Menü

Avedontól Newtonig – válogatás a bécsi Albertina Modern The Face című kiállításának képeiből

22 • 09 • 21Gyöngyösi Eszter

Az Albertina Modernben 2022. november 6-ig látható a The Face – Avedon to Newton című kiállítás a bécsi Albertina Múzeum saját fotográfiai gyűjteményéből válogat, és a kortárs portréfotózásra helyezi a hangsúlyt.

A tárlaton nemzetközi és osztrák fotográfusok képei egyaránt láthatóak. Az alcímben is szereplő Helmut Newtont aligha kell bemutatni a fotográfia iránt érdeklődőknek, hiszen az 1960-as évektől kezdődően az egyik legsikeresebb portré- és divatfotográfusként ismerte meg a világ, aki a hagyományos portréfotózást olyan témákkal bővítette, mint a voyeurizmus, az erotika vagy az erőszak. Hasonlóképp Richard Avedon neve is világszinten ismert, aki divat-, reklám- és riportfotók mellett a társadalom különböző rétegeiből származó embereknek szentelt portrékból is átfogó életművet hagyott hátra.

A nagy nevek mellett (Helmuth Newton, Richard Avedon, Irving Penn) olyan, nemzetközileg talán kevésbé ismert alkotók is a kiállítók között szerepelnek, mint Nancy Lee Katz, aki többek közt Roy Lichtensteint örökítette meg munka közben. Katz pályafutása során művészeket fényképezett saját munkakörnyezetükben, majd a nagyításokból mindegyik portréalanyának ajándékozott egyet-egyet, viszont kiállítást sosem rendezett belőlük, illetve nem is publikálta őket. Képei a New York-i művészeti élet lenyomatai.

0103

Fotó: Nancy Lee Katz Roy Lichtenstein, 1986 © Albertina Wien

0103

Fotó: Franz Hubmann: Marc Chagall, 1957 © Albertina Wien

Franz Hubmannt Ausztria háború utáni egyik legfontosabb fotóriporterének tartják. Az 1950-es évektől kezdve készített művészportrékat, melyek munkásságában központi szerepet játszanak. Nancy Lee Katzzal ellentétben bejelentés nélkül látogatta meg a művészeket műtermeikben, így – bár Katzhoz hasonlóan mindennapi munkakörnyezetükben örökítette meg alanyait – képei spontánabbnak hatnak, inkább párbeszédet sugallnak.

A kiállítás duplán élvezetes lehet az érdeklődőknek, hiszen nem csak a fotográfusok (el)ismert személyek, hanem sok esetben alanyaik is: többek között Eisenhower, Giacometti, Elton John, Keith Haring, Andy Warhol, Lou Reed, Bogart, Sophia Loren vagy Marilyn Monroe arca – s ezáltal személyiségük egy része – kerül a nyilvánosság elé. Gottfried Helnwein olyan sztárokat fotózott, mint például Elton John, Michael Jackson vagy Mick Jagger. A szűken vágott közelképeken az arcra koncentrált, a drámai megvilágításban az egyéni vonások válnak hangsúlyossá.

0103

Fotó: Gottfried Helwein: Elton John, 1992 © Albertina Wien

0103

Fotó: Gottfried Helwein: Michael Jackson, 1988 © Albertina Wien

0103

Fotó: Gottfried Helwein: Mick Jagger, 1982 © Albertina Wien

Bár Chuck Close is fényképezte a baráti köréhez tartozó művészeket, ezen a tárlaton olyan projektje is látható, mely abból a feltételezésből indul ki, hogy egyetlen kép nem elég a modell személyiségének megragadásához. Self-Portrait/Five Part című munkájában öt, saját arcáról készült önarcképet sűrít egyetlen, panorámaszerű portrévá, melyben az alkotó feje szoborszerűen, szinte forgó nézetben jelenik meg.

Manfred Willmann r Christine című sorozata a fotográfus és párja, Christine Frisinghelli életének különböző pillanatait mutatja be. Willmann a negatívokból két, közvetlen egymás után készült kockát választott ki, melyekből létrehozta a tárlaton is látható diptichonokat. Lucia Papčová nagyszüleiről készített felvételei intim módon mutatják be az öregedés folyamatát, Leo Kandl a társadalom peremére szorult emberekről készült képei pedig a bécsi életnek azt az oldalát mutatják meg, amelyek nem szerepelnek a turistáknak szánt prospektusokban. Ahogyan a honlapon is olvashatjuk, a tárlat célja bemutatni, hogy mennyire sokrétű lehet a portréfotózás, hiszen nem kizárólag hírességekről vagy műtermeikben éppen alkotó művészekről készült képeket láthat a közönség. A kiállított fotók olyan témákkal is foglalkoznak, mint a kulturális identitás, a személyes kapcsolatok/tapasztalatok különböző területei, valamint az egyének származásával és saját magukkal kapcsolatos kérdések.

0103

Fotó: Lucia Papčová: Aus der serie Grandparents, 2008 © Albertina Wien

0103

Fotó: Manfred Willman: Ohne titel, aus der serie Für Christine, 1984–1988 © Albertina Wien

0103

Fotó: Helmut Newton: Woman entering the Ennisbrown House by Frank Lloyd Wright, Los Angeles, 1990 © Albertina Wien © Helmut Newton Foundation

Jegyzetek

The Face – Avedon to Newton
Albertina Modern, Bécs
2022. november 06-ig