Menü

Hometown – Szülővárosok az iPhone 12 Pro kameráján keresztül

21 • 04 • 08Schuller Judit Flóra

Az Amerikai Egyesült Államokban 1976 óta ünneplik a Fekete Történelem Hónapját (Black History Month). A februárban megrendezett ünnep célja, hogy méltóképpen megemlékezzen, és egyben felhívja a figyelmet a gyakran elfeledett és háttérbe szorított afro-amerikai emberek szerepére az USA történelmében és kultúrájában. Az esemény minden évben egy tematikus fókuszt is kap, amely idén a család, identitás és sokféleség hívószavai köré épült. Az Apple a Fekete Történelem Hónapjához kapcsolódva több mint harminc afro-amerikai fotográfust kért fel, hogy dokumentálják szülővárosukat az iPhone legújabb modelljének objektívjén keresztül. 

0103

Fotó: Lelanie Foster: Shay, the Bronx, New York.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Lelanie Foster: Rob, the Bronx, New York.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Julien James: Nate, Uptown Washington, D.C.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Julien James: Taryn, local artist, Washington, D.C.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Lelanie Foster: Jashly, Washington Heights, New York.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Julien James: Chris, H Street, Washington, D.C.
Shot on iPhone 12 Pro

A projekt az iPhone 12 Pro segítségével mutatta be a fotográfusok közeli környezetét hol az emberekre, hol pedig a tájra és az épített, városi környezetre fókuszálva, Washingtontól kezdve Chicagón át egészen Manhattanig. Cikkünkben három kiemelt fotográfus képein keresztül mutatjuk be a projektet és az egyes városokat az ő nézőpontjukon keresztül. A ’Hometown’ című, összesen harminckét, kisebb sorozatból álló projekt teljes egészében az Apple Instagram oldalán, illetve honlapján tekinthető meg. 

Lawrence Agyei – Chicago 

Lawrence Agyei Chicago Bronzeville nevű külvárosi negyedében készítette el fotósorozatát. 

Képeinek egyik alanya a zenész Sam, akit a fotográfus a város autentikus tereibe helyezve mutatott be, megtartva a képek és a képkészítés folyamatának természetes attitűdjét, és egyben bemutatva a városrész történelmét. Chicago a jazz, gospel és blues zene egyik szülővárosa, és ennek Bronzeville is a szerves része.

„Édesanyám már gyerekkoromban megtanított, hogy mennyire fontos saját történelmünk ismerete. Szintén megtanította, hogy feketének lenni, az kiválónak lennit is jelent egyben. Malcolm X kiváló volt. Martin Luther King Jr. kiváló volt.
Olaszországban nőttem fel, ahol nem sok szó esett az afro-amerikai történelemről, így az anyám gondoskodott arról, hogy megtanuljam a fekete vezetők nevét és a mozgalmak történetét. Fotográfusként feladatomnak érzem, hogy dokumentáljam Chicagót az afro-amerikai emberek szemszögéből, és remélem, hogy a képeimből kirajzolódó narratíván keresztül sikerül megváltoztatnom az emberek Chicagóról kialakult képét.”

0103

Fotó: Lawrence Agyei: Sam Trump, local jazz musician, Bronzeville, Chicago.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Lawrence Agyei: South Shore Drill Team band members, Chicago.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Lawrence Agyei: Imani and Indigo, Chicago.
Shot on iPhone 12 Pro

Gabriella Angotti-Jones – Kalifornia

Kalifornia történelmének egyik sötét foltja többek között a színes bőrű emberek kitiltása volt az egyes strandokról az 1910-es és az 1960-as évek között. Gabriella Angotti-Jones fotóin fekete női szörfösök láthatók, akik ma már ugyanúgy élvezik és használják az óceánpartot, bár a hely története láthatatlanul is beivódott az üdülőövezetek tereibe. Marikah és Ludine, Angotti-Jones sorozatának főszereplői az ellenállást és az erőt jelenítik meg. A fotók megkérdőjelezik és felülírják a szörfözéshez elsődlegesen kapcsolódó sztereotip képet; a fehér sportoló férfi képét. 

„Az is célom volt, hogy vizuálisan megidézzem az archív, szörfözést bemutató képek világát, ezzel is párhuzamba állítva a sport régi és mai állapotát, és megmutatni, ahogyan fiatal, afro-amerikai nők birtokba veszik a teret.”

0103

Fotó: Gabriella Angotti-Jones: Marikah, Palos Verdes Cove, Ranchos Palos Verdes, California.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Gabriella Angotti-Jones: Ludine, El Porto Beach, Los Angeles.
Shot on iPhone 12 Pro

Brian Day – Detroit

„Detroitnak bonyolult a történelmi háttere, ettől függetlenül számomra ez az a hely, ahol születettem, ahol a szüleim kemény munka árán családot alapítottak. Ez az a hely, ahol a nagyszüleim évtizedekkel ezelőtt letelepedtek. A várost egy különös szűrűn keresztül nézem: egyszerre tekintek rá elfogadóan és elismerően, ugyanakkor lenyűgöz a sok változás, amit folyamatosan nyomon követek. Nagyon izgalmas számomra, ahogyan az épített környezet mesél egy hely történetéről, miközben állandóan hatással van a jelenre és kihat annak jövőbeli használatára is.” – mondja Brian Day, aki Detroit épített környezetén keresztül mutatta be a város vibrálását és sokszínűségét. Day büszke saját városára, és szerinte ez visszatükröződik az ott élő emberek arcán is, akik ugyanúgy meglátják benne a szépséget, mint a fotográfus maga. Ezt a látásmódot törekedett visszaadni képein is, ahol a különböző épületeken és építészeti részleteken, struktúrákon keresztül kalauzolta végig a nézőt Detroitban.

0103

Fotó: Brian Day: Woodward Avenue, Downtown Detroit.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Brian Day: The sky bridge at the now-demolished Joe Louis Arena, Detroit.
Shot on iPhone 12 Pro

0103

Fotó: Brian Day: Ambassador Bridge, Detroit.
Shot on iPhone 12 Pro