Menü

Richard Gere fotógyűjteményét árverezi el a Christie’s

22 • 04 • 03Baki László

A Christie's legújabb árverésén a világhírű színész, Richard Gere gyűjteményét vásárolhatják meg az érdeklődők. Az aukcióval egyidőben 2022. március 23. és április 7. között egy kiállításon is láthatók a képek.

A 139 fotóból álló gyűjtemény főleg a 20. századi fotóművészetet reprezentálja olyan nevekkel, mint André Kertész, Brassaï, Edward Weston, Tina Modotti, Alfred Stieglitz, Richard Avedon, Diane Arbus, Irving Penn, Sally Mann, Robert Mapplethorpe és Herb Ritts. A művek nagy részét közvetlenül a művészektől szerezte be, sokan vannak közöttük, akiket Richard Gere a közeli barátai közé sorolt. Az eladásból származó bevétel a várakozások alapján eléri majd 2 millió dollárt.

„Hatalmas megtiszteltetés a XX. század egyik legnagyobb színészének lenyűgöző munkásságával foglalkozni. Hosszú évtizedek alatt a kamera előtt és mögött szerzett tapasztalatok mind feltűnnek Gere sokszínű gyűjteményében, amelyet a képek iránt érzett szenvedélye járja át. Elhivatottsága tovább erősödött, amikor a hetvenes évek vége felé szoros barátságra lelt a néhai divatfotográfussal, Herb Ritts-szel. Ritts bátorította őt, hogy merjen mélyebben elmerülni a fotográfia történetében. Gere azóta korszakokat és stílusokat átívelően gyarapította a gyűjteményét. A mostani kiállításon betekintést nyerhetünk a New Yorkban és Los Angelesben töltött idejének legfőbb pillanataiba, viszontláthatjuk az őszinte rajongását a XIX. és XX. század nagy alkotói felé és megismerhetjük az életre szóló kapcsolatokat, amiket útközben gyűjtött.” – mondta Darius Himes, a Christie’s nemzetközi fotográfiai vezetője.

„Színészként az érzelmeimmel dolgozom, így úgy gondolom, hogy a képekben felbukkanó apró történetmorzsák, a bennük megbúvó titokzatosság az, ami engem leginkább megérint ezeknél a műalkotásoknál. Ezek a képek azért kerültek az életembe, mert valamennyire érzelmileg is megérintettek. Bizonyos szempontból teljességgel lényegtelen az a technika, amivel a képek elkészültek, számomra a bennük rejlő lelkiség, az emberségesség és a nagylelkűség lenyomatai teszik őket valóban értékessé. Ismerős lehet bárkinek, aki hallott már korai felvételeket nagy operaénekesektől. Ilyen mondjuk egy felvétel 1902-ből, amikor éppen csak, hogy elkezdtek kísérletezni a technikával, de a magas hangszín és az éles hangok mögül kihallatszik az énekben rejlő emberi szellem, ami mindig ugyanúgy szíven üt. Az itt összegyűjtött fotográfusok többsége nem az elkészítés mikéntjében érdekelt, akik azonban mégis, azok hátterében mély és személyes érintettség lapul. Ők egy külön látásmódot, az univerzum új értelmezését kínálják fel számunkra.“ – mondta Gere.

0103

Fotó: Herb Ritts: Djimon with Octopus, Hollywood, 1989

0103

Fotó: Edward Weston: Nude (Charis in Sand), 1936

0103

Fotó: Richard Avedon: Bob Dylan, Folk Singer, New York City, 1963

0103

Fotó: Diane Arbus: 42nd street movie theater audience, N.Y.C., 1958

A Christie's árverésének képeit és a leütési árakat ezen a linken lehet megtekinteni.

Jegyzetek

Photographs from the Richard Gere Collection
Christie's New York
2022. március 23. – április 7.