Menü

Mit nézzünk az újranyitó múzeumokban?

20 • 06 • 24A Fehér Vera

Nem csak a látogatók, a múzeumok is nagyon várták a június 18-i kormányrendeletet, mellyel hivatalosan is megszűnt a koronavírus-járvány miatt márciusban kihirdetett veszélyhelyzet. A galériák után végre megnyíltak azok a kiállítóhelyek is, ahol a grandiózusabb terekben nagyobb lélegzetvételű alkotásokkal, összetettebb installációkkal találkozhatunk. Kérdés, hogy meddig tudjuk élvezni a nyitást?

Az ajánlások szerint továbbra is óvatosnak kell lenniük mind az intézményeknek, mind a látogatóknak. Ezt mindenki másképp oldja meg: több hely módosult nyitvatartással vagy bejelentkezéssel van nyitva, de van, ahol látogatószám-maximalizált idősávokban kell megadnunk látogatási szándékunkat. A megnyitókat vagy a finisszázsokat leleményesen, korlátozott létszámú tárlatvezetésekkel váltják ki az intézmények, hiszen a művekről való beszélgetés és kommunikáció továbbra is fontos, olykor elengedhetetlen. Mivel csak maszkban és távolságtartással lehet a kiállítóterekbe érkezni, ezért nem feltétlenül fikció, hogy a történelmi idők, melyeket 2020 tavaszán éltünk, különféle emléktárgyakat is hoznak majd magukkal, például egyedi maszkokat, vagy akár fertőtlenítős fiolákat.

Ahogyan újra közelítünk a korábbi kiállítás-látogatási gyakorlathoz, egyre objektívebben látjuk a veszélyhelyzet-beli időszakot, s meg kell jegyezni, hogy sok intézmény igazán példásan járt el a látogatókkal való kapcsolatteremtésben, amikor a helyzet tanulságaként élő, sőt, utólag visszanézhető megnyitókat, komplett online kiállításokat közölt. Volt, aki a hírlevelét tette színesebbé, volt, aki az aktuális tárlatból mutatott meg többet online felületen, mint azelőtt. Nagyon valószínű, hogy az éteri tér felé történő fokozott nyitás a gyakorlat része marad. Azért is lehet ez így, mert a kiállítások személyes, fizikai élvezetét – mint tapasztalhattuk – még a fokozott online bemutatás sem tudja pótolni. A show-t semmi sem tudja ellopni.  De lássuk, milyen fotókiállításokkal találkozhatunk az újranyíló intézményekben?

0103

Aapo Huhta kiállítása a PaperLab Galériában. Fotó: Kiss Imre

A Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten június 23-tól Minyó Szert Károly fotogramjai és egyedileg épített plexifotói is láthatók. „Minyó avantgárd impulzusokból táplálkozó fénymunkái a jelen hordalékait múlttá rétegző fantáziadokumentumok. Épített analóg képei nem szokványos fény-/árnyékarchívumok, hanem egy korszak idődüledékeinek atmoszférikus intenzitásai” – olvashatjuk Tillmann Ármin Apokrif jelenlét című írásában. A képek 2019 márciusától a Bauhaus évforduló kapcsán a Collegium Hungaricum Berlinben, majd ősztől idén februárig a bécsi Anzenberger Galleryben voltak láthatók. Hogy Minyó hét rétegű analóg fotogramjain a szokásos fotótechnikai eljárások mellett még milyen extra rétegek alkotják képeit: kiderül Kecskeméten és az alkotóval készített interjúnkból.

0103

Minyó Szert Károly: G és, 2020, 80x80 cm, analóg fotogram, ezüstbromidzselatin, falemez © Minyó Szert Károly

A Mai Manó Ház kiállítóterei, a Mai Manó Könyvesbolt és a Paperlab Galéria is a járványügyi szabályok betartása mellett nyílt meg. A Douglas Kirkland Coco Chanel és Marilyn Monroe kiállítása ingyenesen látogatható július 5-ig. A fotográfus a hatvanas évektől kezdve Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig hatszáznál is több hírességről készített fényképet. 1962-ben 21 napon át volt Coco Chanel mellett, ekkor készíthette el hatvan képből álló sorozatát. Másik nagyszabású, 55 képből álló sorozatát mindössze egyetlen este alatt fényképezte, melyet 1961-ben Marilyn Monroe társaságában tölthetett. A sztárok életébe betekintő intim munkák most először láthatók Magyarországon. A kiállításhoz tárlatvezetést is szerveznek, amely július 2-án 17 órakor kezdődik.

