Menü

Zárt Nyíltvilág – Szekeres Laura Virág és Tóth Emese közös kiállítása a Foton Galériában

22 • 04 • 08Nagy Izabella

“...hogyan lehet az, hogy én, aki én vagyok,
mielőtt lettem nem voltam
és hogy egyszer én, aki én vagyok
nem leszek már az aki vagyok.”
Handke, Peter: Dal a gyermekkorról

A Foton Galériában megrendezett tárlaton bemutatkozó Szekeres Laura Virág és Tóth Emese munkáinak közös metszéspontja a bezártsággal és az önmagukkal való küzdelem. A két alkotó 2020-ban kezdte meg külhoni tanulmányaikat Marseille-ben és Hong Kongban, miközben az ebben az időszakban uralkodó pandémia teljesen leszűkítette a lehetőségeiket. Távol az otthonuktól, az ismeretlennel, bizonytalansággal és magánnyal való szembenézést mindketten a fotográfián keresztül élték meg, az otthonkeresés, és otthonteremtés eszközeként használva azt. Ebben a kiszolgáltatott helyzetben, amikor senkinek nem volt lehetősége befolyásolni a körülöttünk zajló negatív eseményeket, ők megalkották és kedvükre formálhatták a saját valóságukat, aminek örök urai maradhatnak.

Tóth Emese 1997-ben született Szlovákiában. 2020 óta a Fiatalok Fotográfiai Stúdiójának tagja. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatja tanulmányait, és 2019-ben lehetőséget kapott, hogy egy éven keresztül Hong Kongban folytassa egyetemi tanulmányait. Az itt eltöltött időszak meghatározó volt számára mind emberi, mind szakmai téren. Amikor a gyermek gyermek volt című sorozatának jellegzetes képei is ehhez az utazáshoz köthetők. Emese elsősorban személyes témákat dolgoz fel a fotográfia nyelvén. Saját történetének elmesélésével fogalmazza meg generációjának intim problémáit, foglalkozik a felnőtté válásban való elveszettség érzésével, örökölt sorsunkkal való szembenézés kérdésével, és gyermekkori traumák feloldásának lehetőségével. Képein az újrajátszott emlékek narratíváját gyermeki játékosság és álomszerű melankólia jellemzi, ezzel teremtve egy mindenki számára ismerős nosztalgiát. Úgy gondolja, hogy a múlt újraélése és megértése segíthet leküzdeni a jelen akadályait.

0103

Fotó: © Tóth Emese

0103

Fotó: © Tóth Emese

0103

Fotó: © Tóth Emese

0103

Fotó: © Tóth Emese

0103

Fotó: © Tóth Emese

Szekeres Laura Virág 1997-ben született Budapesten. 2020-ban nyert felvételt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába. 2021-ben diplomát szerzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakán, azt megelőzően pedig egy évig tanult a Marseille-i Képzőművészeti Egyetemen. Laura alkotói tekintete a mindennapok formavilágát strukturálja újra. Apró jelenségek dokumentatív ábrázolásmódjával, a fények, formák, vonások hangsúlyozásával, és átértelmezésével alkot egy új, szubjektív valóságot. Ez a belső tájkép zárt, időtlen és végtelen.

0103

Fotó: © Szekeres Laura Virág: Önarckép a szobában, 2022

0103

Fotó: © Szekeres Laura Virág: Földgömb, 2022

0103

Fotó: © Szekeres Laura Virág: Csoport, 2022

0103

Fotó: © Szekeres Laura Virág: Bábu, 2022

0103

Fotó: © Szekeres Laura Virág: Fel, 2022

Jegyzetek

A két alkotó munkái fotókönyv és Zin formátumban is megtekinthetők a Foton Galériában 2022. április 9-ig.
A kiállítás része a Budapest FotóFesztivál hivatalos programjának.