Menü

Két üvegnegatívot is rejtett a Párizsban talált 120 éves időkapszula

20 • 03 • 05PUNKT

Az 1983-ban Párizsban született Mathieu Stern fotográfus, filmes és tanár munkáit és kísérleteit már számos fotográfiával foglalkozó webhelyen közzétették, mint például a PetaPixel, az Fstoppers, az Adobe News, a DIY Photography vagy éppen a Gizmodo.

Sternnel "Weird Lens Guru"-ként találkozhatunk az interneten, hiszen a közel 200000 feliratkozóval, és többmilliós össznézettséggel rendelkező, rendkívül népszerű Youtube-csatornáján a fényképészeti kísérleteire összpontosít.

A február 11-én publikált videójában egy 60 éves fényképezőgépben talált rejtélyes filmtekercsnek eredt a nyomába. A videó megjelenése után azzal az információval kereste meg egy családtagja, hogy a régi családi házuk padlásán van egy kis doboz, ami egyfajta időkapszulaként őrzött meg néhány tárgyat az 1900-as évek elejéről.

0103

© Mathieu Stern

0103

© Mathieu Stern

Stern – természetesen kamerával a kezében – ellenőrizte a családi információt és nagy meglepetésére a dobozkában elhelyezett tárgyak között két darab üvegnegatívot is talált.

Az időkapszula több mint egy évszázadig volt a sötétben és szinte hihetetlen, de az üvegnegatívok olyan jó állapotban voltak, hogy Sternnek lehetősége nyílt azokat papírra nyomtatni, melyhez a cianotípia eljárást választotta.

0103

© Mathieu Stern

0103

© Mathieu Stern

A különleges felfedezésről, az időkapszula tartalmáról, valamint az előhívást megörökítő folyamatokról egy újabb videóban számolt be, amely már több mint négyszázezres megtekintésnél jár.