Menü

„A Szovjetunió történelme tele van szimbólumokkal és metaforákkal” – Válogatás Svetlana Melik-Nubarova Múltunk című díjnyertes sorozatából

22 • 05 • 10Punkt

Svetlana Melik-Nubarova (1973) Törökországban élő, díjnyertes fotográfus, akinek munkáit kiállították már Ausztriában, Ausztráliában, Japánban, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban is. Jellegzetes portréin keresztül modelljei belső életét, és az élet törékenységét és múlékonyságát mutatja be.

„Számomra a kreativitás egy módja annak, hogy közöljem a világgal, létezem. Hogy megosszam a gondolataimat, érzéseimet és a viszonyomat emberekhez és eseményekhez.”

– vallja a fotográfus, aki 2022-ben a Múltunk című sorozatával elnyerte a Budapest International Foto Awards fődíját, így megkerestük, hogy mutatkozzon be a Punkt olvasóinak.

Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Vonzanak azok a fotográfusok, akiknek művészete egy érdekes, szokatlan, kifinomult formát ötvöz egy mély tartalommal. Az abszolút tekintély számomra Erwin Olaf. A fiatal művészek közül, akiknek munkássága nagyon érdekel, meg tudom nevezni Borsi Flórát, Martin Stranká-t, Marcel van Luit-t, persze ez a lista folytatható.

Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

A Múltunk című projektem sok szempontból meghatározó volt számomra. Először vettem részt vele egy nemzetközi versenyen Párizsban, ahol négy aranyérmet kaptam különböző kategóriákban. Ez a projekt volt számomra az első Győzelem, ami segített abban, hogy magabiztosabbá váljak a munkámban.

- Mikor és hol volt az első önálló kiállítása?

Almati városában (Kazahsztán) születtem és nőttem fel, és itt volt az első önálló kiállításom a helyi művészeti iskolában. Ez egy kis kiállítás volt a legelső munkáimmal. Több mint 15 év telt el, de még mindig emlékszem erre az örömmel és elégedettséggel vegyes hatalmas izgalomra a kiállítóterem falára akasztott nagy méretű alkotásaim láttán.

Az egész szovjet érát a „hiány” érzés határozta meg. Ez kétségtelenül azért volt, mert az ország állandóan nehéz helyzetekben volt – ilyen volt a forradalom, a polgárháború, a második világháború, és a hidegháború is. Köztudott, hogy az összes pénz a Kozmosz fejlesztésére és a hadiigények kielégítésére ment el.

Árucikkekből és termékekből kevés volt. A boltok félig üresek voltak. Ezért azoknak, akik a kereskedelmi szférában dolgoztak, teljhatalmuk volt. Ahhoz, hogy vásároljunk (a szovjet érában úgy hívták „megszerezzük”) először is „a megfelelő kapcsolatokra” volt szükségünk.

És mivel tudvalevő, hogy minden hatalom korrupt, és az „Abszolút” abszolút korrupt, van egy bizonyos fajta női eladó – durva, pimasz, kapzsi. Azóta van egy gyermekkori félelmem az ilyen nőktől. Valószínűleg nem az összes eladónő volt ilyen, de sajnos, ez a mi történetünk.

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

Azok a gyerekek, akik a Szovjetunióban születtek, örültek, hogy gyerekek voltak, és a Szovjetunió volt a gyerekkoruk. Hittek a jó nagyapó Leninben, aki a gyerekek legjobb barátja, és feltalálta nekik a kommunizmust, ahol a boltokban az összes édesség ingyen lesz.

A szovjet időszakban a Komsomol nevű szervezet nagy szerepet játszott a fiatal férfiak formálódásában. Minden fiatal férfi tizennégy és tizenöt éves kora között csatlakozott a Komsomolhoz. Ha egy fiatal férfi valamilyen oknál fogva nem csatlakozott a Komsomolhoz, problémái akadtak a gimnáziumban és az egyetemre való bejutással is. A patriotizmus a szovjet-kori, 1917-től kezdődő Komsomol hőseinek példáján keresztül volt ábrázolva. A Komsomol tagok voltak azok, akik a leggrandiózusabb szovjet építési projektek főhősei voltak. A Komsomol-tagok őszintén hittek abban, hogy a kommunizmust építik, a „nagyszerű jövő” előfutárát, amely úgy volt ábrázolva, mint az, amit a Biblia Paradicsomnak hív.

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

A szovjet periódus alatt a szocialista versenyek nagyon népszerűek voltak a gazdasági fejlődés motivációjaként. Azok a munkások, akik túlteljesítették a termelési tervet, megkapták a Szocialista Munka Hőse kitüntetést.

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

A Szovjetunió történelme tele van szimbólumokkal és metaforákkal. Minden gyereknek hétéves korában csatlakoznia kellett a „Kis Októberisták” szervezethez. Az októberisták szimbóluma egy csillagocska volt, Lenin fiatalkori portréjával. Rengeteg könyv és vers formálta a szeretetet és odaadást a Szovjetunió vezetője és maga a Szovjetunió iránt.

A Szovjetunió történetében a Szovjet Katona képe kanonizálva lett. Ehhez mérten a propaganda folyton azon dolgozott, hogy megkreálja az ellenségképét. Az ellenségnek „rossznak” kell lennie, mert máskülönben a háború erkölcstelen. A tisztelet teljességgel lehetetlenné válik: egy ember megölése kívül esik az általánosan elfogadott emberi erkölcs, a vallási etika és az egészséges psziché normáin. Ennek ellenére az ellenséget meg kell és meg lehet ölni.

0103

Fotó: © Svetlana Melik-Nubarova: Részlet az Our Past című sorozatból

A Szovjetunió története tökéletes példa arra, hogyan formálhatja a propaganda egy ember világnézetét, elveit és életmódját. Mi, akik a Szovjetunióban születtünk, őszintén hittünk azokban az elvekben, amelyeket nekünk sugalltak gyermekkorunkban, és csak a Peresztrojka alatt fedeztük fel a Másik Világot. – írta Melik-Nubarova a Punktnak küldött levelében.