Menü

Identitás és önazonosság – Válogatás Robitz Anikó Fonott tükör című sorozatából

21 • 05 • 12Robitz Anikó

Új munkáim az identitás és önazonosság kérdésével foglalkoznak. 2019 végén kezdtem készíteni a Woven Mirror (Fonott tükör) képeket, melyek vászonra nyomtatott fotók és tükrös felületű műbőr felhasználásával készülnek. A képekhez felhasznált anyagokat különböző szélességű csíkokra vágom és összefonom őket, majd vakrámára rögzítem. A formanyelv továbbra is geometrikus, de korábbi munkáimhoz képest, több réteget alkotva a síkból, kilépnek a térbe.

A Woven Mirror sorozat előzményének tekinthető a 2019-es Holographic Memories kiállításom anyaga (Holographic Memories), melyen a ’80-as évek elejéről származó családi fotókat, mexikói milagrókat és holografikus anyagokat használtam fel az új fotográfiák elkészítéséhez, valamint ugyanitt 3D nyomtatóval készült, fényképekkel kombinált objektek is ki voltak állítva. Ebben a sorozatban az emlékekkel foglalkoztam és azzal, ahogyan az emlékek az idő múlásával megváltoznak. 

A képek alkotóelemei egyrészt fotók, melyeken hálók vagy különféle geometrikus formák jelennek meg. Ezek részben az új munkákhoz készített fotók, de felhasználtam korábbi képeim részleteit is. A fotók és a tükrös felületek összefonásával bonyolult vagy minimalista szövetek jöhetnek létre. A fotócsíkok jelenítik meg az én egyedi jellemzőit, a tükrös felületek a keresést. 

A tükrös felületek nem adnak éles képet. Ez egyrészt az anyag sajátosságából fakad, másrészt a csíkok elhajlásától, megfeszítésének erősségétől is függ. Így létrejöhetnek sík felületek, de homorú tükrök is, melyek torz tükröt tartanak az önmagát kereső elé. A tükörkép attól függően is változhat, hogy a néző közelebb vagy távolabb helyezkedik el ezektől a felületektől. Az önvizsgálat, identitás kialakításának folyamatához hasonlóan néha biztosabb, máskor homályosabb a kép. A munkákon nem egyforma arányban jelenik meg a tükör. Ez jelképezi a intenzív keresést vagy az átmeneti harmónia állapotát.

A kétfajta szalag egymás alatt és fölött halad. Keresztezik, néhol kitakarják egymást, ezzel átalakítva a mintázatot. Identitásunk folytonos, de állandóan változik és fejlődik alkalmazkodva az aktuális kihívásokhoz. Egyéni jellemzőink által válunk elfogadottá, egyedivé. Ugyanígy alkot egy személy teljes egészet, miközben másképp viselkedik otthon vagy a munkahelyén, és előtérbe kerülhet a nemi, nemzeti vagy vallási identitása is a különböző szerepekben. – írta Robitz Anikó Fonott tükör című sorozatáról.

0103

Fotó: Robitz Anikó: Fonott tükör 01, 2019, 200x200 cm

0103

Fotó: Robitz Anikó: Fonott tükör 02, 2019, 100x100 cm

0103

Fotó: Robitz Anikó: Fonott tükör 03, 2019, 100x100 cm

0103

Fotó: Robitz Anikó: Fonott tükör 06, 2020, 50x50 cm

0103

Fotó: Robitz Anikó: Fonott tükör 07, 2020, 50x50 cm

0103

Fotó: Robitz Anikó: Fonott tükör 08, 2020, 50x50 cm

Jegyzetek

A Három Hét Galériában megrendezett kiállítás május 13-tól június 5-ig tekinthető meg. A kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.