Menü

Arles-i Fotófesztivál 2021 – Nyári fotófesztivál-ajánló IV.

21 • 07 • 05Udvari Orsolya

Arles-i Fotófesztivál, 2021. július 4. – szeptember 6.

A több mint negyvenéves múlttal rendelkező Arles-i Fotófesztivál a francia Arles városába viszi el és sűríti össze a fotóvilág legfontosabb tendenciáit, újdonságait és művészeit. Az utóbbi idők megkerülhetetlen kérdéseire, a járvány okozta kihívásokra reflektáló, az ezekből a gondolatokból felépülő idei fesztiválprogram a még nem teljesen ki-, meg- és letisztult világunkba villant fel fényeket, újításokat és reménysugarakat. Georges Didi-Huberman munkájából inspirálódva a szentjánosbogarak fénye az, ami központi metaforája lett a fesztiválnak, amely az apró elemekből összeálló sokszínűséget és a reményt szimbolizálja. A fesztivál kiállítói és alkotásai mint szentjánosbogarak sokasága áll össze egy egységgé, a fotográfia fényforrásán keresztül. A fesztivál szentjánosbogarai különböző helyszíneken világítanak a rendezvény ideje alatt, számos kiállításba rendezve. 

Az idei évben Sonia Voss fő kurátori munkája hangolja össze a fesztivál projektjeit, amik közül például a Desideration kiállítás a tér mitológiájával foglalkozik. Az elhagyatott, elhasznált, elvesztett terek kérdését, és ezek újjáépítésének, újjáteremtésének lehetőségét járja körül a kiállítás. A pandémiával egyértelműen összecsengő címet viselő Rethink Everything tárlat az újragondolás fogalmával foglalkozik többek között a feminizmus, az emberiség és a test témáin keresztül, például Aline Motta, Adriana Lestido és Graciela Sacco munkáit bemutatva. Számos izgalmas kortárs kiállítás mellett egy Sabine Weiss életművét bemutató tárlat is látogatható. A programok és kiállítások terén történő tájékozódásban kiváló segítséget nyújt a fesztivál applikációja, amely elérhető mindenki számára, valamint a fesztivál honlapján a kiállításokon felül a különböző fotóworkshopokról és online szemináriumokról is tájékozódhatunk.

0103

Fotó: Stéphan Gladieu: North Koreans Portraits, North Korea, Pyongyang, June 2018. Kim Yun Gyong, Han Sol Gyong, Kim Won Gyong, Kang Sun Hwa and Kong Su Hyang at the SCI Tech Complex 3D movie theater. Courtesy of School Gallery / Olivier Castaing

0103

Fotó: Adriana Lestido: Mother and Daughter from Plaza de Mayo, 1982.

0103

Fotó: Aline Motta: (Other) Foundations, #3, 2017-2019.

0103

Fotó: Raymond Cauchetier: Jules et Jim, François Truffaut, 1961. Wednesday, April 26, 1961, 9 a.m., Passerelle de Valmy, Charenton-le-Pont

0103

Fotó: Sabine Weiss: Félix Labisse, painter and decorator, Neuilly-sur-Seine, 1952.

0103

Fotó: Daniel Obasi: Moments of Youth, Lagos, Nigeria, 2019.

0103

Fotó: Lebogang Tlhako: from the Sibadala Sibancane series

0103

Fotó: Pieter Hugo: Shaun Oliver, Cape Town, 2011, from the Kin series. Courtesy of the artist

0103

Fotó: Tarrah Krajnak: Self-Portrait as Weston/as Bertha Wardell, 1927/2020, from the Master Rituals II- Weston’s Nudes series, 2020. Courtesy of the artist.

0103

Fotó: SMITH: Untitled, from the Desideration series, 2000-2021. Courtesy of Galerie Les Filles du Calvaire.

0103

Fotó: Rotimi Fani-Kayode: Untitled, 1985. Courtesy of Autograph, London