Menü

Válogatás a 10. BredaPhoto Fesztivál kiállításainak képeiből

22 • 09 • 08Gyöngyösi Eszter

Idén tizedik alkalommal rendezik meg 2022. szeptember 8. és október 23. között a Benelux államok legnagyobb nemzetközi fotóbiennáléját, a BredaPhoto Fesztivált, ahol a kiállítások mellett színházi előadások, filmestek, interaktív workshopok és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

 

A rendezvény idén az Álmok színháza fantáziacímet kapta, ahol 28 országból több mint 60 fotográfus és művész kap bemutatkozási lehetőséget. Ahogy a fesztivál honlapján is olvashatjuk, a cím a remény és a változás gondolatára, a világ új perspektívából való szemlélésére utal. A nemzetközi kurátorcsapat összetételének változatossága visszaköszön a fesztivál programjában is: a világ számos különböző pontjáról érkező fotográfusok a legkülönfélébb témákat mutatják be a közönségnek, ezekből szemezgetünk most.

Felipe Romero Beltrán például a Spanyolországban élő fiatal marokkói bevándorlókra összpontosít, illetve arra, hogy életüket hogyan szabályozza a bevándorlási törvények bürokratikus rendszere.

0103

Fotó: © Felipe Romero Beltrán: Dialect

Ilana Bar portréi intim betekintést engednek családja Down-szindrómával élő tagjainak mindennapi életébe. A sorozat tulajdonképpen egy dokumentarista esszé, amelyben a képek a különbözőségben való szépséget mesélik el.

0103

Fotó: © Ilana Bar: Transparencias

0103

Fotó: © Ilana Bar

Rajyashri Goody az indiai kasztrendszer és annak alsó szintjén álló dalit közösség mindennapos elnyomásának egy részletét mutatja be. A sorozat központi eleme az étel, és elsősorban Goody szülei által az 1980-as évek és a 2000-es évek eleje között, point-and-shoot fényképezőgépekkel készített fényképekből áll, amelyeken családtagok és barátok láthatóak különleges alkalmakkor vagy a mindennapi öröm pillanataiban – az élelem és a konyha körül. A fotók mellett receptek és kerámiák is kiállításra kerülnek.

0103

Fotó: © Rajyashri Goody

Rehab Eldalil abba a beduin közösségbe tér vissza, ahol felnőtt, az egyiptomi Dél-Sínai-félszigeten. A fotográfus munkája során a csoport tagjai az alkotófolyamat résztvevőivé váltak. Eldalil a projekt révén megpróbálja megérteni az identitást létrehozó rétegeket, és egyben a közösséghez tartozás jelentését is vizsgálja.

0103

Fotó: © Rehab Eldalil

Natacha de Mahieu a közösségi média hatásait veszi górcső alá sajátos módon: vannak bizonyos helyek, amelyek rendkívüli népszerűségnek örvendenek, turisták ezrei látogatnak el a világ ezen pontjaira évente, hogy elkészítsék a közösségi médiában látott képek saját verzióját. Mahieu kiválasztott néhányat ezek közül, ahol több tucat vagy több száz képet készített adott időkereten belül, amelyeket aztán egyetlen fotóban sűrített össze: így veszítették el fényképei az objektivitásukat.

0103

Fotó: © Natacha de Mahieu

A Fesztivál tizedik évfordulójának megünneplése alkalmából a BredaPhoto meghívott néhány korábbi résztvevőt is. Többek között Alexey Schlyk Plastic Age sorozata is látható, amely humorral és szatírával fűszerezve kínál lehetséges megoldásokat a műanyagproblémára. De feltűnik Yann Gross és Arguiñe Escandón projektje is, akik az Amazonas vidékét kutatják. Aya című munkájukban Charles Kroehle (1876–1902) fotóit vették alapul, az ő kolonizáló megközelítésétől eltérően viszont arra törekedtek, hogy elmerüljenek a tájban, anélkül, hogy egzotizálnák a régiót vagy annak lakóit.

0103

Fotó: © Alexey Shlyk: Methane Trap

0103

Fotó: © Yann Gross és Arguiñe Escandón

0103

Fotó: © Hans van der Meer: Wolfheze, 2015

0103

Fotó: © Annegien van Doorn

0103

Fotó: © Maen Hammad

0103

Fotó: © Marc Ohrem Leclef

0103

Fotó: © Moara Tupinambá -Barbara Parawara

0103

Fotó: © Grupo Ewé: Bori

0103

Fotó: © Moara Tupinambá -Barbara Parawara

0103

Fotó: © Marc Ohrem Leclef

0103

Fotó: © Alexandra Polina: Steindamm-Atlas1

0103

Fotó: © Maen Hammad

0103

Fotó: © Ilmari Pylvänäinen

0103

Fotó: © Shaheed Zainab

0103

Fotó: © Rozovsky: In Plain Air

0103

Fotó: © Grupo Ewé: Bori

A Biennálénak magyar résztvevője is van: a BredaPhoto a már befutott, sikeres fotográfusok mellett a feltörekvő tehetségeknek is platformot biztosít.

A Nemzetközi Tehetségprogram (ITP) keretein belül kilenc európai művészeti egyetemmel működik együtt és kilenc, jelenleg még tanulmányait folytató hallgatót választanak ki, akik a fesztiválon kiállítóként vehetnek részt.

Az idei évben – a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel való kollaboráció nyomán – Legát Franciska Pokoli Éden című sorozatából láthatóak képek a fesztiválon.

Franciskával készült interjúnk ezen a linken érhető el.

0103

Fotó: © Legát Franciska

Jegyzetek

BredaPhoto
2022. szeptember 8. – október 23.