Menü

A Netflix hatrészes minisorozatot készített Andy Warhol életéről

22 • 05 • 03Baki László

Andy Warhol sok önarcképét ismerjük. Az 1963-ban, egy igazolványkép-automatában készített sorozatból származó fekete-fehér felvételen  hűvös arckifejezéssel egy sötét napszemüveget visel. Egy másik képen, melyet Polaroid-géppel 1981-ben készített magáról, platinaszőke bubifrizurával, vörösre rúzsozott ajkakkal szerepel. Az öt évvel későbbi szitanyomaton az élénkvörös akrilfestékkel készült önarckép fekete háttér előtt jelenik meg. A pop art mesterének ezen képei a legismertebb alkotásai közé tartoznak. Ám az egyik legbeszédesebb önarcképe nem is a hagyományos értelemben vett portré volt.

1976 és 1987 között a művész rendszeresen beszélt telefonon barátjával és munkatársával, Pat Hackett-tel, arra kérve őt, hogy rögzítse gondolatait, félelmeit, érzéseit és véleményét a művészetről, önmagáról és a világról. Ezeknek a telefonbeszélgetésnek a szerkesztett és sűrített változatából 1989-ben – két évvel Warhol halála után – Hackett Andy Warhol naplója címmel egy könyvet jelentetett meg.

„Ha valaki mindent tudni akar Andy Warholról, nézze meg a képeim felületét, a filmjeimet, meg engem, ott vagyok. Hátrébb nincs semmi.” (Andy Warhol)

Most pedig, több mint három évtizeddel később, a könyv – Andrew Rossi rendezésében – egy dokumentumfilm-sorozat formájában elevenedik meg a Netflixen.

Miután 1968-ban rálőttek, Andy Warhol dokumentálni kezdte életét és érzéseit. Naplói és ez a dokumentumfilm-sorozat segíthet megérteni a személyiségét övező titkokat. A Netflix hatrészes minisorozatának jelentős része Warhol romantikus kapcsolataival foglalkozik. Láthatjuk, hogy Warhol miként igyekezett kimutatni szerelmét első állandó partnere, Jed Johnson belsőépítész iránt. Később jött Jon Gould, a Paramount-menedzsere, akit Warhol szintén elhalmozott szeretetével. Emellett a minisorozat azt is bemutatja, ahogy a művészet utat nyit az önkifejezés és a megújulás előtt Warhol számára, aki szerény pittsburghi származásán felülkerekedve a New York-i művészeti élet megújító erejévé válik.

Jegyzetek

A minisorozatról bővebb információt ezen a linken találsz.