Menü

Kihirdették a legjobb hazai fotókönyvnek járó Rosti-díjat

22 • 03 • 02Punkt

A fotókönyv ma közhasználatban lévő jelentése kicsit zavarba ejtő lehet. A fotográfiával foglalkozó tanulmányok, kézikönyvek, vagy akár múzeumok is teljesen változó keretet szabnak e kifejezésnek. Az OSZK gyűjtése alapján a TATE Britain honlapján található művészeti terminusok között ez szerepel (Art Term Photobook. Ford.: Purkarthofer Benedek. Forrás: A TATE Britain honlapja):

„A „photobook” egy olyan, fotográfus által készített fényképeket tartalmazó könyv, mely egy téma vagy történet köré épül fel; a fényképészek munkáinak széles közönséghez való eljuttatásának egyszerű és relatíve olcsó formája.”

A Martin Parr és Gerry Badger nevével fémjelzett The Photobook: A History Volume  (Phaidon Press, 2004) című kiadvány szerint a fotókönyv:

„könyv szövegekkel vagy szövegek nélkül – ahol a munka elsődleges üzenetét a fotográfiák hordozzák…”

A fotókönyvek népszerűségét, fontosságát jól jelzik a hozzájuk kapcsolódó művészeti elismerések, melyek között idén két hazai díjat is kiosztanak. A nemrég meghirdetett, 2022-ben debütáló Gera Mihály-díj nyertese a 40. Magyar Sajtófotó Pályázathoz és Kiállításhoz kapcsolódóan kerül majd kihirdetésre, ahol a fotóanyag minőségén és eredetiségén kívül a zsűri majd a tipográfia és a nyomtatás minőségét is figyelembe veszi, míg az elsőként 2020-ban kiosztott Magyar Nemzeti Múzeum Rosti-díja kétévente a legjobb hazai fotókönyvnek jár. Az átadásra azért éppen február végén kerül sor, mert Rosti Pál 1859-ben akkor ajándékozta dél-amerikai fotóalbumát a nemzet múzeumának.

A Rosti-díj zsűrijének tagjai 2022-ben E. Csorba Csilla (Magyar Fotótörténeti Társaság); Peternák Miklós (Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia Tanszék); Sándor Tibor (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest gyűjtemény), L. Simon László (Magyar Nemzeti Múzeum), valamint Lengyel Beatrix (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár) voltak.
A zsűri az alábbi, a második Rosti-díjra jelöltek közül választotta ki a nyertest:

Csontó Lajos: 2020 Kutyaév (2021)
Schmied Andi: Private Views. A High–Rise Panorama of Manhattan [Privát kilátások: Magaslati körkép Manhattanről] (2021)
Szántói Lilla: SZÉL / WIND (2015–2020)
Szász Lilla – Elsa Peralta: Greetings from my new home [Üdvözlettel új otthonomból] (2019)
Puklus Péter: The Hero Mother – How to build a house [A hős anya – hogyan építsünk házat?] (2021)

Akik közül a 2022. február 28-i eredményhirdetésen Csontó Lajos 2020 Kutyaév című fotóalbumát választották az elmúlt két év legjobb hazai fotókönyvének. A testreprezentáció az elmúlt években, évtizedekben új megközelítésbe került az irodalomban, képzőművészetben és a fotográfia területén egyaránt.  Az 1960-es évek vége felé tért hódító body art művészei saját testüket használták – nem egyszer a nézővel párbeszédben lévő akciók, performanszok keretében – véleményük megfogalmazására, önmaguk fizikai, lelki tűrésküszöbének kipróbálására. A Rosti-díjjal – főigazgatói döntés értelmében – ezúttal 500 ezer forint pénzjutalom is jár.

0103

Fotó: GYÓGYÍR kiállítás, Csontó Lajos: Kutya év © Capa Központ