Menü

Fotófesztivál ajánló – Válogatás a kanadai Exposure Fotográfiai Fesztivál kiállításainak képeiből

22 • 02 • 27Udvari Orsolya

Több mint két évünket alapjaiban formálta át a világjárvány, amely nyilvánvaló módon kihatással volt az élet rengeteg területére, így a kulturális eseményekre is. A 2022-es fesztiválszezon azonban egyre bíztatóbb jeleket mutat arra vonatkozólag, hogy – szó szerint – újra megnyílnak különböző terek számunkra. Egyelőre még óvatosak az újranyitások, de lehetőségünk van offline terekbe, kiállításokra is ellátogatni fotófesztiválok keretei között, amelyek közül elsőként a kanadai Exposure Fotográfiai Fesztivál kiállításait mutatjuk be. A fesztivál offline és online programokkal is készült, és ez a hibriditás nemcsak formailag meghatározó, de sokszor tematikusan is átszövi az eseménysorozatot.

A non-profit Exposure Fotográfiai Fesztivál a kanadai Alberta tartományban 2022 februárjában immár 18. alkalommal került megrendezésre. A fesztivál központja Calgary, de ezen kívül még hat másik város ad helyszínt a különböző fotográfiai kiállításoknak és eseményeknek. A városokban galériák, kiállítóterek, helyi üzletek, szabadtéri terek látják vendégül a kiállítókat és a látogatókat, amiket a virtuális tér egészít ki és tesz elérhetővé sokak számára. A fesztivál centrumának a Contemporary Calgary nevű galéria tekinthető, ahol az Exposure két kiemelt kiállítása látogatható.

Az egyik tárlat során az International Open Call nemzetközi művészek munkái tekinthetők meg Kanadából, Argentínából, Ausztráliából, Kínából, Szaúd-Arábiából, az Egyesült Királyságból, valamint az USA-ban. A fotó médiumát feszegető munkákat, annak sokrétű felhasználását láthatjuk, például Fang Tong munkáiban is, akinek megtervezett, olykor filmszerű vagy festményszerű szürreális munkái a képiség sokféle megközelítését mutatja be különböző narratívákon keresztül. Emellett megjelenik a tájkép vagy természetfotó felé hajló megközelítés is Andrea Alkalay vagy Julianna Foster munkájában, de jelen vannak személyes hangvételű, az identitással és korral foglalkozó projektek is, mint Xiaofa Li-jé, de társadalmi kérdések, mint a migráció vagy a nőket érintő egyenlőtlenségek is szerepelnek a kiállított képek témáik között. Ezáltal tematikusan és a fotó médiumát széles körben bemutató kiállítással találkozhatnak a látogatók.

0103

Fotó: Fang Tong © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Andrew Jackson © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Xiaofa Li © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Andrea Alkalay © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Jamie Robertson © Exposure Photography Festival

A másik kiemelt kiállítás az Emerging Photographers Showcase, amely helyi, kanadai pályakezdő fotográfusok alkotásait mutatja be. 14 fotó- és vizuális művész, olyan munkái kerültek be a válogatásba a kollázs vagy éppen a konceptuális fotó területéről, melyek az identitás és a személyes történetek vizuális felfedezését vizsgálják. Témaként szerepel többek között a kisebbséghez tartozó női identitás ábrázolása és az azzal történő kísérletezés kérdése (Daniela Szeoka), a minket körülvevő épített környezet és annak hatása az életünkre (Stephen Chan), valamint megtekinthető archív anyagokkal dolgozó munka is, amely a migrációból indul ki (Raeann Cheung), de megjelenik egy a valós fotókba illesztett és montázsolt istenként az emberiségre tekintő különleges figura is, akinek szemén keresztül új narratívákat szőhetünk saját magunkról (Cody Wheeler).

0103

Fotó: Raeann Cheung © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Louie Villanueva © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Daniela Szeoke © Exposure Photography Festival

Különleges és számunkra is nagy előnyökkel járó lehetőség, hogy a fenti két kiállítás online formátumban is feldolgozásra került, amely a fesztivál honlapján megtekinthető. A fesztivál „demokratizálódása”, vagyis széles körben elérhetővé tétele nemcsak az online térben kap hangot. Egy kültéri kiállítás is megrendezésre kerül, ami helyi északi és őslakos közösségek művészeinek ad lehetőséget munkáik bemutatására. A kiállító művészek, Lisa Milosavljevic, Peter Mather, Evan Rensch és Robby Dick főként dokumentarista vizuális alkotásokkal tematizálnak reprezentációs kérdéseket, illetve a kanadai őslakosokat érintő társadalmi problémákat, például a klímaváltozás kérdését, annak hatását szociális és környezeti tereikre, valamint a kultúra, a nyelv és a szokások viszonyrendszerét tárják fel. A kanadai kisebbségek helyzetének megértése szempontjából az ingyenes hozzáférhetőség az alkotásokon keresztül közölt információhoz rendkívül fontos és egyedi megközelítés.

A két fő kiállítás mellett a tavalyi Emerging Photographers of the Year nyertes, Joel Matthew Warkentin is szerepel egyéni kiállítóként, akinek legújabb projektje, a The Parable of the Boy and the Barren Olive Tree címmel látható. A fotósorozat témája a művész személyes, egyfajta „felnövéstörténetét” mutatja be egy baptista közösség életén keresztül, a fotó, a szobrászat és a performansz médiumát ötvözve.

0103

Fotó: Joel Matthew Warkentin: From the series The Parable of the Boy and the Barren Olive Tree © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Joel Matthew Warkentin: From the series The Parable of the Boy and the Barren Olive Tree © Exposure Photography Festival

0103

Fotó: Joel Matthew Warkentin: From the series The Parable of the Boy and the Barren Olive Tree © Exposure Photography Festival

A kiállítások mellett a fesztiváloknál már megszokott módon más programokkal is készülnek a szervezők, artist talkokkal, megnyitókkal, illetve ezek közül kiemelendő egy idei újítás, egy fotó zine-kre fókuszáló olvasótér. Itt a helyi kanadai alkotók bevihetik saját zine-eiket, melyeket megtekinthetnek a látogatók is, ezáltal tudást szerezve erről a feltörekvő formai műfajról.

Jegyzetek