Menü

Főszerepben a kortárs fotográfia az idei GARTEN programjában

20 • 07 • 22Punkt

Idén augusztusban második alkalommal nyitja meg kapuit Lovason a GARTEN, a Resident Art Budapest kortárs képzőművészeti bázisa. Közel négy hét alatt több, mint háromszáz kortárs művet felvonultató kiállítással és vásárral, tárlatvezetésekkel, művészeti témájú pódiumbeszélgetésekkel, kertmozival és koncertekkel várják az érdeklődőket. Az idei program különlegessége, hogy a fesztiválon kiemelt helyet foglal el a kortárs fotográfia, a pódiumbeszélgetések során alkotói, kereskedelmi és gyűjtői szempontok is előkerülnek.

 

0103

Ács Alíz: Cím nélkül No.2., 30x42cm, inkjet print, öregpapír, 2 réteg, 1/5., 2011-19

A szervezők, Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész szerint annak dacára, hogy „a magyar fotográfiának Budapesten két nagyszerű és széles látókörű intézménye is van (Magyar Fotográfusok háza – Mai Manó Ház, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) és számos szakfolyóirattal rendelkezik, a magyar műkereskedelmi életbe nehezen tud bekerülni."

Ennek egyik oka szerintük, hogy a hazai kereskedelmi galériák a rendszerváltás óta kevés figyelmet fordítottak a médiumra, alig képviselték művészeit, melynek következtében gyűjtői köre nem tudott igazán megerősödni. Az utóbbi pár évben azonban ennek a figyelemhiánynak a helyét felváltotta az érdeklődés. A hetvenes évekből számos olyan, elsősorban képzőművészektől származó fotóanyag került elő, mely felhívta a galériások figyelmét arra, hogy érdemes a fotográfiával kereskedelmi szempontból is foglalkozni. A külföldi vásárokon is egyre magasabb érték rendelődik a fotóhoz. A GARTEN alapítói ezt az új hullámot megérezve szeretnék támogatni a kortárs magyar fotográfia ügyét, és felkelteni a gyűjtők érdeklődését értékei iránt.

 

0103

Deim Balázs: Golf ball 25x25cm, inkjet print, Ed.5. 2017

Augusztus 1-22. között az alábbi fotó tematikájú beszélgetésekkel és programokkal találkozhatunk a GARTEN-en:

Beszélgessünk a fotográfiáról!
A pódiumbeszélgetések sorát a Rendszerváltó galériák programsorozat indítja, Kishonthy Zsoltot – az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő MissionArt Galériát alapítóját – kérdezik a szervezők többek között a fotós életművek feltárásáról és katalogizálásáról. A galéria tevékenységéhez fűződik Ujj Zsuzsi életművének rendszerezése és könyvben való megjelentetése, illetve Baranyay András és a hetvenes évek underground performanszait, köztük Hajas Tibor eseményeit is dokumentáló Makky György számottevő örökségének gondozása.

Vendégként szerepel majd Alföldi Róbert, aki az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb fotógyűjteményének tulajdonosa. A hiánypótló gyűjtemény főként az elmúlt fél évszázad experimentalista fotóiból nyújt reprezentatív válogatást. A múlt szabadsága című beszélgetésben a fotográfiához való kapcsolatáról kérdezik Alföldit és arról, gyűjtőként milyen döntések szükségesek egy ilyen jelentőségű anyag összeállításához.

 

0103

Neogrády-Kiss Barnabás: Covid19 No.2., 30x20cm, giclée print, papír, Ed.5. 2020

A #kortarsmagyarfotografia címet viselő eseményen Surányi Mihály a Fotóművészet folyóirat főszerkesztője fiatal magyar fotográfusokkal beszélget – Neogrády-Kis Barnabással, Mészáros Lászlóval, Csizik Balázzsal – , a művészvilágba és a piacra való belépés útjairól, a digitális tér kihívásairól, valamint galériákkal és más intézményekkel való együttműködésükről.

A Gyűjtés férfi szemmel című beszélgetésen jelen lesz Einspach Gábor, aki az Art+Text Budapest galériával a világ egyik legnagyobb kereskedelmi fotóvásárának számító Paris Photón az elmúlt években többször is részt vett, és olyan fotóval foglalkozó hazai alkotók munkáit képviselte mint Drozdik Orsolya, Kerekes Gábor és Stalter György. Beszélgetőpartnere lesz a jelentős fotográfiai gyűjteménnyel rendelkező Barta Péter informatikai szakember és műgyűjtő. A beszélgetésben a szakértők a műtárgypiac válság utáni útjairól és a művészeti világ új lehetőségeiről cserélnek eszmét.

Fotográfia mozgóképen és színpadon
Esti programként a GARTEN kertmozijában vetítésre kerül többek között a Mapplethorpe – Look at the Pictures című életrajzi dokumentumfilm, a Sebastião Salgado világát körbejáró A Föld sója című alkotás, illetve Agnes Varda és JR közös kalandjáról szóló Arcélek, útszélek című dokumentumfilm. A GARTEN fotós programjainak sorát Ujj Zsuzsi koncertje zárja.

A Garten teljes programja megtalálható ITT.