Menü

Véletlenek a múzeumokban – Válogatás Stefan Draschan képeiből

21 • 06 • 24Baki László

“Szeretem nézni az embereket, a művészi alkotásokat, és azokat az embereket, akik művészi alkotásokat néznek. Tudomány, történelem, vászonra festett művészet és szobrok ellenállhatatlan vizuális lakomáját kínálják a múzeumok olyan épületekben, amelyek maguk is műalkotások. A kiállítási tárgyakkal elvegyülve a nézők emberi léptékben gondolkodnak, véleményt mondanak, szórakoznak és érzékenyebbé válnak. Kitűnő vadászati lehetőséget kínálnak a portyázó lesifotósnak." - írta Elliott Erwitt a Museum Watching című könyvének előszavában.

Talán éppen ezek a szavak inspirálták Stefan Draschan osztrák fotográfust is, aki hasonló koncepció mentén készítette el sorozatát, melyet a Hatje Cantz kiadó gondozásában Coincidences at Museums címmel jelentettek meg 2019-ben. 

Stefan Draschan fotográfus, kerékpáros-aktivista és flaneur 1979-ben született Ausztriában, jelenleg Bécs, Berlin, Nápoly és Párizs között ingázik. A sorozaton 2015-ben azért kezdett el dolgozni, mert ezekkel a képekkel indult a Staatliche Museen zu Berlin és az art – Das Kunstmagazin folyóirat fotópályázatain. 

Egyes személyek feltűnően hasonlítanak az általuk nézett művészeti alkotáshoz, és Draschan sajátos perspektívát dolgozott ki ezeknek a különös együttállásoknak a megörökítésére. Az európai múzeumokban sétálgatva Draschan hasonló színeket, mintákat, frizurákat vagy testtartást keresett a műalkotások és az őket néző emberek között. A fotográfus így olyan vizuális pillanatokat hozott létre, amelyek lehetnek komikusak, költőiek, akár meglepőek is, de soha nem mesterkéltek. 

A sorozat azonnal siker lett a közösségi médiában, és a Facebook, a Tumblr, a Twitter és az Instagram felhasználóinak milliói kedvelték és osztották meg Draschan fényképeit, ezután kiállítások következtek, majd 2019-ben a sorozat legújabb képei könyv formájában is megjelentek. 

0103

Fotó: Stefan Draschan: Ahlborn | Alte Nationalgalerie, Berlin
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

0103

Fotó: Stefan Draschan: Renoir | Alte Nationalgalerie, Berlin
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

0103

Fotó: Stefan Draschan: Gauguin | Grand Palais, Paris
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

0103

Fotó: Stefan Draschan: Calle | Musée de la Chasse et de la Nature, Paris
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

0103

Fotó: Stefan Draschan: Zorn | Petit Palais, Paris
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

0103

Fotó: Stefan Draschan: Funke | Österreichische Galerie Belvedere, Wien
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

0103

Fotó: Stefan Draschan: Friedrich | Alte Nationalgalerie, Berlin
© Stefan Draschan Courtesy of Hatje Cantz

Jegyzetek

Stefan Draschan: Coincidences at Museums
Hatje Cantz, 2019
120 o., 80 fotó
ISBN 978-3-7757-4558-1

Az album megrendelhető a Mai Manó Könyvesboltban.