Menü

Ingyenesen letölthető a Lensculture Photographers’ Guide to Working with Galleries című kiadványa

21 • 02 • 16A Fehér Vera

Újabb ingyenes guide vált letölthetővé a Lensculture weboldalán. A 130 oldalas, angol nyelvű kiadvány olyan kezdő és haladó fotográfusok számára íródott, akik munkájuk publikálásához együttműködő galériát keresnek, s ennek érdekében strukturálni szeretnék a meglévő anyagaikat, vagy magabiztosabban szeretnének eligazodni a különféle típusú galériák között.

0103

© Lensculture

A Lensculture Photographers’ Guide to Working with Galleries elolvasásával a kezdő és a haladó művészek is professzionális publikálási módszerek birtokába juthatnak, egyfajta nemzetközi rálátás során. Az olvasó a kisokos kérdéseinek megválaszolásával közelebb kerülhet saját művészeti hozzáállásához, koncepciójához. Azt is megtudjuk belőle, hogyan lehet ezt az információt letisztultan publikálni, kommunikálni a galériák vagy a közönség számára.

Miért és mit állítsunk ki? Hogyan készítsük elő a kiállítási anyagainkat? Hogyan hívjuk fel magunkra a figyelmet, hogyan szerezzünk professzionális, nemzetközi kapcsolatokat? Vajon hogyan lehet beilleszkedni egy komoly galéria menetrendjébe? Mi történik, ha szerződünk egy galériával? – teszik fel a kérdéseket a kiadvány szerkesztői, majd meg is válaszolják.

A művészeti galériák anatómiája című fejezetben a galériatípusokkal és céljaik, funkcióik bemutatásával találkozhatunk. Miután az olvasó rálátást kap ezekre, képessé válhat arra, hogy eldöntse, milyen galériával szeretne együttműködni. Elemzés tárgya a guide-ban az is, hogy milyen szerepkörök tartoznak egy-egy galéria működésébe. Például milyen hatáskörben operál a tulajdonos, az igazgató, vagy a kurátor, és hogyan zajlik a marketing.

A megfelelő galériák összegyűjtése, a velük való kapcsolatba lépés stratégiái mellett digitális kiállítási lehetőségekről is szó esik a kiadványban. Hasznos tanácsokat olvashatunk saját művészeti honlapunk elkészítéséről, az online jelenlét frissen tartásáról és a közösségi médiában való részvételről is.

0103

© Lensculture

Arról is olvashatunk, hogyan érdemes elkészíteni, kiválasztani, sorba rendezni egy-egy képanyagot, illetve mi kerüljön ebből egy kivonatba, portfólióba, vagy milyen külső segítséget érdemes igénybe venni mindehhez a munkához. Mindezeken felül a vizuális anyagokat kísérő szöveges tartalom megírására is külön fejezetet szenteltek: annak érdekében, hogy a közönség jobban megérthesse a művész munkáját, megfelelő hangnemet kell ütni, precíz önéletrajzot, érdekes rezümét kell tudni írni.

Néhány inspiráló interjú is helyet kapott a szövegben. Megismerhetjük Catherine Edelman véleményét a fotóművészetről, fotográfusok nyilatkoznak kiállítási gyakorlatukról, ám olvashatunk olyan beszélgetéseket is, melyben elismert kurátorok és galeristák vallanak arról, mi érdekli őket egy új portfólióban, mit vizsgálnak egy anyaggal való találkozáskor. A Lensculture a világ minden tájáról megszólít szakembereket: amerikai, európai, ázsiai galeristákat egyaránt. A megszólítottak zöme szerint ideális, ha a kezdő lépés mindig a helyi, fizikailag is elérhető galériákkal történik, de a személyes kapcsolatok építése a karrier későbbi fázisaiban is mindig fontos.

A fenti guide szoros kapcsolatban van a Lensculture Fine Art Project Review projektjével, melyben a pályázók ingyenesen feltölthetik a magazin virtuális rendszerébe a guide segítségével újragondolt, tökéletesített munkáikat. A beküldött anyagot a Lensculture megbízott szakemberei, kurátorai elemzik, és nyilvános véleményt írnak a feltöltött prokjektleírásokról, artist statementekről, a leadott képekről, sőt, mindezek koherenciájáról is.

A Lensculture oldalán egyébként többféle hasznos guide-ot is találhatunk: korábban elérhetővé tettek jól áttekinthető és alapos segédanyagokat, többek között a street photography-ról, fotós pályázatokról és a portréfotózásról is.