Menü

Kihirdették a hazai fotográfia egyik legrangosabb szakmai díjának idei nyerteseit

21 • 03 • 15Baki László

Idén március 15-én osztották ki a Balogh Rudolf-díjakat. Az 1992-ben alapított állami díj a magyar fotográfia egyik legrangosabb szakmai díja, melyet kiemelkedő fotóművészeti, fotóriporteri, illetve fotószakírói tevékenységért adományoznak évente két személynek.
Idén a Balogh Rudolf-díjat Eifert János és Szatmári Gergely fotográfusok kapták.

Eifert János (1943) 1960 és 1977 között hivatásos táncosa volt a Honvéd Együttesnek, és 23 éves korában, a népi táncművészet mellett indult el a fotóművészet felé. Első témaköre a tánc volt, de később aktot, mozgást és természetfotókat is készített, valamint 1983-tól e témakörökben jelentek meg könyvei. Eifert huszonegy hazai és nemzetközi egyesület – köztük a Magyar Fotóművészek Szövetségének – tagja, eddig közel 240 önálló kiállítása volt 40 országban, és több mint kétezer csoportos kiállításon szerepelt világszerte.

„A jó fénykép nem csupán az esztétikai és technikai szabályok betartása következtében jó, hanem mert azon túl mondanivalójával, tartalmával képes megragadni az ember figyelmét. Ha ez megtörténik, valószínű, hogy a képnek van ereje” – mondja Eifert János, immár Balogh Rudolf-díjas fotóművész.

0103

Fotó: Eifert János: Marcel Marceau az Erkel Színházban, 1968 © Eifert János

Szatmári Gergely 1990-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola, fotográfia szakán. A kilencvenes évektől fotográfusként számos, jelentős nemzetközi reklám- és kreatív ügynökségnek dolgozott különböző reklámokon, promóciókon. 2014-től a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán dolgozik, egyetemi docensként. 2010-ben jelent meg Meadowlands és 2012-ben az American Idler című albuma, 2017-ben a Nálunk/Villanások című könyve, amelyet Fabricius Gáborral közösen készített. Munkáit – melyek jelentős köz- és magángyűjteményekben találhatóak – számos egyéni és csoportos kiállításon mutatták be itthon és külföldön. A fotográfussal készített interjúnkat ezen a linken lehet elolvasni.

0103

Fotó: Szatmári Gergely: Conventional, részlet a sorozatból (2001-2017) © A művész jóvoltából