Menü

Képek az (elképzelt) Tiàwùk bolygó lakóiról – Válogatás Gabriele Cecconi sorozatából

22 • 01 • 19A Fehér Vera

Gabriele Cecconi 1985-ben született, dokumentumfilmes, fotográfus, akit társadalmi, humanitárius és környezetvédelmi kérdések érdekelnek, különös tekintettel az ember és a környezet kapcsolatára. A jogi diploma megszerzése után csak 2014-ben kezdett fényképezni, majd 2015-ben a Camera Torino és a Leica kiválasztotta egy mesterkurzusra a Magnum fotográfusával, Alex Webb-bel. Munkái megjelentek olasz és nemzetközi magazinokban és újságokban, például az Internazionale, a L'Espresso, a The Caravan és a GUP Magazine-ban, és fesztiválok, galériák és múzeumok kiállításain világszerte. Számos díjat és támogatást kapott, köztük Pictures Of the Year-t, volt az év PX3 fotográfusa, de elnyerte az Andrei Stenin Contest Grand Prix-t, a Fotografia Etica-díjat, a LUMIX Environmental Vision Awardot és az Yves Rocher Alapítvány díját is. A kultúra, a hatalom és a reprezentáció kapcsolatát kutatja, érdeklik a vizuális művészet spirituális és pedagógiai vonatkozásai.

A Tiàwùk (Kuvait visszafelé olvasva) egy hozzánk egészen közeli galaxisban található bolygó, a Földhöz képest kicsi, a környezeti feltételek szélsőségesek, de alkalmasak az emberi élet megteremtésére és az alkalmazkodására. 500 év csillagászati ​​megfigyelés után az emberiség először talált egy másik bolygót emberi élettel, a fotósorozat a megfigyelések vizuális dokumentációja. TiàWùkban 4 millió ember él, ebből 1 millió valós polgár, a többi lakos pedig más közeli bolygókról ingázó emigráns. Az összegyűjtött információk szerint a bolygót a közelmúltban gyarmatosították, és sok év után egy titkos energiaforrást fedeztek fel, melynek köszönhetően nagyon rövid idő alatt az egyik leggazdagabb lett az egész univerzumban.

Az ezoterikus hagyományok és a 20. század legjelentősebb pszichológusainak és pszichiátereinek elméletei szerint tudjuk, hogy a külső világ, amelyet létrehozunk és amelyben élünk, belső világunk tükröződése. A belső tudatosság és kötődés hiánya okozza az emberi elme anyagi világba vetítődését. A TiàWùk bolygón a fogyasztói kapitalista értékek és a hagyományos muszlim értékek ütközéséből fakadó belső nyugtalanságot az anyagi gazdagság táplálja. A képsorozatban egy túlzások és ellentmondások közé feszített világ torz felépítését láthatjuk. A mű a psziché és a környezet, a valóság és a fikció közötti vékony vonal mentén halad.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Moruth, Kuvait, 2020.01.11. – Eldobált műanyag zacskók beszorultak egy kerítésbe a sivatagban.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kuvait,2019.02.22. - A nemzeti függetlenség napján, amely február 25-re esik, a világ egyik legnagyobb sárkányrendezvényét ünneplik a sivatagban.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kidzania, The Avenues, Kuvait, 2019.03.15 - Gyerekek egy csokoládégyárban a Kidzania Vidámparkban.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kuvait, 17/13/2019 - Kuvait vízfogyasztása az egy főre jutó átlagos napi 447 liter vízfogyasztással az egyik legmagasabb a világon.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kuvait Art Gallery. Két nő szelfit készít tárlatvezetés közben egy kuvaitvárosi művészeti galériában.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Al Sabah esküvői terem, Kuvait, 2019.12.30. – A falon egy festmény látható Kuvait emírjének, Jabir Al Sabahnak a portréjával.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kuvait, 2019/03/13 -Gepárd háziállatként egy magánházban.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kuvait, Belváros, 2019/02/27 - Kilátás a város felhőkarcolóira a belvárosi parkolóból.

0103

Fotó: Gabriele Cecconi: Kuvait, 2019/03/10 - Luxusautók egy városi bevásárlóközpont parkolójában.

Gabriele Cecconi sorozatát a 2021-es Indiai Fotófesztiválon is bemutatták. A fesztivál képeiből ezen a linken mutattunk be egy válogatást.