Menü

Az Aperture idei Portfólió-díjasa illegális bevándorlók traumafeldolgozásában segít

22 • 05 • 30A Fehér Vera

Az Aperture Portfolio Prize célja a kortárs trendeket figyelembe véve felfedezni, kiemelni, publikálni és gondozni a fotográfia feltörekvő tehetségeit szerte a világon. A szerkesztők az idei évadban is több mint ezer pályamunka közül válogatták ki az elismerést érdemlő fotográfusokat.

Az idei shortlistes alkotók között volt Juan Brenner, Margo Ovcharenko, Adrien Selbert és Allie Tsubota és Felipe Romero Beltrán. A további húsz kiválasztott finalista: Aparna Aji, Morgan Ashcom, Steven Baboun, Adraint Bereal, Robert Andy Coombs, Luis Corzo, Mateo Ruiz Gonzalez, Arielle Gray, Pang Hai, Maen Hammad, Sarah Mei Herman, Abdulhamid Kircher, Alan Nakkash, Clyde Nichols, Marc Ohrem-Leclef, Louie Palu, José Ibarra Rizo, Muhammad Salah, Yvonne Venegas és Patricia Voulgaris volt.

A 2022-es év Portfólió-díj nyertesét, Felipe Romero Beltránt és Dialect című sorozatát május 13-án pénteken mutatták be az Aperture Magazinban közzétett cikkben. A díjjal együtt járó egyéni kiállítását a New York-i Baxter ST Galériában rendezik meg 2022 nyarán. Minden második helyezett online kiállítási lehetőséget kap az Aperture online hasábjain, továbbá a többi húsz finalistával együtt az Aperture szerkesztői által szervezett – átgondolt és építő visszajelzésekkel teli – virtuális portfólió review-n is részt vehet.

A kolumbiai Felipe Romero Beltrán Dialect című sorozata olyan fiatal illegális bevándorlókat mutat be, akik a közelmúltban lépték át Marokkó és Spanyolország tengeri határát, elkerülve a határellenőrzést. Sevillában addig kell letelepedniük, amíg nyilatkozatok és orvosi ellenőrzések alapján vagy az idő előrehaladtával el nem érik a nagykorúságot. Miután jogerősen nagykorúvá nyilvánították őket, még további egy-három évet a sevillai internátusban töltve kell várniuk jogállásuk normalizálására az országban. Beltrán dokumentarista műve két részre oszlik: egyrészt a sevillai csoport mindennapi életéről készült fotósorozatára, másrészt egy videóanyagra, melyben a fiatal férfiak a spanyol bevándorlási törvény első oldalainak felolvasásával próbálkoznak.

Felipe Romero Beltrán digitális fényképezőgéppel fényképez, képeit megosztja alanyaival. A Dialect-ben Youssef, Hamza, Bilal és más fiatalemberek hétköznapjait ismerhetjük meg. Alanyainak megengedi, hogy beleszóljanak a munkafolyamatba és a képek kiválasztásába is. Sorozatában a fiatalok megismétlik és újrajátsszák korábbi élményeiket, álmaikat. A sorozat egyik legerőteljesebb felvételén Bilal csukott szemű testét láthatjuk két barátjának vállára borulva. Itt azt a pillanatot játsszák el újra, amikor Bilal elájult a Tangierből Sevillába tartó utazásuk során. A sorozat költői gesztussá oldja a fiatalok életének legnehezebb pillanatait, így ad lehetőséget arra, hogy újra átélve feldolgozzák ezeket a múltbéli feszültségeket.

0103

Fotó: © Felipe Romero Beltrán: Részlet a dialect című sorozatból, 2020-

0103

Fotó: © Felipe Romero Beltrán: Részlet a dialect című sorozatból, 2020-

0103

Fotó: © Felipe Romero Beltrán: Részlet a dialect című sorozatból, 2020-

0103

Fotó: © Felipe Romero Beltrán: Részlet a dialect című sorozatból, 2020-

0103

Fotó: © Felipe Romero Beltrán: Részlet a dialect című sorozatból, 2020-

Jegyzetek

A fotográfus további képei ezen a linken tekinthetők meg.