Menü

Beszélő növények és hőtérkép az Ukrajnával szolidaritást vállaló Krakkói Fotóhónapon – Nyári fotófesztivál-körkép II.

22 • 06 • 22A Fehér Vera

Május 26-án kezdődött a Krakkói Fotóhónap jubileumi, 20. évfordulóját ünneplő eseménye. A hagyományoknak megfelelően a klasszikus fotográfiai kiállítások mellett a fesztivál feltörekvő művészeket is népszerűsít. Workshopokon, szakmai találkozókon pedig platformot biztosít a tapasztalatcseréhez diákok és kísérletező kedvű fotográfusok számára, valamint az alkotókat bátorítja a képekkel való munka játékként való megközelítésére.

A szervezők az idei évben a hangsúlyt aktuálpolitikai témára helyezték; a fesztivál egésze szolidaritását fejezi ki az ukrajnai események miatt. A szolidaritás jegyében a Krakow Photomonth és a Łódź-i Fotofestiwal közös rendezvényt szervezett. Krakkóban kiállítják a fehérorosz művészeti rezidenciákon készült alkotásokat, a Sputnik Photos kollektívával és a Staromiejski Kulturális Központtal közös szervezésben. Emellett egy csoportos kiállításon ukrajnai művészek a Czwartek kollektíva tagjaival együtt mutatják be alkotásaikat. Idén Łódź ad otthont az Odesa Photo Days – International Festival of Contemporary Photography és a Minsk Photomonth fesztiváloknak, amelyek az ukrajnai háború és a fehérorosz rezsim elnyomása miatt nem valósulhattak meg szülőföldjükön.

Az ukrajnai háború a régiónk első olyan konfliktusa, melyet mindannyian élőben követhetünk a közösségi médián keresztül. A fesztiválon workshopok, találkozók és prezentációk sokasága tűzi témára a háborús snapshotokat övező reakciókat, jelenségeket, e képek egyénekre és közösségekre gyakorolt hatását, vagy azt, hogy felhasználhatjuk-e a fotográfiát a valóság befolyásolására.

0103

Fotó: © Anton Shebetko: We were here

0103

Fotó: © Daniel Kosoy: Dacha

0103

Fotó: © Gorsad: Untitled

0103

Fotó: © Elena Subach: Modern Landscape in Ukraine

0103

Fotó: © Zdjęcie Wiktor Malinowski

0103

Fotó: © Victoria Pidust: Untitled 51, 2022, iPhone zooming

A mostani fotóhónap fő kiállítása az I Was Lookin’ Back to See if You Were Lookin’ Back at Me to See Me Lookin’ Back at You című kiállítás, amely Magdalena Kownacka és Anna Olszewska kurátorok Why Pictures? című nemzetközi művészeti-kutatási projektjének kiterjesztése. Olyan művészeket hívtak együttműködésre, akik az ember, a képek és a technológia kölcsönös kapcsolatát vizsgálják művészeti vagy tudományos gyakorlatukban. Beszélő növények, tekintetkövető rendszerek, hőtérkép, enkefalográf vagy a mesterséges intelligencia által generált, nem létező emberek arcai, de klasszikus fényképek is láthatók egy fedél alatt az egykori Światowid moziban: a Nowa Huta Múzeumban.

0103

Fotó: © Irena Kalicka: Billboard, fotografia, 2021

0103

Fotó: © Władysław Hasior: Notatniki fotograficzne, z cyklu Strachy. Dzięki uprzejmości Muzeum Tatrzańskiego w Zakopanem

0103

Credit: post noviki, The Node, Węzeł, wideo, 9’34”, 2019

0103

Fotó: © AFDMT WH: 007_71, Kobiecy portret przez wieki

0103

Fotó: © Ville Lenkkeri: A Dreamer z serii Medical Records of a Small Town, druk pigmentowy, 2010

0103

Fotó: © Henryk Hermanowicz: Nowa Huta, os. XX-lecia PRL (obecnie os. Albertyńskie) - ogródek jordanowski, dzieci, lata 60. XX w

