Menü

Válogatás a LensCulture Art Photography Awards 2022 díjazottjainak képeiből

22 • 03 • 14Gyöngyösi Eszter

Kihirdették a LensCulture idei, 2022-es művészi fotográfia kategória győzteseit. Öt kontinens tizennyolc országából érkeztek pályaművek, melyek közül nemzetközileg elismert szakemberek válogatták ki a nyerteseket. A zsűri tagjai kurátorok, szakírók, galériavezetők és fotószakmai lapok szerkesztői közül kerültek ki. Hasonlóan az előző évek gyakorlatához, idén is sorozat és egyedi kép kategóriában hirdettek győztest.

A sorozat kategória harmadik helyén Tatiana Lopez (USA) In Between Dreams the Forest Echos the Song of the Burning Anaconda című sorozata végzett, amely a fotográfus, az Amazonas vidékén élő sapara őslakos nép nőtagjaival végzett etnográfiai kutatásának eredménye. Mivel a saparák területe szinte egészében a fosszilis tüzelőanyagok illegális kitermelésének helyszínére esik, az olajvállalatok egyre inkább kiszorítják őket otthonaikból. Félő, hogy az ősi tudás is elveszik, mely szerint a természet energiáinak megóvása érdekében az álmokon keresztül kapcsolatot kell fenntartaniuk a szellemvilággal. A Lopez cianotípiáin látható piros zsinór az ősök vonalát jelképezi, ahol minden egyes öltés az elnyomás alóli felszabadulás metaforájaként értelmezhető.

0103

Fotó: Ishawna. Cyanotype photography with intervened embroidery. © Tatiana Lopez

0103

Fotó: Auneka - Tobacco Woman. Cyanotype photography with intervened embroidery. © Tatiana Lopez

0103

Fotó: Mukutsawa. Cyanotype photography with intervened embroidery. © Tatiana Lopez

A második helyezett Ruth Lauer Manenti (USA) Excerpts című sorozata lett, mely az elmúlás és az emlékek témakörét vizsgálja. Manenti szülei halála után egyre erősödő vágyat érzett arra, hogy olyan helyen élhessen, amit valódi otthonnak érez. A képek saját, 1940-es években épült házában készültek. A fotók készítése közben felidézte a számára fontos embereket, életük egyes momentumait, részleteit.

0103

Fotó: Knife and Spoon © Ruth Lauer Manenti

0103

Fotó: Woman Sweeping © Ruth Lauer Manenti

A kategória győztese a nigériai Chukwudi Onwumere Road Runners sorozata lett, mely az Afrika-szerte jelenlévő utcai árusok mindennapjaira koncentrál. Ez a tevékenység sok – gyakran a rossz körülményeik ellen küzdő – fiatal számára jelent megélhetési forrást. Az élénk színek, árnyékok kiemelik, és más megvilágításba helyezik ezt a szakmát.

0103

Fotó: Grains. Two hawkers at a bus stop, along Gwagwalada Expressway, Abuja, Nigeria. © Chukwudi Onwumere

0103

Fotó: Shades. Five young men carrying their eye glass merchandise on their heads along Gwagwalada Expressway, Abuja, Nigeria. © Chukwudi Onwumere

0103

Fotó: Five Pop Stars. Evening rush hour, five young men carrying bags of pop corn walking along the Ibafo bus stop, Ogun State, Nigeria. © Chukwudi Onwumere

Egyedi kép kategóriában harmadik helyezést ért el Marina Eng (USA) Sonya című fotója, melyet a fotográfus a tízéves lányáról készített. A képet George Spencer Watson – egy későromantika korszakában alkotó angol portréfestő – művészete ihlette. Eng és kislánya számára a fényképezés egyfajta időutazás volt, elképzelték hogyan érezné magát egy mai, 21. századi modern lány a dédnagymamája helyében.

0103

Fotó: Sonya © Marina Eng

Második helyezett lett Charlie Wetzel (USA) Me and This Place képe. A fotográfus tervei szerint ez egy egész életen át tartó fotóesszé első része, mely párhuzamot von test és föld átváltozása között. Wetzel a jövőben több, nemi megerősítő műtétet tervez, illetve hormonterápián vesz részt, melynek során teste fokozatosan módosul majd. Emellett, a projekt részeként rendszeresen vissza fog térni a North Cascades Nemzeti Parkba, mely a klímaváltozás következtében még az ő élete során drasztikus változáson fog keresztülmenni. Ezekből rajzolódik majd ki a párhuzam, a testen és földön végbemenő változások között.

0103

Fotó: © Charlie Wetzel 2021

A győztes pályamű egy amatőr japán fotográfus, Keigo Nakamura Not Lockdown in Tokyo City című fekete-fehér képe lett, melyen egy elegáns öregúr sejlik fel a reggeli ködben. Arcából szinte semmi nem látszik, hiszen maszkot visel, igaz, a Covid-19 járvány miatt mára ez lett a megszokott. Ahogy Nakamura is írja, a kép főszereplője idős kora ellenére sem fél az utcára menni, hiszen megértette, hogy az olyan óvintézkedésekkel, mint a távolságtartás vagy a maszk viselése, sokat tehetünk a pandémia ellen.

0103

Fotó: © Keigo Nakamura

A hat nyertesen túl, a zsűri tagjainak mindegyike kiválasztott egy-egy fotográfust, akik különdíjban részesültek. Ezek a művek, a hozzájuk tartozó indoklásokkal együtt, illetve a finalista projektek is ezen a linken érhetőek el.

Jegyzetek

A LensCulture Art Photography Awards 2022 zsűritagjai az alábbi szakemberek voltak: Michael Famighetti, Anna Dannemann, Ekow Eshun, Stéphane Magnan, Mutsuko Ota, Monique Deschaines, Caroline Wall, Jim Casper