Menü

5kérdés – Apáti-Tóth Sándor

21 • 07 • 24Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Apáti-Tóth Sándor fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Ha a pályája elején mestert választ az ember, akkor attól mindent, amit érdemes tanuljon meg. Atyámtól, Tóth Istvántól a forma és a technika tökéletes birtoklását, s azoknak a tartalom szolgálatába állításának igényét sajátítottam el először. Kiváló Tóth István fotókat készítettem tizenhat évesen. Koromhoz képest igen magas szakmai ismeretekkel húszéves korom körül úgy gondoltam, ha nem akarok életem végéig epigon maradni, itt az ideje „megtagadni” mesteremet. Így lettem Apáti-Tóth Sándor.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Sajátos módon nem fotográfusok voltak rám legnagyobb hatással. A hatvanas években Fellini és Bergman, e látszólag nagyon különböző két fenomén szelleme nyűgözött le. Az igény: az emberi lélek belső útjait, az emberi létezést teljességében megragadni, felmutatni. No és Sára Sándor, valamint Tóth Janó.

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

Szegeden 1970-ben, huszonkét évesen, az Orvostudományi Egyetem klubjában.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Vallom: a technika eszköz, számomra a kérdésnek nincs különösebb jelentősége. Egyébként jelenleg digitális gépet használok.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Az első kérdésre adott válaszom szemléletesebbé tételéül a legutóbbi képem mellé – Kizuhanva az időből – tenném a tizenkét-tizenhárom éves koromban ifj. Tóth Istvánként készített, hazai országos fotókiállításon oklevéllel jutalmazott fotográfiámat is. A címére már nem emlékszem.

0103

Fotó: Apati-Tóth Sándor: Ismeretlen eredetű totem

0103

Fotó: ifj. Tóth István felvétele 1962-64 között