Menü

Toleránsabb magatartást követel a társadalomtól a MACK idei nyertese

21 • 06 • 01A Fehér Vera

A MACK First Book Award kiadói díjat 2012-ben hozták létre azért, hogy általa kevésbé ismert, feltörekvő művészek vagy munkacsoportok is láthatóbbá válhassanak első könyvpublikációjuk által.

Az idei zsűrizési koncepcióban a bírák négy fős testületének kizárólag női tagjai lehettek, így ebben az évben Michael Mack, a MACK alapítója nem volt a testület szavazati joggal rendelkező tagja. A zsűri tagjai Mariama Attah Renée Mussai Eugenie Shinkle és Clare Strand voltak. Az évente tízes listát összeállító zsűri végső győztesének nyereménye az, hogy a MACK-kel együttműködésben kiadhatja első könyvprojektjét. Idén májusban Marvel Harris kiadványa kapta a díjat, mely a Marvel címet viseli. A művet és a képsorozatból felépített önálló kiállítást a londoni Webber Galériában 2021. augusztus 5. és szeptember 2. között mutatják be.

"A Marvel projekt középpontjában eleinte a nemi átalakulásom története állt, ám az út során ráébredtem, hogy mindez inkább a folyamatos önkeresésemről szól: arról, hogy milyen érző, folyamatosan fejlődő embernek lenni." 

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL

Marvel Harris személyes csatái a mentális problémákat, az önértékelést, az elfogadást, s a nemi identitás témáját egyszerre dolgozzák fel, a művész öt évet felölelő önarcképgyűjteményén keresztül. Fotográfiái segítségével az alkotó képessé vált újszerű vizuális nyelven megmutatni olyan érzelmeket, melyeket korábban az autizmusa miatt nehezen tudott kifejezni, vagy a külvilág számára is megfogalmazni. A portrék elkészítésének folyamata segített neki kapcsolatba lépni a körülötte lévő világgal a legproblémásabb időszakokban is.

A bírák szerint a Marvel fontos új hang, mely fokozhatja a mentális egészséget és a nemi identitást érintő társadalmi kérdések elfogadottságát. A mélyen személyes hangvételű könyv toleránsabb magatartást követel meg a társadalomtól a transzneműek, és azok iránt, akik nem vallják magukat teljesen férfinak vagy teljesen nőnek.

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL

A MACK díja a korábban ismeretlen, feltörekvő művészeknek nem csak karrierjük előmozdításában segít, hanem a nemzetközi színtéren is láthatóvá teszi őket. A 2018-as év nyertes projektje, Hayahisa Tomiyasu TTP című munkája több kritikai elismerést is kapott és már a harmadik kiadásnál jár. A shortlistbe került művészek közül sokan folytathatják munkájukat neves galériák képviseletében vagy nemzetközi kiállításokon. Joanna Piotrowska, a 2014-es győztes a közelmúltban a bázeli Kunsthalle-ban és a TATE Britain-ben is kapott egyéni kiállítási lehetőséget, a 2016-os győztes, Sofia Borges pedig bekerült a MoMA New Photography 2018 kiállításába.

Azoknak a művészeknek, akik nem nyertek, de felkerültek a listára, az évek során a MACK utólag is kiadja képeit. Így történt többek között Aleix Plademunt, Carly Steinbrunn, Ivars Gravlejs és Kevin Lear könyveivel – de olyanok is akadnak, akikre más kiadók figyeltek fel.

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL

0103

Fotó: Marvel Harris: MARVEL