Menü

„Egyszerűen meg kell örökíteni őket, és ez nekem boldogságot okoz.” – Válogatás Varga Benedek budapesti képeiből

21 • 06 • 27Baki László

Az 1992-ben Pápán született Varga Benedek tizenhat évesen kezdett fényképezéssel foglalkozni a szülei hatására, akik a helyi televízióban dolgoztak. A pápai évek felfedezésekkel teltek, ez alatt az idő alatt sok fényképezési stílusban kipróbálta magát.

Egyetemi tanulmányai miatt 2012-ben Budapestre költözött, ahol a nagyvárosi élet megismerése, és egy André Kertész-kiállítás megtekintése után fordult az utcai fényképezés felé, ami azóta is a szenvedélye. Erről így mesélt a FUGA-ban megrendezett kerekasztal-beszélgetésen:

„Egy André Kertész kiállítás volt számomra az az áttörő élmény, ami ezt a fajta fotográfiát nekem a látóterembe helyezte. Azt, hogy az utcán fényképezzük az embereket, és a mindennapi élet pillanatait örökítjük meg, és hogy ilyen van egyáltalán, hogy ez nemcsak egy ilyen hobbi hóbort, hanem ezzel művészek is foglalkoznak. Ezzel egy időben kerültem fel Budapestre is, ez a két impulzus irányított engem arra, hogy erre rátaláljak és azóta egyszerűen nem tudom elengedni. Barátnőm szokott is viccelődni vele, hogy vadidegeneket fotózok az utcán és ez miért jó? Egyszerűen meg kell örökíteni őket, és ez nekem boldogságot okoz.”

A fényképezésre soha nem tekintett a szakmájaként. Mérnökinformatikusi diplomát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, jelenleg szoftverfejlesztőként dolgozik. A fényképezés életének szerves része, 2013 óta a Rockstar Photographers csapat tagjaként örökíti meg a Sziget fesztiválokat – a street fotó mellett ez a másik kedvenc témája. 

Munkamódszeréről, témaválasztásáról így vallott:
„Gyakorlatilag én is hasonló módon dolgozom mint Eötvös. Ha kilépek az utcára, nálam van a fényképezőgép, és ha bármi olyan jön velem szemben, amit érdemesnek tartok arra, hogy megörökítsek, akkor kattan a zár. Dedikáltan órákat nem nagyon szoktam tölteni fotózással, ezek ilyen talált képek. A mindennap témájából – boltba járás, munkába járás és hasonló tevékenységek közben – készültek ezek a képek. Nyilván előfordul az is, mikor nagyon szépek a fények, vagy nagyon olyan az idő, hogy megéri kint lenni több órán keresztül egy területen, de én inkább eseti jelleggel fényképezek.”

Varga Benedek mesélt az album létrejöttéről is:
„Ebben a válogatásban Laci (Sebestyén László, a Csak képek könyvsorozat szerkesztője – szerk.) segített nekem sokat. Rázúdítottam 120 darab képet az elmúlt nyolc évből, és ő hozta ki belőle ezt az egységet. Bevallom, én megdöbbentem, hogy ebből az anyagból egy ívet kapni tudó gyűjtemény lett.”

A Városháza Kiadó gondozásában útjára indult Csak képek albumsorozat 2020-ban megjelent legújabb kötetei Budapest rejtett értékeit tárják fel. Így esett a szerkesztők választása Varga Benedekre, akinek a galériában látható képeit Sebestyén László fotográfus, sorozatszerkesztő engedélyével mutatjuk be.

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

0103

Fotó: © Varga Benedek

Jegyzetek

A galériában olvasható szöveghez a FUGA szervezésében 2020 decemberében megrendezett kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat használtuk fel. A Városháza Kiadó gondozásában útjára indult Csak képek albumsorozat legújabb kötetei Budapest rejtett értékeit tárják fel. A Varga Benedek képeit bemutató album megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.