Menü

Nan Goldinról szóló dokumentumfilm nyerte az Arany Oroszlánt, a Velencei Filmfesztivál fődíját

22 • 09 • 15A Fehér Vera

Nan Goldinról szóló dokumentumfilm nyerte el a hétvégi Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlán-díjat. A film a fotográfus életéről és karrierjéről, valamint egy gyógyszercég ellen folytatott küzdelméről szól. A céget az amerikai opioidválság kialakulásáért okolja, felelősségre vonásáért a művész jó ideje harcol.

 

A Velencei Filmfesztivál köztudottan az Oscar-várományosok ugródeszkája, 79 éves története során a zsűri eddig csak egyszer adta át az Arany Oroszlán díjat dokumentumfilmnek. Idén Laura Poitras oknyomozó újságíró és filmrendező az All Beauty and the Bloodshed című filmért kapta az elismerést, amelyben Nan Goldin aktivista fotográfus a Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma nevű cég felelősségre vonásáért harcol.

Nan Goldin korábban aktivistaként leginkább az LMBTQ szubkultúrák és az AIDS-válság dokumentálása miatt vált ismertté. Fotográfiai mesterműve a The Ballad of Sexual Dependency, mely egy 1979 és 1986 között, New Yorkban készített önéletrajzi projekt. A mű egy kemény drogos szubkultúrát dokumentál a Bowery-negyedben, Goldin snapshot-fényképei erőszakot, kábítószer-használatot és Goldin privát életét ábrázolják.

A díjnyertes dokumentumfilm Goldin számos képét használja fel The Ballad of Sexual Dependency-ből, melyet gyakran diavetítésként mutatnak be. Goldin állítása szerint karrierje majdnem véget ért, miután a Sackler’s Purdue Pharma által készített OxyContin fájdalomcsillapító rabja lett. Ilyen gyógyszerből egy csípőműtét után kapott először.

2017-ben Goldin megalapította a P.A.I.N. (Prescription Addiction Intervention Now) nevű érdekvédelmi csoportot az Egyesült Államok opioid-válságára adott válaszként, mellyel már akkor kifejezetten a Sackler családot célozta meg az Oxycontin gyógyszer gyártásáért és forgalmazásáért. Az opioidválság vagy opioidjárvány az orvosi vagy rekreációs célú opiátok/opioidok túlhasználatát jelenti, mely az USA-ban az 1990-es évek óta zajló folyamat, és a halálesetek számának gyors növekedésével jár, e visszaélések pedig jelentős orvosi, szociális, pszichológiai és gazdasági következményekkel járnak.

Goldin petíciót is benyújtott a múzeumoknak azért, hogy ne fogadjanak el pénzt a jótékonykodó Sackler családtól, akik szerinte „mérgező jótékonykodásukkal” szereznek tiszteletet.

„Politikai munkát végző filmesként nagyon tisztelem Nan Goldint: hatalmát és a művészeti világban szerzett befolyását arra használja, hogy felelősségre vonja és leleplezze ezt az igazán mérgező jótékonykodást, amit a Sackler családnál tapasztaltunk. De nem ők az egyetlenek. Itt egy legendás művész, aki úgy döntött, hogy a művészeti világban betöltött pozícióját kockáztatja azért, hogy leleplezze a korrupciót."

– mondta Laura Poitras filmrendező a The Guardiannek. Feltételezések szerint az USA opioidválsága több mint 500.000 ember halálát okozta az elmúlt két évtizedben. Tavaly a New York-i Metropolitan Múzeum bejelentette, hogy a továbbiakban nem jeleníti meg galériáiban a Sackler nevet.

Az All the Beauty and the Bloodshed premierjének még nincs dátuma, de a mozikban való megjelenését október 29-re tervezték, a film amerikai televíziós és közvetítési jogát pedig az HBO Documentary Films vásárolta meg.