Nem kevésbé érdekes a Bunkier Sztuki Kortárs Művészeti Galériában bemutatott Wasn’t Built in a Day kiállítás. Ez egy történet, melyet művészek mesélnek el a régi és mai Krakkóról, hiszen – ahogy Maciej Maleńczuk egykor énekelte: „Semmi sem változott.” A művészek a várost érintő problémák szándékos szőnyeg alá söpréséből fakadó elfojtott történetekre és a kortárs következményekre koncentrálnak, de a kiállítás szól a mai Lengyelország egészéről is, melyben Krakkó az ország lelke. A kurátor Stanisław Ruksza, a szczecini TRAFO Kortárs Művészeti Központ munkatársa. A kiállításon Maciej Cholewa, Marta Romankiv, Łukasz Surowiec és Nagrobki (Maciej Salamon és Adam Witkowski) új munkái láthatók.

0103

Fotó: © Michał Jankowski: Trzy kolory, olej na płótnie, 2021

0103

Fotó: © Grażyna Monika Olszewska: Rufus, Totem I Rajd przez Polskę, imstalacja, gra, 2020

0103

Fotó: © Maciek Cholewa: Ci, którzy niosą światło, 2018, technika własna (gips ceramiczny, płatek złota, płyta HDV), nagranie dźwiękowe, 2018

A ShowOFF szekciót a feltörekvő művészek premier-projektjeinek szentelik, melyhez a művészeket nyílt pályázaton választották ki. A szervezők a meghívott kurátorokkal együttműködve mentorálást, de szervezési és promóciós támogatást is nyújtanak a kiválasztottaknak. Az átfogó együttműködés eredménye hat projektpremier a galériákban Krakkó-szerte. A ShowOFF egy nemzetközi hatókörű oktatási-promóciós platform, amely betekintést nyújt az internacionális karrier küszöbén álló művészek munkájába.

0103

Fotó: Anna Solecka: Bez tytułu z serii Ojczyzna, 2018 © Anna Solecka

0103

Fotó: Anna Solecka: Bez tytułu z serii Ojczyzna, 2018 © Anna Solecka

0103

Fotó: Hanna Rozpara: Przezroczystość XIV z serii Przezroczystość, 2020 © Hanna Rozpara

0103

Fotó: Hanna Rozpara: Przezroczystość I z serii Przezroczystość, 2020 © Hanna Rozpara

0103

Fotó: © Chloé Milos Azzopardi: The Exchange #2

0103

Fotó: Kopia Hailun Luo: Hands from the series Yaya, 2021 © Hailun Luo

0103

Fotó: Katarzyna Szweda: Bez tytułu z serii There Is No One Nearby to Share With, 2020 © Katarzyna Szweda

0103

Fotó: Tori Ferenc: z serii In Waiting, 2020 © Tori Ferenc

0103

Fotó: © Chloé Milos Azzopardi: The Exchange #2

0103

Fotó: Kopia Hailun Luo: Portrait of Yaya from the series Yaya, 2021 © Hailun Luo

0103

Fotó: Katarzyna Szweda: Bez tytułu z serii There Is No One Nearby to Share With, 2020 © Katarzyna Szweda

0103

Fotó: Tori Ferenc: z serii In Waiting, 2020 © Tori Ferenc

A Fringe szekció is a tehetséges fiatal alkotók eredményeit mutatja be. A 8304 című kiállítás másodszor valósul meg a fotóhónapon belül, a vezető lengyel művészeti akadémiák mintegy harminc projektjével. A Fringe második része további tíz, nyílt felhívás útján benyújtott vagy a szervezők által kezdeményezett projektből áll, melyek kísérleti megközelítéseket ötvöznek a forma, a megvalósítás helyszíne és a téma tekintetében. A meghívott művészek közterületeken, udvarokon, padlásokon, műtermekben mutatják be alkotásaikat.

Jegyzetek

Krakow Photomonth
2022. június 26-ig