Menü

Annie Leibovitz nyerte el az idei William Klein Fotóművészeti Díjat

21 • 11 • 15Baki László

0103

Fotó: Marc Silber: Annie Leibovitz
© www.silberstudios.com

Az Académie des beaux-arts Franciaország művészeti akadémiája, az Institut de France-t alkotó öt akadémia egyike. A jelenleg 63 rendes tagot, 16 külső tagot és 63 levelező tagot számláló intézmény célja, hogy pályázatok kiírása, díjak kiosztása, művészrezidencia-programok finanszírozása és ösztöndíjak kiutalása révén előmozdítsa a művészeti kifejezés és tevékenység minden formáját, valamint felügyelje a francia kulturális örökség védelmét.

Az Académie des beaux-arts – William Klein Fotóművészeti Díjat 2019-ben az Académie des beaux-arts hozta létre a Csengdui Kortárs Fotómúzeum támogatásával William Klein fotográfus, festő, képzőművész, grafikus, dokumentum-, reklám- és játékfilmrendező tiszteletére. Az elismerés egy olyan életműdíj, amelyet egy, a világ bármely tájáról és bármely korcsoportból származó díjazott fotóművészeti elhivatottsága és addigi munkássága alapján nyerhet el. A 120.000 eurós összeget kétévente ítélik oda egy másik fotóművészeti elismeréssel, a Marc Ladreit de Lacharrière-díjjal váltakozva, amely utóbbi szintén az Académie des beaux-arts-ral partnerségben valósul meg, és egy Franciaországban élő vagy dolgozó elismert fotográfus kapja egy projektjének megvalósítására. A William Klein-díj első kitüntetettje 2019-ben Raghu Rai indiai fotóriporter volt, 2021-ben pedig az amerikai fotográfus, Annie Leibovitz kapta az életműdíjat és a vele járó pénzösszeget.

Annie Leibovitz a díjazása alkalmából az Académie-n rendezett – ingyenesen látogatható – kiállításra egy 200 fényképből álló válogatást állított össze, amely felöleli pályafutását a San Francisco Art Institute-nál diákként készített legkorábbi fekete-fehér felvételeitől kezdve a legújabb munkákig, azon ötvenéves alkotói folyamatának, amelynek során a fotográfus jellegzetes stílusa kialakult.

Az Académie des beaux-arts – William Klein Fotóművészeti Díj nyolctagú zsűrijének indoklása szerint:

„a témák sora hűen tanúsítja Annie Leibovitz mily kiemelkedő krónikása korunknak. Végigfényképezte a hetvenes évek politikai és kulturális zűrzavarát, megörökítette Szarajevó ostromát, és több ezer portrét készített művészekről, írókról, táncosokról, színészekről, zenészekről és politikai vezetőkről. Családtagjait és barátait szintén lefényképezte, és a rájuk vetett bensőséges tekintet a világ színpadának szereplőiről fotografált felvételein is visszaköszön. Az Académie-n bemutatott kiállításon a képek olyan elrendezésekben jelennek meg, amelyek felmutatják a szerteágazó, egyszersmind szinguláris életmű belső összefüggéseit.”

0103

Fotó: © Annie Leibovitz:
Jim Carroll and his parents, New York City, 1980 /
Peter Brook, Paris, 1981 /
Laurie Anderson, New York City, 1982 /
Sam Shepard, Santa Fe, New Mexico, 1984

Jegyzetek

Annie Leibovitz
Pavillon Comtesse de Caen, Palais de l’Institut de France
2021. október 29. – december 5.