Címke: talált képek

„Megpróbálom a hazugságot saját maga ellen fordítani” – Richard Prince korai fotográfiái a Gagosian Galleryben

A New York-i Gagosian Gallery április 13-ig nyitva tartó kiállítása a máig komoly vitákat kiváltó appropriation art, a kisajátító művészet egyik első képviselője, Richard Prince több mint nyolcvan korai munkáját mutatja be. A Richard Prince. Early Photography, 1977–87 címen látható tárlat anyaga talán soha nem volt annyira aktuális, mint napjainkban.

Tovább

Kis híján a kukába kerültek azok a fényképek, amelyek a százhatvan évvel ezelőtti Massachusetts-ről mesélnek

Egy lelkes fotórestaurátor aprólékos munkával több ezer üveglemezes fényképet újított fel, amelyekből kiderül, milyen volt az élet az amerikai New Englandben 160 évvel ezelőtt. A 4000 darab teljes, fél és negyed lemezekből álló üvegnegatívokat egy gyűjtő őrizte, aki nem tudott mit kezdeni velük, így felkereste Terri Cappuccit. A restaurált képeket katalogizálták, és egy amerikai egyetem könyvtárába kerültek.

Madridban kiállítják a legfurább Google Street View képeket

2008-ban kezdtem el a Google Street View képernyőképeinek gyűjtését a Street View blogjaiból és a saját találatataimból. Kezdetben a nyers képek zajos, amatőr esztétikája vonzott. A Google Street View böngészése ugyanazt az érzést váltotta ki belőlem, amelyet korábban az utcai fényképezés során éreztem.

„A projekt úgy legyen személyes, hogy közben a néző is tudjon hozzá viszonyulni.” – Válogatás Catherine Panebianco díjnyertes sorozatából

Panebianco számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtalálja a legjobb hátteret az egyes újraértelmezésekhez – a mostani tájnak jelentenie kellett valamit számára, miközben tökéletes megvilágítást kellett nyújtania a kiválasztott diához. Azért tartott ilyen sokáig az út, mert a fotográfusnak sokat kellett gondolkodnia azon, miként rendelheti a múlt diáit jelenbéli környezetekhez.

Képarcheológia és kincsvadászat

“Kessels sorozatai azért is izgalmasak, mert mindegyikhez tartozik egy-egy kitalált vagy megtalált történet, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk az adott karakter vagy egész család történetébe, ezáltal kicsit mi is részesei lehetünk annak.”