Menü

Válogatás a Kiscelli Múzeum Élet/Kép kiállításának képeiből

21 • 08 • 25Punkt

A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban, kortárs magyar fotográfusok segítségével bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz. Az 5 évvel ezelőtt indult sorozatot (portré–Szubjektum, csendélet–Csöndesen, tájkép–Távlatok, akt–Testkép) 2021-ben az Élet Kép című kiállítás folytatja. A nyílt pályázati felhívásra idén több, mint 200 alkotó jelentkezett.

A zsáner/életkép a magyar fotográfia közelmúltjának egyik legkedveltebb műfaja volt. A 20. század nagy részében ez a festészettől megörökölt műfaj vonzotta leginkább az amatőr és professzionális fényképészeket. A mindennapi élet jellemző mozzanatainak, helyzeteinek, pillanatainak önálló témaként való ábrázolása a reneszánsz óta van jelen a művészetben, majd a XVII. századi festészetben éli egyik virágkorát: hol allegorikus felhanggal, hol moralizáló tartalommal, vagy az életkorok, évszakok változásának, a tevékenységek, témakörök bemutatása által.

Igaz, hogy a 2020-as év a pandémia miatt egyáltalán nem kedvezett az emberközpontú fényképezésnek, a hétköznapi (gyakran) derűs mozzanatok megörökítésének, ám a kortárs alkotók talán nemcsak ezért vannak némileg zavarban az életképet illetően. A zsánertől való idegenkedés egyszerre látszik társadalmi jelenségnek és az alkotói attitűdben bekövetkezett markáns változás eredőjének. A beérkezett pályázatok között mégis tetten érhető volt a tradíció érvényes folytatása, de akár a magyar fotótörténet klasszikus életképeinek kritikai újraértelmezése, illetve a műfaj lényeges átalakításának, újjáértelmezésének gesztusa is.

0103

Fotó: © Urbán Ádám: Díszítőfestők, Fővárosi Nagycirkusz, 2008

0103

Fotó: © Ruprech Judit: Tornaterem, 2019

0103

Fotó: © Oláh Gergely Máté: Budapest, Katona József utca, 2020

0103

Fotó: © Rédling Hanna: Color TV, Queen Beds, Exotik dreams , 2018-20

0103

Fotó: © Molnár Zoltán: Animal city, 2019

0103

Fotó: © Homa Eszter: Apa itthon, 2019

0103

Fotó: © Csillag Zsuzsanna: Távoktatás, 2020

0103

Fotó: © Boor Ádám: Utószezon, 2017

0103

© Benkő Imre: Hajógyári-sziget. Budapest, 2019

0103

Fotó: © Kállai Márton: Elefántfürdő, 2016, Budaörs

A kiállításról Hermann Veronika írt a Punktra, melyet ezen a linken lehet elolvasni.

Jegyzetek

Élet/Kép
Kurátorok: Somosi Rita, Szarka Klára
2021.08.05. – 08.29.
Kiscelli Múzeum

A kiállítás a Budapest Fotófesztivál, a Kiscelli Múzeum és a Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködésével jött létre.

Kiállítók:
BALÁZS Imola, BÁNYÁSZ Anna, BARÁTH Mea, BENKŐ Imre, BONCSÉR Orsolya, BOOR Ádám, BUDAVÁRI Csaba, CHOCHOL Károly, CSILLAG Zsuzsanna, CSŐSZ Géza, DÉRI Miklós, FELVÉGI Andrea, FUCHS Lehel, GÁTI György, GOMBAI Gellért, HALASI Eszter, HITRE Imola, HOMA Eszter, HUBAI Orsolya, KÁLLAI Márton, KÓSA Krisztián, KOVÁLCSIK Ágnes, MÉSZÁROS László, MOLNÁR Zoltán, OLÁH Gergely Máté, PITI Marcell, RÉDLING Hanna, RUPRECH Judit, SCHILD Tamás, SIÓRÉTI Gábor, SIVÁK Zsófia, TOMBOR Zoltán, URBÁN Ádám, VARGA Balázs