Menü

Madridban kiállítják a legfurább Google Street View képeket

21 • 11 • 14Baki László

A 2007. május 29-étől elérhető Google Street View szolgáltatást azzal a céllal hozták létre, hogy új funkcióval egészítsék ki a Google Maps programot. Az 1981-ben Kanadában született Jon Rafman több, mint egy évtizede gyűjt képeket innen a Google Street View kilenc szeme elnevezésű projektjéhez.

„2008-ban kezdtem el a Google Street View képernyőképeinek gyűjtését a Street View blogjaiból és a saját találatataimból. Kezdetben a nyers képek zajos, amatőr esztétikája vonzott. A Google Street View böngészése ugyanazt az érzést váltotta ki belőlem, amelyet korábban az utcai fényképezés során éreztem.

Ez a végtelenül gazdag aranybánya rendkívüli lehetőséget adott a gyakorlatomnak, hogy új módon fedezzem fel, értelmezzem a világot.

Mint látható, ezek a képek mind különféle stílusokat mutatnak. Például néhány kiválasztást befolyásolt a fotótörténeti ismeretem is. Ilyenek a régebbi fotográfiai stílusok, de nagy figyelmet fordítok a szín és a kompozíció formális szempontjaira is. A panorámaképeket böngészve megtalálom azokat a városi életképeket, amelyek az amerikai utcai fényképezésre emlékeztetnek és olyan képekre is bukkanok, amelyek a nagy világválság idején az FSA (Farm Security Administration) megbízásából készített felvételeket juttatják eszembe.

De itt kereshetek olyan magazinokba való képeket is, amelyek a Henri Cartier-Bresson által meghatározott döntő pillanatot rögzítik, mintha egy fotóriporter lennék, aki azonnal reagál egy felmerülő eseményre. Máskor ezeket a képeket nézve a nosztalgia, a vágy és a veszteség kerít hatalmába – olyan érzések, amelyeket a régi családi pillanatképek idézik elő.

0103

Fotó: Dan Wilton: Jon Rafman

És azt is választhatom, hogy tájfotográfus vagyok, és így meditálhatok a sokféle vizuális lehetőség mellett. Az arcok elmosódása, az egyedülálló digitális textúra és a panorámaképből származó elveszített mélységérzet mind a Google Street View vizuális jellemzői." – mondta Rafman kanadai művész, filmrendező és esszéíró, akinek munkái a technológia kortárs életre gyakorolt ​​érzelmi, társadalmi és egzisztenciális hatására összpontosítanak. Műveit 2015-ben kiállították a Musée d'art Contemporain de Montréalban és az amszterdami Stedelijk Múzeumban is.

Az utcaképet speciális kamerával felszerelt személyautókkal készítik, és a felvételeket egy számítógépes szoftver fűzi össze panorámaképpé. Mint ahogy Rafman is elmondta az emberek és a járművek azonosításának megakadályozása érdekében az arcok és a rendszámtáblák mindig elmosódottak. A szolgáltatást rendszeresen támadják a magánszférát védő szervezetek, hiszen gyakran előfordul, hogy ezek a járművek által készített nagy felbontású képek olyan részleteket is tartalmazhatnak, melyeken a látható személyek bizonyosan nincsenek tudatában annak, hogy őket majd az interneten publikálják. Ennek ellenére vagy éppen ezért elterjedt szórakozás lett a hírességek és főként a szokatlan jelenetek rögzítése.

Rafman meghökkentő, humoros vagy csak egyszerűen szép talált képeit – más művészeti projektjeivel együtt – most a madridi La Casa Encendida kiállítótereiben mutatják be. A You, the World and I, by Jon Rafman című kiállítás 2022. január 9-ig látogatható.

0103

Fotó: Jon Rafman: Via Guglielmo Marconi, Grottaglie, Puglia, Italy, 2013

0103

Fotó: Jon Rafman: 3081 Valmont Road, Boulder, Colorado, United States, 2012

0103

Fotó: Jon Rafman: 58 Lungomare 9 Maggio, Bari Apuglia, Italia, 2009

0103

Fotó: Jon Rafman: 9 Rua Pereira de Costa, Rio de Janeiro, Brasil, 2010

Pályája 20 éve alatt Erik Kessels a jelen cikkünkben bemutatott „talált fotográfia” műfaj egyik legfőbb, megkerülhetetlen hivatkozási pontjává nőtte ki magát. Legtöbb projektjéhez már meglévő, privát és amatőr fotográfiákat hasznosít újra. A saját kreatív ügynökséggel és kiadóval is rendelkező holland művész 2020 májusában a Mai Manó Házban beszélt a képek újrahasznosításáról, saját művészi gyakorlatáról és az amatőr fotográfia abszurd és csodálatos világáról. Az előadás – magyar felirattal – ezen a linken tekinthető meg.

Jegyzetek

You, the World and I, by Jon Rafman
La Casa Encendida, Madrid
2021. október 21. – 2022. január 9.