0103

Douglas Kirkland képei a Mai Manó Házban. Fotó: Kiss Imre

A Mai Manó Könyvesboltban található Paperlab Galériában június 20-án debütált Aapo Huhta fiatal finn fotográfus Omatandangole című kiállítása. Az „Omatandangole” cím a Namíbiában őshonos oshiwambo nyelven a felmelegített levegőben megjelenő délibábot jelenti. Aapo Huhta photobook-ja természetesen átlapozható és megvásárolható a könyvesboltban, s bekerül a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár állományába is.

0103

Aapo Huhta: Omatandangole, 2019 @ A művész jóvoltából. 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban végre kinyílt az eredetileg áprilisra szánt Töredék Tandori című kiállítás Szilágyi Lenke fotografikus képreflexióiból, a Budapest Photo Fesztivál kiemelt kiállítása. A nagyközönség számára június 23-tól látogatható, megnyitója pedig online formában történik. A szöveg és kép viszonyát fókuszba helyező kiállításon Tandori képversei Szilágyi fotográfiáival azonos hangsúlyba kerülnek, eggyé fonódnak a falon. A tárlat szeptember 6-ig tart nyitva.

0103

Fotó: Birtalan Zsolt / PIM

A Robert Capa Fotográfiai Központban újranyílt június 4-én Kemenesi Zsuzsanna Üdvözletem című kiállítása, a Robert Capa, a tudósító című kiállítás június 23-tól, Urbán Tamás Felesleges Pillangó és Thomaz Farkas A fény ritmusa című tárlata július 7-től látható újra. A Miau! című kiállítás a 8F Galériában július 15-én nyílik meg. Mindezeken felül egy, a koronavírus-helyzetre reflektáló pop-up tárlat is nyílik a Project Roomban, melynek címe: Nyolc hét. Magyar fotográfusok a járvány idején. A Capa blog nyolc héten keresztül osztotta meg kortárs magyar fotográfusok járványhoz kapcsolódó, instagramra feltöltött fotóit, ezekből a képekből nyílik most kiállítás július 7-én.

0103

Installáció Urbán Tamás kiállításából. Fotó: Capa Központ

Az ISBN könyv+galériában „nem színeztek ölbe tett kézzel” a koronavírus-járvány alatt: tere teljesen megújult, a könyvesbolt és a galériatér is nagyobb lett. A régi galériatér helyén már könyvek vannak, az új galériatér pedig leköltözött egy fél szinttel lejjebb. Június 25-től az Utca&Karrier veszi birtokba a teret workshopokkal, az itt készült anyagokból később valószínűleg kiállítás is születik. Utána Kocsi Olga Rákóczi Legendárium című kiállítására kerül sor, de a szezonban symposionnal készülnek Nemes Z Márió Ektoplazma című könyvének bemutatójára is. Egész nyáron keddtől péntekig, déltől este 7-ig látogatható az ISBN.

0103

Az ISBN újraálmodott és felújított tere. Fotó: ISBN könyv+galéria

A Mymuseum márciusban kényszerű módon hagyta félbe Tupperware régen és most című kiállítását, ezért rendhagyó módon július 12-ig nyitva van. A kiállítás lehetőséget teremt az ember tárgyakhoz való viszonyának újradefiniálásával kapcsolatos diskurzusra. A fenntarthatóság jelszava alatt újabb és újabb tárgyakat kreál magának a társadalom, s ezt az ellentmondást állítja középpontba a kiállítás a hétköznapi tárgyak különvizsgálatán keresztül. Murányi Kristóf szocialista nosztalgiával telített enteriőr rajzai és Békési Ervin fából készült absztrakt műtárgyai mellett Lázár Dóri fotóin mai boltokból ismerősnek tűnő termékeket, funkció nélküli, értelmetlen eszközöket láthatunk. A szokásos Talk&Walk és Finisszázs események helyett 4 alkalommal korlátozott létszámban szerveznek maszkos tárlatvezetéseket, amikre érdemes időben jelentkezni június 27-én 16 óra, július 3-án 18 óra és július 10-én 18 órai kezdéssel.

0103

Tupperware régen és most, a MyMuseum csoportos kiállítása. Fotó: Szendrő Veronika, a MyMuseum Galéria hozzájárulásával