Menü

„Nézni, látni, láttatni: ez a fotográfus feladata” – Portfólió: Eifert János

21 • 11 • 30Baki László

Eifert János (1943) 1960 és 1977 között hivatásos táncosa volt a Honvéd Együttesnek, és 23 éves korában, a népi táncművészet mellett indult el a fotóművészet felé. Első témaköre a tánc volt, de később aktot, mozgást és természetfotókat is készített, valamint 1983-tól e témakörökben jelentek meg könyvei. Eifert huszonegy hazai és nemzetközi egyesület – köztük a Magyar Fotóművészek Szövetségének – tagja.

0103

Fotó: Eifert János: Kényelmes utazás, 1967 © Eifert János

0103

Fotó: Eifert János: Csacsifogat, Kairó, Egyiptom, 1969. október © Eifert János

„Számomra játék a fotográfia. Nagyon komoly játék. És jelenti a világ megismerésének lehetőségét, találkozásokat, új feladatokat, és azt a szabadságot, hogy gondolataimat saját képi nyelvemen közölhetem. Nézni – látni – láttatni: ez a képíró (fotográfus) feladata, miközben egyensúlyozik a képzelet és valóság peremén.”

– mondja Eifert János Balogh Rudolf-díjas fotóművész, aki így nyilatkozott a Punktnak adott interjújában:

„Ha az ember hisz abban, amit csinál, sokat gondolkodik és néha előfordulhat, hogy egy kép gondolati értékét többre tartja, mint a művészi értékét, de hát ez megbocsátható bűn. Úgyis mások ítélkeznek a fotóink felett és nem az számít, hogy mi mit tartunk értékesnek. Akiknek szól, eldöntik, hogy az a kép mennyire hat rájuk. Egy jó kép nem csak technikai-esztétikai minőségével, tökéletességével kelti fel a figyelmet, hanem azzal, hogy mondanivalójával hatni képes szemlélőjére.

Kiállításon szoktam figyelni, hogyan nézik az emberek a képeket. Rápillantanak, megállnak vagy tovább lépnek, vajon rászánják-e a bűvös 4 másodpercet? A kutatások szerint ugyanis legalább 4 másodperc szükséges ahhoz, hogy kapcsolat alakuljon ki a mű és a befogadó között. Hosszabb idő elteltével már egy párbeszéd alakulhat ki, a néző újabb és újabb rétegeket, gondolatokat és érzéseket fedez fel. Ha ez nem történik meg, nem az emberekben kell keresni a hibát, el kell fogadni, hogy mi nem voltunk elég meggyőzőek.”

Eifert János weboldala ezen a linken érhető el.

0103

Fotó: Eifert János: Fríz, 45x21cm, Modell: Somogyi Panni Smink: Palausin Viktória Fészek Fotó Stúdió, 2021 © Eifert János