet szerkesztői nemrég egy felhívást tettek közzé Twitter fiókjukon keresztül, és arra kérték a múzeumi szakembereket, hogy bárki számára szabadon elérhető kulturális tartalmakat ajánljanak követőiknek. A listán – amely folyamatosan bővül – virtuális kiállításokkal, oktatási anyagokkal és online gyűjteményekkel is találkozhatunk.

Ennek nagy része, bár nem minden, olyan nyílt tartalom, amely a Creative Commons licensz elvek alapján szabadon újrafelhasználható és megváltoztatható.

PORTÁLOK

VIRTUÁLIS TÚRÁK / ONLINE KIÁLLÍTÁSOK

ONLINE GYŰJTEMÉNYEK

Gyűjtsük össze egy helyre a magyar nyelvű tartalmakat is! Jelezd Facebook-kommentben vagy küldd el nekünk az info@punkt.hu e-mail címre javaslatodat és a beérkező anyagokkal a listát folyamatosan bővíteni fogjuk.