Menü

Kihirdették a World Press Photo 2021 pályázat fődíjasait

21 • 04 • 15Baki László

Április 15-én hirdették ki a világ legrangosabb sajtófotó-versenyének számító World Press Photo Contest győzteseit. Az idei versenyre 130 ország 4315 fotóriportere nevezett 74 470 képpel, melyek közül a 28 tagú zsűri – hathetes munkával – összesen nyolc kategóriában (általános hírek, környezet, természet, hosszútávú projektek, portré, hír, és sport) választotta ki a legjobb műveket. A hivatalos statisztikai adatok alapján a kategóriákban a 28 ország 45 díjazottjából 35-en most először lettek dobogósok.

A mai napon a World Press Photo of the Year, a World Press Photo Story of the Year, a World Press Photo Interactive of the Year és a World Press Photo Online Video of the Year kategóriákat jelentették be a szervezők, akik április 15 és 17. között online fesztivált rendeznek.

Az összes díjazott képei ezen a linken tekinthetők meg.

„Az elmúlt 66 évben támogattuk, ünnepeltük és reflektorfénybe helyeztük a fontos történeteket, és azokat az embereket, akik ezeket a pillanatokat megörökítették. Ma 28 ország 45 fotográfusát díjaztuk, akik mindegyike egy-egy fontos történetet mutatott be nekünk. Ezeknek a történeteknek a megismerésével átérezhetjük egy másik ember valóságát. Ezt jelenti számunkra a vizuális történetmesélés ereje.” – mondta Joumana El Zein Khoury, a World Press Photo Foundation ügyvezető igazgatója.

A zsűri döntése alapján a World Press Photo of the Year 2021-díjat Mads Nissen dán fotóriporter kapta Az első ölelés című felvételéért.

Rosát öt hónap után először ölelték meg. Márciustól a COVID-19 járvány miatt az ország idősotthonai nem fogadtak látogatókat, és így több millió brazil nem találkozhatott idős rokonaival. A gondozókat arra utasították, a lehető legkisebb mértékben kerüljenek fizikai kapcsolatba a veszélyeztetett bentlakókkal. A Viva Bemben egy egyszerű ötletnek, az „ölelésfüggönynek” köszönhetően az emberek végre újra megölelhették egymást.
Az új típusú koronavírus 2019 végén jelent meg a kínai Wuhanban, 2020 januárjára pedig világszerte terjedésnek indult. Március 11-én az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá nyilvánította a COVID-19 járványt. A betegség – amely főként szoros érintkezéssel, légúti nyálcseppekkel és aeroszolokkal terjed – halálos kimenetelű is lehet, és a 70 év felettieket is azok között azonosították, akik a legkiszolgáltatottabbak a betegséggel szemben.
Brazília elnöke, Jair Bolsonaro elutasította a pandémia súlyosságáról és a vírus jelentette veszélyről szóló állításokat, aláásta az állami szinten elfogadott karanténintézkedéseket, és arra biztatta a brazilokat, dolgozzanak, hogy a gazdaság működőképes maradhasson. 2020 végére Brazília az egyik legrosszabb járványadatokkal rendelkező ország lett 7,7 millió igazolt fertőzéssel és 195.000 halottal.

0103

Rosa Luzia Lunardit (85) megöleli Adriana Silva da Costa Souza, a Viva Bem gondozó otthon nővére. São Paulo, Brazília, augusztus 5.
© Mads Nissen, Dánia, Politiken/Panos Pictures

Idén a World Press Photo Story of the Year díjat Antonio Faccilongo Habibi című sorozatával nyerte el, melynek képei ezen a linken tekinthetők meg.