Menü

Egy érem két oldala – Párhuzamos fotókiállítások nyíltak Frankfurtban Nádas Péter képeiből

22 • 10 • 05A Fehér Vera

Szeptember 9-én, két frankfurti helyszínen, egy időben nyílt kiállítás Nádas Péter fotográfiáiból. A Nachtbilder, Stilleben (Éjszakai képek, csendélet) és az Etwas Licht (Valamennyi fény) címet viselő tárlatok október 22-ig látogathatók.

 

A frankfurti Frankensteiner Straße 1-ben, a Peter-Sillem Galériában Nádas Péter legújabb, színes, digitális fotográfiái, éjszakai felvételeinek sorozata, és egy szüreti csendélet-sorozat szerepel, míg a másik kiállítóteremben, a Schulstraße 1A-ban, mely a Peter-Sillem Galériával most kooperációban áll, a korai, analóg technikával készült fekete-fehér Nádas fotók kerültek kiállításra, melyek vintage nagyítások, s főként magyarországi falvakban és városokban, berlini utcákon az 1958 és 1988 közötti három évtizedben készült zsánerképek.

Petra Kammann a két kiállítást a Feuilleton Frankfurt hasábjain hosszasan elemzi. Mint írja: „Mindkét kiállítást látni kell, mert ugyanannak az éremnek a két oldalát mutatják.” Nádas a digitális technikát először laposnak és banálisnak találta, megjelenésekor kiábrándult a fényképezésből. Korábban csak a hagyományos módszerben találta meg azt a mélységet, amit közvetíteni szeretett volna – s így akkoriban meg is vált fényképezőgépétől. Tíz évvel ezelőtt azonban Frankfurtban, a Frankfurti Irodalmi Házban egy szakmai beszélgetés során, Freddy Langer fotószakértőnek köszönhetően találkozhatott a mai mobiltelefonos fényképezés kreatív lehetőségeivel, melyek maradandó hatással voltak rá, s így születtek meg legújabb, saját környezetében készült fényképei – tudhatjuk meg a cikkből.

0103

Fotó: Nádas Péter: Búcsúban, 1967. Gelatin silver print, 23.5 x 18 cm
© Péter Nádas / courtesy Galerie—Peter—Sillem

0103

Fotó: © Nádas Péter: A New York Kávéházban, 1962. 23.5 x 18 cm
© Péter Nádas / courtesy Galerie—Peter—Sillem

Nádas Péter író, fotóművész 1942-ben született Budapesten. Fényképész szakmunkás gyakorlata után eleinte különböző folyóiratoknál fotóriporterként dolgozott, majd képzett fotográfusként 1961-ben kezdte professzionális pályafutását a Nők Lapja magazin fotóriportereként, és évekig fényképezéssel kereste kenyerét. Olyan regényeivel írta be magát a világirodalomba, mint az Emlékkönyv és a Párhuzamos történetek. Számos munkája, például az Etwas Licht (1999) és a Saját halál (2002) ötvözi a fényképet és a szöveget, de Nádas Péter a fotográfiáiból is számos kötetet publikált. Ma Gombosszegen él, 2006 óta a Berlini Művészeti Akadémia tagja.

Ahogyan a szeptember 8-i megnyitón, úgy az október 22-i, szombati finisszázson Nádas Péter személyesen is jelen lesz. A kiállítás utolsó napján, október 22-én, szombaton, 11 órakor Thomas Claus filmrendező beszélget Nádas Péterrel az Ausstellungshalle Schulstrasse 1A szám alatt, az Etwas Licht kiállítás falai között.

0103

Fotó: © Nádas Péter: Gombosszeg, 2019. 06. 15. 22:06. Fine Art Pigment Print, 66 x 50 cm
© Péter Nádas / courtesy Galerie—Peter—Sillem

0103

Fotó: © Nádas Péter: Gombosszeg, 2020. 09. 04. 13:14. Fine Art Pigment Print, 61 x 45 cm
© Péter Nádas / courtesy Galerie—Peter—Sillem

Nádas Péter képeiből nemrég Budapesten, a Deák Erika Galériában is nyílt egy kiállítás, ahol a kiállított képeinek mindegyikét saját smartphone-jával készítette. A tárlat 2022. november 21-ig látogatható.

Jegyzetek

Nádas Péter: Etwas Licht
2022. szeptember 8. — október 22.
Ausstellungshalle 1A
Schulstrasse 1A
60594 Frankfurt am Main