Menü

SHC – Dobokay Máté kiállítása az acb Galériában

22 • 05 • 27Kopeczky Róna

Dobokay Máté konceptuális művei a fotográfia határait feszegetik: a fotográfia belső struktúráit, nyersanyagait, kémiai és fizikai összetevőit tárják fel, gyakran kamera nélkül, hosszas kísérletező kutatómunka eredményeként. Analitikus műveiben a papír, a fényérzékeny anyagok, valamint a kémiai reakciók mind a művészi vizsgálódás eszközeiként szolgálnak.

A kiállítás középpontjában a fotográfia alapszerkezete, szemcsézettsége, valamint a fényérzékeny felületeket alkotó ezüst-halogenid kristályok állnak. Az alkotó a fotográfia kémiai tulajdonságaival az elmúlt három év során végzett kísérleteinek és tanulmányainak formát adó művek szisztematikus szemléletmódról tesznek tanúbizonyságot, melynek keretében a fiatal művész az ezüstöt, mint a fényérzékeny anyagok alapelemét emeli ki.

A kiállításon szereplő, az ezüst lényegét különböző nézőpontokból megmutató válogatás a festészet, a metszet és a fotográfia kapcsolatával foglalkozik. Az ezüst oldatokat különböző halmazállapotokban és különböző hordozófelületeken bemutató művek különféle műegyüttesekben materializálódnak, azaz a digitális nyomatoktól a vászonra készült darabokon és cinklemezekről készült papírnyomatokon át egészen az ezüstözött titáncink lemezekig. A fizikai művek vizuális és konceptuális bevezetéseként szolgáló, különböző fotótörténeti kiadványokból kinagyított digitális nyomatok mikroszkopikus nézetben mutatják meg az ezüst-halogenid kristályok alapvető szerkezetét, és azt, ahogyan aktiválódásuk és exponálódásuk nyomán megváltozik a formájuk, alakzatuk és kontúrjuk.

A Silver on Titan Zinc című sorozatában az alkotó elektrolízist hajtott végre, hogy a használt fixír oldatból oldott ezüstöt nyerjen, majd a kémiai elem anyagi, kézzelfogható lényegét titán cinklemezeken örökítette meg. Az így létrejövő vizuális hatások, textúrák és mintázatok makrokozmikus áramlatokra vagy mikrokozmikus ásványi, illetve szerves alakzatokra emlékeztetnek.

A Silverprint on Paper műegyüttes olyan monotípiákból áll, amelyeket a művész oldott ezüsttel bevont cinklemezek rézkarc-papírra nyomásával hozott létre. Az általuk közvetített törékeny, szinte kísérteties, testetlen vizuális hatás az anyag romlását, erózióját és elhalványuló fizikai/kémiai emlékét idézi.

A Silver on Canvas című műcsoportban Dobokay Máté ezüst oldatokat csepegtetett nyersvászonra, ami rétegzett, sűrűsödött felületű alakzatokat eredményezett, melyekben az ezüstmaradványok felhalmozódtak, és alakátvitelre vagy Rorschach-tesztekre emlékeztető mintákat hoztak létre. – írta Kopeczky Róna a kiállítás oldalán.

0103

Dobokay Máté Silver on Canvas
Fotó: Tóth Dávid

0103

Dobokay Máté: Silver on Zinc, Silver on Titan Zinc,
Fotó: Tóth Dávid

0103

Dobokay Máté: Silver on Zinc, Silverprint on Paper
Fotó: Tóth Dávid

0103

Dobokay Máté: Silver on TitanZinc
Fotó: Tóth Dávid

0103

Dobokay Máté: Silver on TitanZinc
Fotó: Tóth Dávid

0103

Dobokay Máté: SHC eneteriőr
Fotó: Tóth Dávid

0103

Dobokay Máté: SHC eneteriőr
Fotó: Tóth Dávid

Jegyzetek

Dobokay Máté: SHC
acb Attachment
2022. április 29. – június 10.