Menü

Neogrády-Kiss Barnabás nyerte az idei Capa-nagydíjat

20 • 10 • 23Punkt

A 2014-ben alapított Capa-nagydíjat olyan, a fotográfia területén dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik, és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. A díjat minden évben hasonló forgatókönyv alapján ítélik meg; a szakmai zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisaik alapján egy éven át folytatják a már megkezdett munkát, majd erről beszámolnak a zsűrinek. A pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast.

0103

Neogrády-Kiss Barnabás, a 2020-as év Capa-nagydíjasa. Fotó: Capa Központ

A 2019-ben az ösztöndíjasok közé Halász Dániel Sosem voltál itt, Neogrády-Kiss Barnabás Kettős kötés és Szalay Krisztina Made in China című sorozatai kerültek be, ők versenyeztek az ötödik alkalommal odaítélt Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjért. A nemzetközi és magyar szakemberekből álló zsűri az idei évben Neogrády-Kiss Barnabás Kettős kötés című sorozatának ítélte meg a Capa-nagydíjat.

A sorozatban az alkotó személyes élményét, kamaszkori agydaganatműtétje miatt aszimmetrikussá vált látását dolgozza fel. Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, nyilvánosan és angolul mutatták be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt.

0103

Neogrády-Kiss Barnabás: Kettős kötés, részlet a sorozatból. Fotó: Capa Központ

0103

Neogrády-Kiss Barnabás: Kettős kötés, részlet a sorozatból. Fotó: Capa Központ

A Capa Központ az ösztöndíjak és a nagydíj odaítélésével hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja. A pályázatra minden évben olyan dokumentarista indíttatású pályaműveket és szinopszisokat várnak, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

A zsűri tagjai kiválasztották a 2021-es év ösztöndíjasait is: Bácsi Róbert László: Elveszett területek című sorozatában 2009 óta foglalkozik a Hegyi-Karabahban élő emberek sorsával, Szombat Éva Orgazmust kérek, nem rózsát munkacímű sorozatában nőket fényképez szexuális segédeszközeikkel, valamint interjúkat készít velük, Turós Balázs A dolgok természete című sorozata szintén egy személyes indíttatású anyag, amely a halál és az elmúlás témájával foglalkozik.

A zsűri tagjai 2020-ban Petrányi Zsolt, zsűrielnök, művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, Simon Bainbridge, a British Journal of Photography főszerkesztője, Gintaras Česonis, a Kaunasi Fotográfiai Galéria, Rezidenciaközpont és Kiadó kurátora, a Vilniusi Művészeti Akadémia docense, a Litván Fotográfusok Egyesületének elnöke, Verena Kaspar-Eisert, a Kunst Haus Wien és a Foto Wien kurátora és Szarka Klára, kurátor, fotótörténész voltak.

0103

Bácsi Róbert: Elveszett területek, részlet a sorozatból. Forrás: Capa Központ

0103

Szombat Éva: Orgazmust kérek, nem rózsát munkacímű sorozata, részlet. Forrás: Capa Központ

0103

Turós Balázs: A dolgok természete, részlet a sorozatból. Forrás: Capa Központ