Menü

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit

22 • 02 • 16Baki László

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra a zsűri 2305 pályaműből válogatta ki a legjobbakat. A 2022. február 16-án a Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában megrendezett eseményen összesen 14 kategóriában hirdettek ki nyertest a nemzetközi zsűri tagjai, akik hat különdíjat is kiosztottak. A zsűri tagjai az alábbi szakemberek voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Joao Silva, portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter, a New York Times munkatársa; Donald Weber fotóriporter, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia Photography és Society mesterprogramjának vezetője és a Leideni Egyetem kandidátusa; Révész Tamás fotográfus, a World Press Photo pályázat többszörös zsűritagja, a magyarországi Word Press Photo kiállítás szervezője; valamint Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, a Festival La Gacilly – Baden Photo alapító igazgatója, akinek váratlan megbetegedése után, a zsűritagok egyetértésével – Szlukovényi Tamás elnök –Szigeti Tamást kérte fel a helyettesítésre. Az első Sajtófotó Kiállítást 1982-ben, a Műegyetem R-Klubjában láthatta a nagyközönség, 1983-tól pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik leglátogatottabb eseménye lett, eleinte a BNV területén, aztán a Budapesti Kongresszusi Központban, később a Munkásmozgalmi Múzeumban, majd a Néprajzi Múzeumban a World Press Photo kiállítással együtt. Később évekig a Magyar Nemzeti Múzeum adott helyet a tárlatnak, 2014-től a Capa Központ lett az otthona a Magyar Sajtófotó Kiállításnak. Az Escher Károly-díjat a legjobb hírképért Móricz-Sabján Simon nyerte el, akivel nemrég a Punkt is készített interjút, a Fenntarthatóság különdíjat Kállay Mártonnak, a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért Móricz-Sabján Simonnak, a Szalay Zoltán-díjat a 30 év alatti legjobb teljesítményért Erdős Dénesnek, míg a megyékben dolgozó legjobb teljesítményért Röhrig Dánielnek ítélte oda a zsűri. A két fődíjas nevét – a MÚOSZ Nagydíját és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott André Kertész-nagydíj nyerteseit – csak a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján, 2022. április 12-én hozzák nyilvánosságra.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Hír-, eseményfotó 1. helyezett / Escher Károly-díj a legjobb hírképért
Fotó: Móricz-Sabján Simon: Ápoló fogja egy 93 éves beteg kezét a koronavírussal fertőzött betegek belgyógyászati osztályán a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban 2021. április 7-én. Magyarországon még a legfertőzöttebb országokhoz képest is kiemelkedően magas a halálozási arány. Magyarország a mintegy 10 milliós lakosságból ebben az évben átlépte a Covid-19 okozta 40 ezres összes halálozási határt. A lakosság számához viszonyított halálozási arány így az egyik legmagasabb a világon.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Képriport. 1. helyezett.
Fotó: Móricz-Sabján Simon: Mint a többi altatott betegnél, Ricsinél is már néhány nap alatt megindult az izomszövet leépülése, így a gyógytornászok mindennapi munkája is kiemelt fontosságú volt.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Mindennapi élet (egyedi) 1. helyezett
Fotó: Hullan Zsuzsa: Barátnők. Liza és Irmi közel hetven éve ismerik egymást. Liza a Vígszínház színésznője 94, Irmi a Vígszínház fodrásza 91 éves. Ők ketten tűz és víz, ennek ellenére, vagy éppen emiatt barátnők. Közel laknak egymáshoz és minden nap beszélnek telefonon. Mivel Liza egy ideje nehezebben mozog, Irmi szokta meglátogatni. Mindketten özvegyek, Liza sokat beszél a férjéről, Irmi soha.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Emberábrázolás-portré (egyedi). 1. helyezett
Fotó: Kerekes István: Alexandru és Péter juhászok a marosvásárhelyi műtrágyát gyártó vegyikombát mellett. Marosvásárhely, 2021 március 10.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Mindennapi élet (sorozat). 1. helyezett
Fotó: Bődey János: Petz Erika harmincegy hetes terhes volt, amikor tavaly márciusban elkapta a koronavírust. Tizenhetedikére már annyira súlyos tünetei voltak, hogy a mentők kórházba vitték. Két nappal később annyit írt Gábornak: „császár”. Ez volt az utolsó üzenete.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (egyedi). 1. helyezett
Fotó: Oláh Tamás: Neverland főpróba. A Ladybird Studio balerinái a Neverland című mesebalett főpróbáján. Szeged, 2021.11.12.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Művészet (sorozat). 1. helyezett
Fotó: Fekete István: Szimfónia a romatelepen. Egy roma fiú gyakorol otthonában a Heves megyei Tarnabodon.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (egyedi) 1. helyezett.
Fotó: Barbara Gabriella: Futball kő-papír-olló. Farkas Bendegúz fejjel akadályozza meg a Sporting játékosának a fél-ollóját. XIV. Puskás–Suzuki-kupa, amelyet – története során először – nyerte meg a Puskás Akadémia. Puskás Akadémia–Sporting CP Puskás–Suzuki-kupa 2021 07. 29.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Sport (sorozat). 1. helyezett
Fotó: Béres Márton: Tomy Rocky. 2021. július 8., Győr. Tomi Rocky edzés közben a győri sportuszodában.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (egyedi). 1. helyezett
Fotó: Szabó Geza Attila: A kép Dél Afrikai köztársaságban készült. A nyűvágó dolgozik a kafferbivaly órán, amit az meglehetős közönnyel visel.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Természet és tudomány (sorozat). 1. helyezett.
Fotó: Radisics Milán: Roxy. Róka a mohával fedett hársfa tövében figyeli az eseményeket a házam udvarban és próbálja eldönteni, hogy mennyire biztonságos számára a belépés. Vérteskozma, 2021. Január 3. Első alkalommal, amikor egymást láttuk, a róka megijedt és elszaladt az udvar végi bokor mögé. Utána barátságosabb lett, de minden egyes hirtelen mozdulatomra távolabb állt. Ezekből tanulva, maradtam az besötétített szoba ablaka mögött, és onnan tanulmányoztam Roxy zavartalan mozgását.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi). 1. helyezett
Fotó: Zagyi Tibor: Magányos Karácsony. Hajléktalan férfi a karácsonyi ünnepség után a budapesti Fűtött utca hajléktalanszállón. Minden évben a Szenteste előtti napokban lepik meg a lakókat karácsonyi zenés műsorral és ünnepi ebéddel.

0103

40. Magyar Sajtófotó Pályázat
Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat). 1. helyezett
Fotó: Lex Mihály: Nyári zápor. A hirtelen jött nyári zápor udvarra hívja a gyerekeket. A mámor önfeledt "őrjöngésbe" csap át. A gyerekek élvezik a belső udvar nyújtotta biztonságot.

Jegyzetek

A 40. Sajtófotó Pályázat díjazottjainak képei ezen a linken tekinthetők meg.