Menü

Igaz történetek a World Press Photo kiállításon

20 • 09 • 21Punkt

Soha nem volt még ilyen nagy szükség hiteles képekre és történetekre - üzenik az idei évben a World Press Photo kiállítás szervezői. Az amszterdami székhelyű World Press Photo Foundation már több mint hat évtizede működik független, nonprofit szervezetként, védi a sajtófotózás olyan elengedhetetlen feltételeit mint a szólásszabadság, az információszabadság és a sajtószabadság. A World Press Photo kiállítás 2020. szeptember 24. - október 25. között látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban, a tárlat a Fotóhónap 2020 eseménysorozat része.

A világ egyik legsikeresebb utazó kiállítását minden évben hatalmas érdeklődés övezi, az előző esztendő kiemelkedő sajtófelvételeit világszerte 120 helyszínen mutatják be. A látogatók az évről évre megrendezett World Press Photo kiállításon sokszor olyan eseményeket ismerhetnek meg, amelyekre máskülönben nem figyelnének fel, a képanyagok pedig fontos ismeretekkel szolgálnak napjainkról. Az idei kiállítás 151 felvételét a nemzetközi zsűri 73.996 fotóból válogatta. A zsűrizés komplex és összetett feladat, a díjra nevező fotográfusoknak egy etikai kódexet kell elfogadniuk, minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy bebizonyosodjon, hogy a fotográfus valóban szemtanúja volt az adott jelenetnek.

 

 

0103

Egy turista fotózza magát az Urmia-tavon. Maximilian Mann: DOCKS Collective, Környezet 2. díj, sorozat

0103

Belinda Qaqamba Ka-Fassie transzvesztita művész és aktivista pózol egy közösségi hússütő és -árusító helyen a dél-afrikai Fokváros közelében lévő Khayelitsha településen. Lee-Ann Olwage, Portré 2. díj, egyedi kategória

Idei évben magyar díjazottja is van a World Press Photónak, Esther Horvath a környezet (egyedi) kategóriában kapott első díjat, először nőként. Az alkotó munkásságával a Punkton mi is foglalkoztunk, vele készült beszélgetésünk során részletesen mesélt a német Polarstern kutatóhajón végzett munkájáról; a tudományos expedíció az Északi-sarkvidék éghajlatváltozásának következményeit vizsgálja. Az alkotó szeptember 26-án előadást is tart a múzeum dísztermében.

0103

Egy jegesmedve és bocsa a Polarstern kutatóhajó műszereinek közelében. Esther Horvath díjnyertes felvétele. Környezet, 1. díj, egyedi kategória.

0103

Egy szudáni fiatalember a mobiltelefonok fényében tiltakozó verset szaval, a többi tüntető polgári kormányzást követelő szlogeneket kántál a sötétben, áramszünet idején Kartúmban június 19-én. Yasuyoshi Chiba (AFP) Hír, 1. díj, egyedi

0103

Chilében egész évben tüntettek a jövedelmi egyenlőtlenségek ellen. Fabio Bucciarelli képe, hír, 2. díj, sorozat.

A World Press Photónak idén második alkalommal ad helyszínt a Magyar Nemzeti Múzeum, a főkiállítást idén is több program kíséri. Egyik fő témája a digitális történetmesélés, a kiállítótérből nyíló moziteremben a Digital Storytelling dokumentarista filmjeit vetítik.

A kísérőkiállítás Tóth József (Füles) Példa-képeim című munkáit mutatja be. Az alkotó az 1988-ban megjelent Magyar fényképészek arcképcsarnoka című kötetében saját kortárs pályatársait, példaképeit örökítette meg, néhány soros személyes kommentárral. A sorozatról nemrégiben a Punktnak is mesélt az alkotó. A kollekciót a művész a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára gyűjteményének ajándékozta, s ebből a képanyagból készült a kiállítás a szerző  80. születésnapja tiszteletére.